Pýcha Moskvy: 10 najzaujímavejších staníc metra

2017-10-02 00:00:00 |   |    | 

Metro v Moskve síce nie je najstaršie ani najdlhšie na svete, rozhodne však patrí k tým najzaujímavejším. Jeho stanice sú totiž malými umeleckými dielami. Toto je desať najkrajších, ktoré by ste pri návšteve hlavného mesta Ruska určite nemali vynechať.



 

1. Majakovskaja (Маяковская)

Táto moskovská stanica patrí k najznámejším a najviac fotografovaným. Je pomenovaná podľa známeho sovietskeho prozaika a básnika Vladimíra Majakovského a jej strop zdobí až 25 mozaík s motívmi socialistického realizmu.

 

2. Námestie Revolúcie (Площадь Революции)

Stanica Námestie Revolúcie je podobne ako mnohé iné zastávky moskovského metra vyzdobená v duchu socialistického realizmu. Charakteristické preň sú najmä súsošia, ktoré predstavujú rôzne povolania z čias ZSSR, vidieť tu môžete napríklad atlétov, letcov, poľnohospodárov či spisovateľov. K najznámejším však patrí bronzová socha psa. Ľudia totiž veria, že ak sa dotknú jeho papule, bude sa im vo všetkom dariť.

 

3. Komsomolskaja (Комсомольская)

Najpompéznejšie vyzerajúca stanica a apoteóza stalinského obdobia má názov Komsomolskaja. Jej strop zdobí osem mozaikových panelov zo smaltu a drahých kameňov.  Všetky sú venované téme boja ruského národa za nezávislosť.

 

4. Novokuzneckaja (Новокузнецкая)

Ani bohato zdobená Novokuzneckaja stanica sa nenechala zahanbiť svojim interiérom. Na stenách tohto „podzemného múzea“ prevláda téma Veľkej vlasteneckej vojny. Zaujímavosťou je opäť raz strop zdobený panelmi, ktoré ako svoju poslednú prácu zhotovil Vladimír Frolov, onedlho zomrel od hladu v Leningrade počas blokády.

Metro MSK Line2 Novokuznetskaya.jpg

Авторство: Alex 'Florstein' Fedorov, CC BY-SA 4.0, Ссылка

 

5. Teatraľnaja (Театральная)

Stanica Teatraľnaja, ako už napovedá jej názov, sa nachádza neďaleko divadla Boľšoj Teatr (Большой Театр) a Divadelného Námestia (Театральная Площадь). Charakteristickou črtou tejto stanice sú pozlátené keramické basreliéfy zobrazujúce hudobníkov Sovietskeho zväzu.

 

6. Taganskaja (Таганская)

Strop centrálnej haly pripomína stredoveké diela gotickej architektúry a hlavné ozdobné keramické panely zas poukazujú na tzv. ruské kokošníky (tradičná ruská ženská pokrývka hlavy). V strede po bokoch sa tiež nachádzajú basreliéfy s portrétmi vojakov a s nápisom: „Sláva hrdinom - námorníkom.“

 

7. Novoslobodskaja (Новослободская)

Táto stanica sa pýši 32 podsvietenými sklenenými vitrážami s pozláteným rámom. Inšpiráciu pre zložité obrazce našiel ich autor v Leninovej knižnici na obrazoch odevov pravoslávnych duchovných. Sklo vitráží pochádza z katedrály v Rige.

Metro MSK Line5 Novoslobodskaya.jpg
Авторство: Alex 'Florstein' Fedorov, CC BY-SA 4.0, Ссылка

 

8. Kievskaja (Киевская)

Osemnásť pilierov Kyjevskej stanice je vyzdobených mozaikovými panelmi zo smaltu. Tie zobrazujú históriu Ukrajiny a priateľstvo medzi ruským a ukrajinským národom.

 

9. Dostojevskaja (Достоевская)

Stanica Dostojevskaja sa považuje za jednu z najoriginálnejšie vyzdobených. Po schodoch „beží“ sám Raskoľnikov a na stenách sú zobrazené ďalšie scény z Idiota aj ďalších štyroch románov Dostojevského - Zločin a Trest, Bratia Karamazovovci a Besy. Umelci sa nevyhli ani zobrazeniu násilia a vraždy, čo robí z tejto stanice skutočne rozporuplné divadlo.

Metro MSK Line10 Dostoevskaya.jpg
Авторство: Alex 'Florstein' Fedorov, CC BY-SA 4.0, Ссылка

 

10. Aviatomornaja (Авиамоторная)

Posledná stanica, ktorá uzatvára našu desiatku najzaujímavejších metro staníc Moskvy, je Aviamotornaja, ktorá návštevníkov víta svojím „zlatým nebom“. Celá klenba je obložená pozlátenými kovovými prvkami v tvare ihlanov a zdobená žiarovkami, symbolizujúcimi hviezdy.

Центральный зал, 4 августа 2014 года
Авторство: <a href="//commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Antares_610&amp;action=edit&amp;redlink=1" class="new" title="User:Antares 610 (page does not exist)">Antares 610</a>. <span class="int-own-work" lang="ru">Собственная работа</span>, CC0, Ссылка

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (25 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa