Moskva

2010-01-01 00:00:01 |   |    | 

Moscow, Rusko



 

Oficiálny názov: Moskva, Moscow, Москва

Je najväčším mestom Ruska a súčasne jej politickým, kultúrnym, ekonomickým a hospodárskym centrom.

 

DEJINY

Oblasti okolo mesta Moskvy obývali ľudia už v dobe neolitu (4000 p.K.). Medziriečie Volgy a Oky obývali Slovania v období 4. – 6.storočia. Za zakladateľa Moskvy sa považuje Juraj Vladimírovič Dlhoruký. Jeho meno sa spája s prvou písomnou zmienkou, datujúcou sa do roku 1147. V tom roku Juraj Dlhoruký usporiadal na brehoch rieky Moskvy grandióznu oslavu na počesť svojho spojenca černigoseverského kniežaťa Sviatoslava Olgoviča. V roku 1156 nakázal knieža Juraj Dlhoruký postaviť na území dnešného Kremľa pevnosť.

Na začiatku 13.storočia sa Moskva stala centrom malého kniežatstva, avšak v roku 1238 bola zničená mongolsko-tatárskymi vojskami. Moskva sa však rýchlo rozvíjala a dokázala zjednotiť jednotlivé kniežactvá na konečný boj proti Mongolsko–Tatárskemu jarmu. O víťazstvo nad nepriateľmi sa zaslúžili tri slávne kniežatá. Jedným z nich bol knieža Ivan Danilovič nazývaný Kalita (vládol od 1325 - 1340), ktorý priviedol mesto do Veľkého Moskovského kniežatstva. Počas jeho vlády bolo do Moskvy presťahované sídlo Ruského Metropolitu a začalo sa tu so stavaním prvých kamenných budov.

Jeho vnuk Dmitrij Donský (1359 – 1389 ) nechal vybudovať z bieleho kameňa nové opevnenia a veže Kremľa (odvtedy sa Moskve vraví Bielokamenná). V roku 1380 viedol vojsko, ktorému sa podarilo poraziť na Kulikovom poli mongolsko–tatárske vojská  a oslobodzovanie dokončil jeho pravnuk Ivan III. Ten zahájil stavbu kamenného mesta, kedy sa postavili známe chrámy – Uspenský, Chrám Zvestovania (Blagoveščenský) a Chrám sv. Archanjela Michaela. Kremeľ bol nanovo opevnený kamennými hradbami, ktoré sa zachovali až dodnes.

Počas vlády Ivana IV. dali obchodnú štvrť východne od Kremľa opevniť tehlovými hradbami, strážnymi vežami a vzniklo nové územie Kitajgorod (v preklade Čínske mesto alebo Stredná pevnosť). V 16. storočí boli okolo Kremľa a Kitajgorodu postavené nové ulice a malá osada  Počas rokov 1583 – 1593 boli nové plochy Moskvy obohnané  9  km dlhými bielymi hradbami. Hradby dali meno starému mestu Biely Gorod, okolo ktorého sa postupne stavali nové štvrte.

Na oslavu víťazstva nad Astrachánskym a Kazanským chanátom bol postavený chrám Vasila Blaženého (1555-1560) s krásne zdobenými vežičkami. V roku 1563 začína v Moskve svoju činnosť prvá tlačiareň. Po zrade bojarov sa Moskvy zmocnili poľsko–litovské vojská, ktoré však roku 1612 oslobodila ruská armáda pod velením novgorodského kupca Minina a kniežaťa Dmitrija Požarského. Po týchto udalostiach sa zničená Moskva znova vracia ku svojmu rozmachu – stavajú sa vily a paláce šľachticov, nové štvrte, postavil sa prvý vodovod a prvý kamenný most cez rieku.

V roku 1712 panovník Peter I. premiestnil hlavné mesto do Sankt Peterburgu, ale Moskva naďalej ostala srdcom Ruska. Akademik Michail Lomonosov založil v roku 1755 prvú ruskú univerzitu. Počas 17. a 18. storočia Moskva prudko posunula svoje hranice vybudovaním nových štvrtí. Vpád Napoleónových vojsk do Moskvy a následný požiar však zničil tri štvrtiny budov.

Koncom 19.storočia spojila železnica Moskvu s Uralom a Sibírom. Po revolúcii roku 1917 sa v živote Rusov začali konať drastické zmeny. Život Moskvy bol vymedzený pohľadmi a chuťami vedúcich komunistických lídrov. Celkovo sovietska vláda nariadila štyri rekonštrukcie mesta. Boli postavené nové stanice metra, mosty, cesty, diaľnice, ale súčasne boli zničené mnohé staré budovy, kostoly a kláštory. Výsledkom bola strata celistvosti, starovekej krásy a šarmu mesta.

 

DOPRAVA

Zatiaľ, čo je centrum Moskvy najlepšie preskúmať pešo, na väčšie vzdialenosti je vhodné použiť niektorý z prostriedkov mestskej hromadnej dopravy. Na výber máte k dispozícii z metra, autobusov, minibusov (tzv. maršrutiek), trolejbusov a električiek. Metro je výhodné, pretože pokrýva pomerne veľkú časť mesta a je najrýchlejšie. K dispozícii je od 5:30 do 1:00, kedy odchádzajú zo všetkých staníc terminálov posledné spoje. Stanica metra Vorob'evy Gory, na linke č. 1 (červená), je dokonca jedinečná tým, že sa nachádza na moste, ktorý prechádza cez rieku Moskva. Zaujímavý je aj spoj Aquarelle, ktorý má priamo vo vozni galériu umenia - premáva denne na trati číslo 3 (tmavo modrá). Navyše, hoci stanice metra obvykle nepatria medzi vyhľadávané miest, tie v Moskve sú hotovým skvostom a poctou architektúre. Podzemné priestory liniek v centre mesta vyzerajú pompézne ako komnaty palácov. Nachádzajú sa tam cenné fresky, bohaté zdobenie stien, luxusné lustre, ale aj vzácne sochy. S orientáciou by ste nemali mať problém, nakoľko sa v staniciach metra nachádzajú aj nápisy v angličtine.

Autobusmi a trolejbusmi je obsluhovaná každá veľká ulica, pričom v prevádzke sú rovnako od 05:30 do 01:00. Pozor si však treba dať na ich značenie - čísla s pridaným znakom „K“, alebo červenou značkou, majú kratšie trasy, ako spoje bez týchto značení. Spoje s pridaným „H“ označujú zas nočné spoje. Električky premávajú na podobnom princípe, pričom mapa a cestovný poriadok trás je k dispozícii aj online.

Čo sa týka kúpy lístkov, najjednoduchší spôsob, ako zaplatiť za verejnú dopravu, je zakúpenie si lístka na 1 alebo 3 dni v pokladni ktorejkoľvek stanice metra. Automaty na lístky majú v ponuke aj anglický jazyk a prijímajú kreditné karty a hotovosť. Ceny lístkov sa pohybujú približne na 438 RUB za 3-dňový lístok. Využiť môžete aj kartu Troika, ktorá sa dá použiť aj vo forme aplikácie pre smartfóny kompatibilné s NFC. V takomto prípade vás jedna jazda bude stáť 42 RUB. K dispozícii sú tiež neobmedzené cestovné lístky na 30, 90 alebo 365 dní, čo je veľmi užitočné, ak plánujete počas vašej návštevy využívať verejnú dopravu. V maršrutkách sa platí priamo vodičovi, cena je fixná bez ohľadu na počet zástaviek

Ak by ste však radi zvolili pohodlnejšiu dopravu, vyskúšajte taxík. S vodičmi taxislužby je možné dohodnúť sa vopred na cene. V meste pôsobí niekoľko taxislužieb, z ktorých najznámejšia je Yandex.Taxi. Vozidlo je možné rezervovať si aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. Minimálnu sadzbu, bez ohľadu na vzdialenosť, je 250 RUB. Ďalšími obľúbenými sú Citimobil, Taxi Maxim, Rutaxi, či LingoTaxi.

Samozrejme, jednou z možností je aj zapožičanie si bicykla. Spoločnosť Velobike prevádzkuje v krajine viac ako 430 cyklistických staníc, na ktorých je k dispozícii viac ako 4000 bicyklov. Pre využitie prenájmu sa musíte najprv zaregistrovať na webe, v mobilnej aplikácii alebo prostredníctvom terminálu na bicyklovej stanici. Členské sadzby sú 150 RUB na deň, 500 RUB na mesiac, alebo 1200 RUB na celú sezónu. Prvých 30 minút je ale bezplatných. Po 30 minútach jazdy však môžete vložiť bicykel na stanicu, počkať 2 minúty a potom si znova bicykel na pol hodinu požičať zadarmo. Služba je funkčná iba od apríla do novembra. Po odovzdaní bicykla do stanice by ste mali dostať potvrdenie textovou správou. Ak nedostanete potvrdenie, mali by ste zavolať spoločnosti; inak vám môžu byť uložené pokuty.

 

UBYTOVANIE

Pokiaľ ide o hľadanie vhodného a dobrého ubytovania, Moskva ponúka širokú škálu možností - od lacných ubytovní, až po luxusné hotely. Ak máte radi zhon veľkého mesta a navštevujete múzeá a divadlá, centrum mesta bude pre vás najlepšou voľbou. Pozrite sa napríklad na Hotel National, Hotel Nikolsky Red Square alebo Hostel ONE Kuznetsky Most. Ak však dávate prednosť pokojnej lokalite, na výber je napríklad Blues Hotel, či hotel Boutique Hotel Zodiak. Všetky dostupné hotely, spolu s cenovými ponukami, si môžete online zarezervovať tu.

Rezervujte si ubytovanie v Moskve online.

 

NAKUPOVANIE

Výkladnou skriňou sovietskej ekonomiky je už obchodný dom GUM, ktorý sa nachádza oproti Kremľu. Ten istý tovar je možné kúpiť za výhodnejšie ceny v iných častiach mesta. Obľúbenou nákupnou ulicou v Moskve je Novy Arbat, situovaný západne od Kremľa a ulica Arbat, ktorá vedie paralelne s predchádzajúcou ulicou. Okhoktny ryad sa radí medzi najnavštevovanejšie. Dal ho postaviť bývalý moskovský starosta Juri Lužkov za 350 miliónov dolárov. Tverskaja ulica, ktorá vedie severne od Červeného námestia, je najmódnejšou obchodnou ulicou, ktorú lemujú drahé butiky. Klasické ruské obchody nájdete na ulici Valentin Judaškin, ktorá sa radí medzi najdlhšie ulice v Moskve. Je tu situované i Moskovské nákupné centrum.

Pre lovcov suvenírov je vhodný Palekh a Kholui. V lakovaných skrinkách sa nachádzajú atraktívne darčeky, tradične je to bábika matrijoška alebo samovar. Medzi ďalšie suveníry sa radia drevené poháre, taniere a lyžice (maľované zlatou, červenou a čiernou farbou) a Dymkovskaje Igrušky - založené na motíve obľúbených folklórnych postavičiek. Veľký dopyt je po vyrezávanom jantáre, porceláne Gzhel, výšivkách Voloďa, vajciach Fabergé a ruskej bižutérii.

Ak si návštevník metropoly želá zažiť pravú ruskú atmosféru, odporúčame mu zájsť na Čeremušinsky Rynok. Akumulujú sa v ňom čerstvé potravinové výrobky zo všetkých rohov bývalého Sovietskeho zväzu. Trhovisko je otvorené denne Po - So 07:00-19:00 a v Ne 07:00-17:00. Pri predaji sa nedodržuje očakávaná hygiena, avšak dá sa tu naozaj výhodne nakúpiť.

Najväčším trhoviskom v Moskve je Konkovo, otvorené je denne 08:00-20:00, nachádza sa na ulici Profsojuznaja. Predáva sa tu oblečenie, výrobky užitočné do domácnosti a potraviny.

Populárne sú aj tzv. blšie trhy v Moskve, kde si môžete kúpiť veci od výmyslu sveta od ruských šatiek a obuvy, cez porcelánové predmety, odznaky, platne, staré fotoaparáty až po hračky, bižutériu a vintage veci.

Obchody sú vo všeobecnosti otvorené Po-So od 09:00-18:00, pričom väčšie sú otvorené od 10:00-20:00. Menšie obchody sú zväčša v poludňajších hodinách zatvorené (13:00-15:00). DPH je 20% (10%) pre niektoré potraviny a produkty.

V Rusku si treba dávať pozor aj na predaj alkoholických nápojov, pretože odbitím dvadsiatej druhej hodiny už v obchodoch alkohol nekúpite. Tým šťastnejším sa to môže podariť načierno, avšak buďte pripravení, že obchodníci si často vypýtajú aj dvojnásobok z pôvodnej sumy.

 

ZÁBAVA A UDALOSTI

Ak by ste chceli v Moskve zažiť niečo neobyčajné, kúpte si napríklad lístky na predstavenie mačacieho divadla, kde hlavne mačačí, výnimočne psí herci, zaživajú svoju slávu na doskách, ktoré znamenajú svet. Mačky sú tu všade - dokonca aj kľučky dverí sú vyrobené s obrázkami mačiek. V divadle pracujú tri kolektívy dynastie Kuklacheva. Prvý kolektívny režisér Yury Kuklachev, druhý - Dmitrij Kuklachev a tretí kolektív patrí baletnému tanečníkovi Vladimírovi Kuklachevovi, ktorému sa podarilospojiť klasický balet a mačky. V roku 2015 oslávilo divadlo 25. výročie a ku dnešnému dňu v divadle pracuje 200 hercov, zobrazujúcich 38 plemien mačiek.

Rusi však boli vždy majstrami umenia a kultúry. Z tejto krajiny pochádza množstvo umelcov, ktorí dosiahli celosvetové úspechy. K tým najlepším patrili aj tunajší prozaici a skladatelia, ktorí písali vynikajúce diela. Významnou súčasťou moskovských turistických atrakcií je preto Boľšoj teatr, ktoré vzniklo v roku 1776. Majestátna budova sa pýši obrovským súborom činohry, baletu a opery. Najžiadanejším predstavením je aj po toľkých rokoch balet Labutie jazero, ktorý vždy priláka do obecenstva mnoho divákov.

Pre chvíle relaxu naopak odporúčame návštevu Gorkého parku, ktorý je pomenovaný po spisovateľovi Maximovi Gorkijovi a ktorý sa nachádza v širšom centre mesta. Organizujú sa tu rôzne podujatia, ľudia tu športujú, stretávajú sa s priateľmi alebo si robia piknik na tráve. Park sa rozdeľuje do viacerých častí, niektoré majú podobu rozkvitnutej záhrady, v iných kútoch má prirodzenejší charakter a dominujú mu tam len chodníky prechádzajúce pomedzi stromy s lavičkami na posedenie.

Počas Vianoc, najkrajšieho obdobia roka, si atmosféru vedia domáci dosýta vychutnať aj v tejto ruskej metropole. Slávnostná výzdoba vytvára tú pravú sviatočnú atmosféru najmä na Červenom a Manéžom námestí, kde sa konajú tradičné Vianočné trhy. Krásne osvetlenie si ľudia užívajú aj v priľahlých uliciach, ako je napríklad Kuzneckij Most. Na jar sa tu zas koná už od roku 1935 moskovský medzinárodný filmový festival (MIFF). Premieta sa naňom viac ako 200 filmov z 50 rôznych krajín. Oslavy sú v meste organizované aj na Deň víťazstva, kedy miestni oslavujú koniec druhej svetovej vojny sprievodmi, veľkolepými ohňostrojmi a ukážkami vojenskej sily. Najpôsobivejšia udalosť sa koná na Červenom námestí v Moskve, kde sú vystavení vojaci, tanky, rakety a iné vojenské vybavenie a vojenské lietadlá preletávajú nízko nad hlavou.

 

TREBA VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Kremeľ - Kremeľ je symbol sily, pevnosti, moci a nedobytnosti Ruska, myšlienky ťažko skúšaného ruského národa a spôsobu jeho života vyjadrené v kameni. Každá historická epocha Ruska tu zanechala pozoruhodné architektonické znaky. Pôdorys Kremľa (28ha) tvorí nepravidelný trojuholník, jeho múry sú vysoké 5-19m, hrubé 3,5 – 6,5 m a stráži ho 20 veží. Prvá zmienka o Kremli sa viaže k roku 1156, keď zakladateľ Moskvy Jurij Dlhoruký nariadil aby sa na mieste dnešného Kremľa postavila drevená pevnosť . V roku 1238 bola pevnosť vypálená Tatársko – mongolskými hordami . Na ochranu Kremľa boli v rokoch 1326 – 1329 vybudované dubové hradby . Uprostred Kremľa boli postavení predchodcovia dnešných chrámov. Za vlády Ivana III. vymenili staré bielokamenné múry za nové múry i veže z tehál . Ivan III. dal pozvať najlepších talianskych a ruských majstrov a tak vznikli ďalšie nové nádherné stavby . Múdry panovník Peter I. presťahoval hlavné mesto z Moskvy do St.Peterburgu ale tu naďalej pokračovali korunovácie cárov a Kremeľ sa stal prechodným sídlom ruských cárov . V roku 1737 zničil Kremeľ rozsiahly požiar o 85 rokov aj Napoleonova armáda. Napriek tomu všetky pamiatky Kremľa obnovili.

Červené a centrálne námestie je jedným z najznámejších objektov Moskvy, v minulosti sa táto časť mesta volala Veľký trh, neskôr Krasnaja Ploščaď. Najväčšou ozdobou Červeného námestia je Chrám Vasilija Blaženého (alebo Pokrokovský Chrám, 1555-1560, majstri Barma a Postnik), ktorý dal postaviť cár Ivan Hrozný na pamiatku víťazstva nad Kazaňským chanátom v roku 1552. Chrám sa skladá z desiatich (v r.1588 bol pristavený desiaty) kostolov, ktoré si vôbec nie sú podobné, sú spojené iba jednotou umeleckého záberu. Je zaujímavé, že aj vnútorná výzdoba je v každom kostole rozdielna. Medzi najvzácnejšie exponáty patrí ikona Vstup do Jeruzalema a nádherné fresky zo 16.storočia.

Pred chrámom Vasilija Blaženého sa nachádza socha Minina a Požarského (1818), ktorí oslobodili Moskvu od poľskej intervencie v roku 1612. Od chrámu Vasilija Blaženého prejdeme na druhú stranu námestia, kde leží Historické múzeum (1872). V 48 sieňach sú vystavené staré mince a medaily, šperky, staré rukopisy a knihy, sane Petra I., odev cára Ivana Hrozného a pod.., celkom viac ako 4 milióny exponátov. Oproti Kremľu sa nachádza obchodné centrum GUM (Gasudarstvennyj Universaľnyj Magazin), ktoré je nielen najväčším obchodným domom v Rusku, ale aj jedným z najväčších na svete. Stavba GUM-u sa začala v roku 1883 na nariadenie cára Alexandra III. Budova je postavená v neoklasicistickom štýle a na prvý pohľad pripomína skôr múzeum ako obchodný dom. Na nákupy v tomto obchodnom dome je však potrebné pripraviť nemalý obnos peňazí, nakoľko v GUM-e sa nachádzajú iba tie najprestížnejšie módne značky ako napr. Agent Provocateur, Prada, Hugo Boss, Jimmy Choo, Louis Vuitton, Versace, Tiffany, Cartier a iné. Oplatí sa však pozrieť do jedálenskej časti, lebo tam nájdete tzv. ruskú stolóvuju, čo v preklade znamená jedáleň a môžete si vychutnať typické ruské jedlá v ruskom štýle. Poslednou budovou pri ktorej sa zastavíme je známe Mauzóleum V.I.Lenina, ktoré sa nachádza oproti GUM-u. Vo vnútri je uložený krištáľový sarkofág s Leninovým telom. Mauzóleum, ktoré vidíte dnes je už treťou verziou. (vybudované bolo v roku 1924 a druhá úprava nasledovala v roku 1930).

Divadelné námestie (bývalé Sverdlovo námestie) je pomenované po troch divadlách dominujúcich jeho severnej strane. V minulosti bol na tomto mieste zapáchajúci močiar, kde ľudia vyhadzovali odpadky. Ak prichádzate od námestia Revolúcie po pravej ruke môžete vidieť staré múry, ktoré slúžili ako ochrana Kitajgorodu. Naproti vám stojí Hotel Metropol (1903, architekt angličan Wiliam Walcot ). Medzi vami a hotelom Metrpolom stojí park so sochou Karlom Marxom. Na druhej strane námestie je Veľké divadlo (1824) s miestami pre 2000 návštevníkov. Pred divadlom sa nachádza bronzový štvorzáprah s ochrancom umenia gréckym bohom Apolónom. Hneď vedľa Veľkého divadla stojí bledožltá budova Malého Divadla (1824), pred ktorým sa nachádza socha ruského dramatika Alexandra Ostrovského .

Námestie Ľubjanka (bývale námestie Felixa Dzeržinského, zakladateľa Čeky ). Nachádza sa tu obchodný dom Detskyj Mir – Detský svet , najväčší obchod v Rusku pre deti Susedom Detského sveta je budova smutne preslávenej sovietskej tajnej služby KGB (dnes FSB). Na druhej strane námestia leží Polytechnické múzeum, v ktorej sú uchovávané najmä staré vynálezy a množstvo nových exponátov. 

Zbrojnica, Kremeľ - Sú tu zhromaždené diela historickej a umeleckej hodnoty – brnenia ruských bojovníkov , strelné zbrane . Medzi najkrajšie kusy v zbierke patria Monomachova zlatá čiapka (v nej korunovali cárov), slávnostný úbor cára Michaila Romanova, briliantový klobúk Petra I, zbierka slávnostných kočov . V budove Zbrojnice je inštalovaná výstava briliantov . Jej súčasťou sú diamanty Orlov, Šach, Mária, Polárna žiara, a platinové nuggety o váhe až 36kg.

Štátna Treťjakovská galéria - Štátna Treťjakovská galéria je najväčšie ruské umelecké múzeum, ktoré obsahuje najväčšiu zbierku ruského umenia v Rusku. Galériu založil moskovský kupec P.M.Treťjakov, ktorý sníval o múzeu obsahujúcom veľkú zbierku umenia , dostupného pre každého návštevníka a zobrazujúceho celú históriu ruského umenia. Vystavané sú tu ikony 12.-17.storočia z územia celého Ruska , obrazy , maľby a sochy 19.storočia a obrazy mnohých maliarov.

Múzeum A. Puškina - Múzeum zobrazuje život najväčšieho ruského spisovateľa.

Múzeum Alexandra Solženicyna - Návštevníci môžu múzeum navštíviť iba so sprievodcom, takže musíte buď zavolať dopredu, aby ste si mohli zarezervovať prehliadku, alebo prísť počas otváracích hodín a požiadať o čas ďalšej prehliadky. Prehliadky trvajú približne 90 minút a vstupenky stoja 200 RUB. Múzeum je skutočnou svätyňou veľkého ruského autora a obsahuje všetko - od oblečenia, ktoré mal v kazašskom väzenskom tábore, až po kópie domácich úloh svojich detí, ktoré sám opravil.

Panoramatické múzeum Bitka pri Borodine - Múzeum približuje návštevníkovi víťazstvo Ruska nad Napoleonom v roku 1812 . Návštevníci sú na špeciálnej plošine 6m nad zemou. Medzi nimi a obrazom je 12m široký exteriérový záber a tak vzniká dojem, že ste v centre udalostí v bitke pri Borodine (na tomto mieste sa odohrala rozhodujúca bitka, kde Napolen prehral bitku proti Rusom).

Štátne múzeum výtvarných umení Alexandra Puškina - Múzeum postavené v starogréckom štýle architektom Romanom Klejnom v roku 1912. V múzeu sú obrazy francúzskych výtvarných umelcov (Monet, Cézanne, Gaugain , Van Gogh, Manet, Matisse, Renoir, Degas, Delacroix , Corot), obrazy talianskych majstrov z renesancie, obrazy holandských, flámskych, nemeckých, španielskych , anglických majstrov, starogrécke, etruské plastiky a taliansko-krétske ikony. Je tu obrovská zbierka predmetov zo života Egypťanov.Múzeum je po Ermitáží druhé najväčšie v Rusku a jedno z najväčších na celom svete.

Štátne historické múzeum - Prvé pôvodné múzeum sídlilo na Červenom námestí v roku 1881, kam vtedy premiestnili predmety z polytechnickej výstavy, ktorá sa v tých časoch konala v Moskve. Pri výstavbe novej budovy sa rozhodli pre červenú fasádu, ktorá korešpondovala s názvom námestia a mala mu aj týmto spôsobom vzdať poctu. V súčasnosti sa tam nachádza najväčšia výstava týkajúca sa ruských dejín. Veľmi významná je hlavne archeologická časť a numizmatická zbierka.

Pamiatkový areál Kolomenskoje  - Kedysi bolo Kolomenskoje usadlosťou cárskej rodiny. Dnes je tu skanzen. Dominantou komplexu je chrám Nanebovstúpenia pána (1532) s krásnym ikonostasom. V areáli je ďalej Ďjakovský kostol, zvonica, vodárenská veža, Predná brána , Kazanský kostol s kupolou, Domček Petra I. V parku rastú najstaršie duby na území Moskvy .
Vstupné : Do areálu je vstup zadarmo, osobitné vstupné do každého objektu.

Múzeum kozmonautiky - Toto múzeum sa nachádza v spodnej časti monumentálneho Pamätníka pokoriteľov kozmu. V múzeu sa nachádza vyše 85 000 rôznych položiek a exponátov. V roku 2009 prešlo obrovskou rekonštrukciou, po ktorej sa Rusku podarilo otvoriť brány modernej interaktívnej atrakcie, ktorá poteší nielen milovníkov vesmírnych dobrodružstiev. Uvidíte tam napríklad repliku stanice Mir, 110 metrov vysokú raketu, výstavu rôznych historických typov skafandrov, všetky dôležité informácie o vesmíre a nechýba ani časť venovaná Jurijovi Gagarinovi.

VDNCH- skanzen socialistickej architektúry - Tento obrovský skanzen mal predstavovať vymoženosť socialistického hospodárstva prostredníctvom stálej expozície, vrámci ktorej sa v areáli VDNCH nájdeme pavilóny a výstavy prezentujúce rôzne krajiny bývalého ZSSR. Za čias socializmu sa nazývalo Výstavisko úspechov národného hospodárstva.
Areál skanzenu je obrovský a hneď vedľa sa nachádza typické ruské koleso, z ktorého je nádherný výhľad na Moskvu.

Múzeum veľkej vlasteneckej vojny - Toto múzeum sídli v obrovkej stavbe s vysokým pamätníkom pred majestátnou budovou ako sme už u Rusov zvyknutí. Navštíviť sa ho oplatí aj tým turistom, ktorí neobľubujú históriu. Múzeum sa nachádza v Parku víťazstva a v lete tu nájdete obrovské fontány a lesopark. Veľmi zaujímavou súčasťou múzea sú takzvané diorámy, ktoré priamo navodzujú dojem skutočnosti a demonštrujú ako vyzerali jednotlivé etapy Veľkej vlasteneckej vojny.

 

INTERNET

Všetko o Moskve - http://www.moscow.info/, https://www.visitrussia.com/citiesguide/moscow/moscow.htm

Mapa Moskovského metra - http://www.moscowmap.ru/metro.html
 
Mapa Moskvy - http://24timezones.com/mapa/moscow.php

Letisko Šeremeťevo - https://www.svo.aero/

Letisko Demodedovo - http://www.domodedovo.ru/

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Moskve - https://www.mzv.sk/web/moskva

Vlakové spojenia - www.poezda.net

Aktuálny kultúrny sprievodca Moskvy - www.moscowout.ru

 

APLIKÁCIE

Yandex Transport - Užitočná mobilná aplikácia, ktorá vám pomôže nájsť najbližší autobus, trolejbus alebo električku vo vašom okolí

Moscow Travel guide -praktický turistický sprievodca mestom, ktorý je funkčný aj bez internetového pripojenia

Moscow Metro map – cestovné poriadky a mapy metra na jednom mieste

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa