OBRAZOM Mladí Slováci v Rusku: Zápisky z návštevy Kazane

2016-12-01 12:00:00 |   |    | 

Po mesiaci stáže v Moskve sme si s pár spolužiakmi povedali, že nastal čas opustiť na chvíľu gigantickú metropolu a navštíviť (iba) miliónovú Kazaň, hlavné mesto Tatarstanu. Od hlavného mesta je vzdialená vyše 800 km, pred nami teda bolo približne 13 hodín cesty starým sovietskym vlakom s vyležanými sedadlami (na ktorých sa mimochodom luxusne spalo). Na jej konci nás čakal pohľad na krásnu vyše 100-ročnú budovu železničnej stanice a množstvo netypických zážitkov.



 

Naše 3-dňové kazanské dobrodružstvo nás stálo naozaj maličký peniaz, keďže cena spiatočného lístka vychádzala v prepočte na 21 eur a ubytovanie a strava boli tiež veľmi lacné. Hneď sme však zistili, prečo. Hostel bol mala stará ošarpaná budova s opadajúcou omietkou, ťažkými železnými dverami a premočenou niekoľkotýždňovou poštou.

Vnútri to našťastie vyzeralo o dosť lepšie, nepotešili nás tam však nepozvaní hostia - dva priateľské šváby v kuchyni a v kúpeľni, ktoré sme nazvali Boris a Jeľcin. To bol však len ďalší neklamný znak ruskej domoviny, keďže na „tarakánčiky (z ruského slova „tarakán“ = „šváb“) sme už boli z nášho lacného moskovského internátu zvyknutí. Rada pre Vás -  ak nie ste dobrodružné povahy a takáto predstava noci sa vám nepáči, radšej si ako ubytovacie zariadenie vyberte hotel. V takom prípade máte istotu, že vás nepríjemné prekvapenia určite obídu.

Kazaň leží na sútoku rieky Volgy a Kazanky a vďaka svojej výhodnej polohe bola už od pradávna cestovateľskou zastávkou a sprostredkovateľom medzi Východom a Západom. Po rozpade Zlatej Hordy sa stal Kazanský chanát jedným z najdôležitejších a najväčších chanátov a neskôr v 16. storočí ho cár Ivan Hrozný pripojil k Cárskemu Rusku. Práve tieto historické skutočnosti sa odrazili na miešaní kultúry a náboženstva, čo môžeme vidieť na architektúre Kazane, ktorá patrí medzi najzaujímavejšie v Rusku.

Uložili sme si veci a hneď sme zamierili navštíviť najdôležitejšiu pamiatku našej cesty. Kazanský Kremeľ (t.j. stredoveké opevnenie s hradbami) je vďaka už spomínanému spojeniu dvoch kultúr naozaj zvláštny. Toto spojenie reprezentuje mešita na jednej strane a pravoslávne kostoly a chrámy na strane druhej. Celú atmosféru dotváral padajúci sneh a my sme sa ocitli ako v rozprávke.

Mešita Kul Šarif je nielenže najvyššia, ale aj najväčšia mešita v celom Rusku a bola otvorená na tisíce výročie mesta Kazaň v roku 2004. Na jej mieste predtým stála legendárna mešita hlavného mesta Kazanského chanátu, ktorá bola v 16. storočí zničená vojskami Ivana Hrozného. Budova má tri poschodia a do najmenších detailov zladený interiér, ktorý odráža dlhú tradíciu staviteľského umenia Tatárov.

Zaujímavosťou tejto mešity je jej prispôsobenie turistom. V prípade bežnej mešity sa návštevník musí vyzuť, ale v Kazani vám stačí kúpiť si pri vstupe igelitový sáčok na topánky, aby ste nerozniesli špinu zvonka. V budove sa nachádza aj múzeum a popisy expozície nájdete tiež v angličtine, ako aj v ostatných múzeách v areáli Kremľa. 

Po návšteve mešity určite nevynechajte ani Spasskú vežu a Vežu Sjujumbike, ktorá je vychýlená o 194 centimetrov a svoj názov dostala podľa ženy jej posledného vládcu. Hneď vedľa nej sa nachádza honosný Prezidentský palác, Chrám zvestovania a mnoho ďalších zaujímavých budov.

Ďalšou dlho očakávanou zastávkou, na ktorú sme sa veľmi tešili, bol Chrám všetkých náboženstiev. Nachádza sa pár kilometrov od mesta v okolí starých drevených domčekov. Na naše sklamanie bol však tento neobvyklý chrám pustý a zatvorený. Neskôr sme sa od miestnych obyvateľov dozvedeli, že architekt stavby Chanov zomrel v roku 2013. Chanov veril, že existuje len jediný boh pre všetkých ľudí a preto sa v roku 1994 rozhodol postaviť chrám, ktorý bude mať črty katolíckeho, pravoslávneho a budhistického chrámu, ako aj črty mešity a synagógy. Sám tento chrám nazval Svetovým chrámom a mal predstavovať symbiózu 16 náboženstiev.

V súčasnosti sa v ňom organizujú hudobné a literárne večery, pričom obyčajní turisti majú počas týždňa vstup zakázaný. Napriek tomu sa na tento párminútový výlet za mesto oplatí absolvovať nielen kvôli tejto zaujímavo vymyslenej architektonickej stavbe, ale aj kontrastnému pohľadu na staré drevené domky stojace vedľa chrámu, ktoré ešte viac posilňujú zážitok z veľkoleposti Chanovho diela.

A tak sme sa vrátili autobusom do centra a tam na nás čakala prehliadka zvyšných zaujímavostí mesta. Jednou z najneobyčajnejších a zároveň najohromujúcejších bolo jednoznačne sídlo Ministerstva poľnohospodárstva. Táto eklektická, monumentálna budova má vstavaný obrí železný strom, ktorý v noci svieti na zeleno.

V centre sa nachádza aj mnoho ďalších obdivuhodných pamiatok, ktoré stojí za to si pozrieť - napríklad Zvonicu katedrály Zjavenia Pána, Národnú knižnicu republiky Tatarstan, radnicu, alebo sa len tak prejdite po hlavnej ulici Baumana, ktorá pripomína moskovský Arbat a je plná očarujúcich historických budov v rôznych štýloch.

Kazaň je známa aj svojou univerzitou, ktorej právnickú fakultu navštevoval sám Lenin. Budova univerzity, oproti ktorej stojí obrovská socha mladého Vladimira Iľjiča, je postavená v klasicistickom štýle a spolu s ostatnými stavbami vytvára tzv. univerzitné mestečko.

Pár minút chôdze od univerzity sa nachádza Chrám svätých Petra a Pavla, z  ktorého je nádherný výhľad na mesto. Tento barokový pravoslávny chrám vznikol na počesť návštevy Petra I. a má krásne prepracovaný exteriér.

Ak sa niekedy rozhodnete ísť do Kazane, v každom prípade odporúčame navštíviť jedálenskú sieť „Dobrá jedáleň“. V Rusku je tento typ stravovania veľmi populárny a v kombinácii s nízkymi kazanskými cenami sa nám podarilo zasýtiť sa za 142 rubľov (v prepočte neuveriteľné 2 €!). Za ne sme dostali polievku, hlavné jedlo s prílohou, šalát, čaj aj dezert. Ak Vám nevadí absencia noža, znie to ako dokonalý obed. Trošku pripomínal celý náš výlet – veľa muziky za málo peňazí, len treba občas trochu prižmúriť očko.

 

Autor: Beáta Hajduová

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikimedia a autorka
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.8/5 (27 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa