Stará Hora je slovenským unikátom: Malebné domčeky ukrývajú starodávne pivnice

2023-10-02 12:00:00 |   |    | 

V obci Sebechleby sa nachádza časť Stará Hora, ktorá je známa vďaka špecifickej architektúre. Až doteraz sa podarilo uchovať viacero pôvodných domčekov, ktoré dnes slúžia ako ukážka tunajšej tradičnej výstavby obydlí a zároveň vám ponúkajú náhľad do histórie vinárstva, ktoré tu malo silnú tradíciu.



 

Malé okienka a typické vstupné dvere

Stará Hora sa nachádza približne tri kilometre od dediny Sebechleby. Ide o jej najstaršiu časť, ktorá je už v súčasnosti, tak ako napríklad Vlkolínec či Pribylina, vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu ľudovej architektúry. Typické domčeky upútajú na prvý pohľad vďaka niekoľkým charakteristickým prvkom. Každý z nich má len malé okienka, ktoré sú väčšinou olemované odlišným farebným odtieňom ako fasáda, aby ich takto zvýraznili. Rovnaký prvok často používajú aj pri vchodoch. Vstupné dvere navyše pripomínajú malé brány, lebo na vrchu majú tvar poloblúka.

 

Najprv tam boli len pivnice

História Starej Hory, ako miesta, kde sa pestoval vinič, je stará viac ako 500 rokov. Aj jej osídlenie vzniklo vďaka vínu - do tufových skál tu totiž ručne vyhĺbili pivnice, ktoré ponúkali vynikajúce podmienky na jeho skladovanie. Pôvodne nad nimi bývali iba malé prístrešky, ktoré boli postavené z dreva a takto ich iba chránili pred poveternostnými podmienkami. Neskôr sa však niektorí vinári rozhodli, že si práve na tomto mieste postavia aj svoje domy. Takýmto spôsobom chceli okrem iného ušetriť čas, ktorý museli tráviť neustálym presúvaním sa na toto miesto. Nové príbytky začali budovať priamo nad pivnicami, ktoré im poslúžili ako základy. Vždy mali presne takú rozlohu, ako veľké podzemie zaberal majiteľ. Väčšinou boli jednopodlažné, novšie z nich mali už aj menší pôjd, ktorý využívali najmä na skladovanie.

 

Prehliadka s vínnou ochutnávkou

Osada nebola nikdy veľmi veľká. Vyrástlo tam len niekoľko domov a stále sa tam nachádzali aj pivnice, ku ktorým už nepribudla ďalšia výstavba. Časom odtiaľ odišli úplne všetci obyvatelia. Opustené miesto však malo veľkú historickú hodnotu, preto sa ho rozhodli zachrániť. Po vyhlásení za chránenú pamiatku sa Staré Hory stali obľúbeným cieľom turistov. Neskôr preto jedno z obydlí premenili na národopisné múzeum. Ok.rem historických faktov v ňom nezabudli ani na vinárstvo. V rámci prehliadok si totiž môžete pochutnať na skvelom miestnom víne a lepšie tak nasajete atmosféru, ktorá je okolo vás.

 

Kedysi boli najväčšími producentmi vína

Obyvatelia Starej Hory boli známi už počas uhorskej éry. Vtedy sa tam produkovalo tak veľa vína, že patrili medzi najväčších a najobľúbenejších producentov. Na ich odrodách si radi pochutnali rôzni šľachtici. I kvôli tomu tam pribúdali nové pivnice pomerne veľkou rýchlosťou. Dodnes sa ich podarilo uchovať okolo 140, pričom sa však už ani jedna nevyužíva na pôvodné účely. Prvá zmienka o pivniciach pochádza z 13. storočia, je však možné, že sa využívali už dávno predtým. Keď budete mať šťastie, môžete sa dostať do interiéru domčekov a nahliadnete aj do pivníc, ktoré ponúkajú tak špecifické podmienky pre víno. Podariť sa vám to môže napríklad počas početných slávností a podujatí, ktoré sa konajú práve na území Starej Hory. Vtedy zvyknú niektoré z nich otvoriť a môžete tam zájsť na prehliadku.

 

Kaplnka a prekvapenie pre turistov

Súčasťou osady je tiež kaplnka pod patronátom svätého Urbana. Rozlohou nie je veľká, ale ponúka zaujímavý pohľad na barokovú sakrálnu architektúru. Postavili ju v 18. storočí a v pôvodnom stave sa ju podarilo uchovať až dodnes. Stará Hora sa nachádza na trase cyklistickej trasy, ktorá vedie z Drážoviec. Má však náročnejší terén a určená je pre skúsenejších športovcov. Rovnako je to aj v prípade dvoch turistických trás, ktoré začínajú v Dudinciach a v Hontianskych Nemcoch. V oboch prípadoch chodník meria okolo 20 kilometrov, takže jeho zdolanie taktiež odporúčajú len pre skúsenejších turistov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa