Na Filipínach kvôli horúčave zavreli školy, v Barme namerali cez 48 stupňov Celzia

2024-04-29 12:30:00 |   |    | 

Filipínska vláda dnes nariadila štátnym školám, aby kvôli pokračujúcim horúčavám prešli v nasledujúcich dňoch na dištančnú výučbu. Horúčavy totiž v triedach spôsobujú nebezpečné podmienky. Pocitové teploty na súostroví už niekoľko dní prekračujú 40 stupňov Celzia. V Barme zaznamenali v nedeľu najvyššiu aprílovú teplotu v histórii meraní, a to 48,2 stupňa Celzia.



 

"To teplo je teraz extrémne," povedal filipínsky stredoškolský študent Kirt Mahusay. "Horúčava mi spaľuje kožu, nie je to klasické letné horúco, ktoré sa dá vydržať," popísal svoje pocity.

Filipínske úrady už minulý týždeň ľuďom odporučili, aby čo najmenej chodili von, a evidovali uzávierky škôl, ktoré sa dotýkali viac ako 3,5 milióna žiakov. Teraz vláda zaviedla dištančnú výučbu plošne, aby deti nechodili do tried, ktoré môžu byť preplnené a ktoré vo väčšine prípadov nemajú klimatizáciu.

Štátna meteorologická služba očakáva, že v metropole Manile sa teplota vyšplhá tento týždeň k 37 stupňom. Maximálna pocitová teplota, ktorá sa odvíja aj od relatívnej vlhkosti vzduchu či rýchlosti vetra, sa podľa predpovede bude držať na rekordných 45 stupňoch, a bude tak na úrovni považovanej za nebezpečnú.

Teplo tiež ohrozuje dodávky elektriny na najväčšom filipínskom ostrove Luzon. Problémy spôsobuje aj v iných častiach juhovýchodnej Ázie vrátane Thajska, ktorého metropola Bangkok tiež minulý týždeň odporučila ľuďom obmedziť vychádzanie. Na Filipínach by rekordné teploty mohli podľa meteorológov pretrvať do budúceho týždňa.

V barmskom meste Čauk, ktoré sa nachádza v centrálnej časti krajiny, v nedeľu namerali 48,2 stupňa Celzia. To je rekordná aprílová teplota od začiatku záznamov pred 56 rokmi, oznámila dnes barmská meteorologická služba. V druhom najväčšom barmskom meste Mandalaj dosiahla v nedeľu teplotu 44 stupňov Celzia a v ekonomickej metropole krajiny Rangúnu bolo 40 stupňov Celzia.

Teploty medzi 40 a 44 stupňami Celzia boli cez víkend namerané aj v niektorých lokalitách v severnej a centrálnej časti Vietnamu, píše Reuters. Ľudia v Ho Či Minovom Meste hľadajú útočisko pred teplom v nákupných centrách a na ďalších klimatizovaných miestach, uvádzajú štátne médiá. Vietnamský meteorologický ústav vydal varovanie pred lesnými požiarmi, dehydratáciou a zdravotnými problémami súvisiacimi s horúčavou.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: AFP, ČTK / Reuters

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa