Päť top pláží Turecka: Vyberte si to najlepšie pre vašu letnú dovolenku

2024-04-29 13:00:00 |   |    | 

V posledných rokoch patrí Turecko k top dovolenkovým destináciám Slovákov. Boduje najmä vďaka skvelým cenám, výbornému jedlu, pútavej histórii aj plážam. Tieto patria k najkrajším.



 

Kleopatrina pláž

Častou voľbou Slovákov je letovisko Alanya, ktorého pobrežie vyzerá ako stelesnenie dovolenkového sna. Jeho najkrajšou časťou je Kleopatrina pláž, ktorú podľa legendy dostala táto vychýrená egyptská krásavica do daru od Marca Antonia. More tu má nádhernú farbu, ktorá počas dňa podľa slnka mení svoje odtiene od tyrkysovej až po kobaltovo modrú a pláž pokrýva jemný zlatistý piesok. To je ideálne najmä pre rodiny s deťmi - drobcom sa tam bude dobre prechádzať a taktiež si môžu stavať hrady alebo sochy z piesku. Vstup do vody je mierny, takže je ideálny aj pre tých, ktorí nevedia dobre plávať. Veľkou výhodou je aj blízkosť mesta, kam si môžete zájsť na výlet.

 

Modrá lagúna a pláž Ölüdeniz

Pláž Ölüdeniz na prvý pohľad pripomína scenériu ako z Karibiku. Nachádzajú sa tam podniky s občerstvením, ale keď zájdete trochu ďalej, dostanete sa do opustenej časti, kde si v dokonalom tichu užijete nádhernú prírodu. To isté platí aj pre Modrú lagúnu, ktorá nadväzuje priamo na pláž. V osemdesiatych rokoch bola skrytým pokladom Turecka, potom ju ale objavilo viacero cestovateľov a dnes už patrí medzi najvychytenejšie atrakcie v krajine. Okrem plávania si v tejto oblasti môžete užiť aj vodné športy. Výborné podmienky sú tam pre paddleboard a keď si chcete vychutnať celú scenériu Ölüdenizu, vyskúšajte paragliding s tými najkrajšími výhľadmi.

 

Cirali

Pokiaľ uprednostňujete pokojnejšiu dovolenku mimo veľkých rezortov, potom vás istotne osloví pláž Cirali. Nachádza sa 70 kilometrov od Antalye a v jej blízkosti je len menšia dedinka. Povrch je prevažne piesočný, na niektorých miestach kamenistý a v okolí sa nachádzajú viaceré kopce s citrusovými stromami, čo vytvára nádhernú atmosféru. Časť pláže patrí k hotelom, ale nájdete tam aj verejné miesta, kde si môžete rozložiť deku a oddychovať. Je tam tiež menší prístav, kde sa dá objednať výlet na jachte za západom slnka.

 

Göltürkbükü

Turecko často vyhľadávajú počas dovoleniek aj prominenti. Známou luxusnou plážou je Göltürkbükü pri Bodrume. Malá časť z nej je verejná, väčšina je ale prístupná len z hotelov alebo tunajších klubov. Vraj nie je možnosť, aby ste tu v lete nestretli aspoň jednu známu osobnosť. Pláž je čiastočne piesočná a niekde budete vchádzať do mora priamo z móla. Nájdete tu tiež menší prístav, odkiaľ sa môžete vybrať na výlety. Veľkou výhodou je množstvo kvalitných podnikov v okolí.

 

Göynük

Pokiaľ medzi vaše podmienky pri voľbe dovolenky patrí aj veľký výber vodných aktivít, v tom prípade by ste mali zájsť do niektorého z hotelov na pláži Göynük. Je pieskovo-kamenistá a má veľmi mierny vstup do mora, ktorý je ideálny aj pre rodiny s deťmi. Veľkým bonusom je nádherná príroda v okolí. Keď sa budete kúpať, priamo z mora si užijete tie najkrajšie vyhliadky. V dostupnej blízkosti sú mestá Göynük a Kemer, kam si môžete urobiť výlet. Popri pláži sa nachádza množstvo ihrísk, takže o možnosti na aktívny pohyb nie je núdza ani na súši.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa