Zabudnite na skanzeny: Tieto miesta na Slovensku sú plné tradičných domov - a navyše obývaných!

2021-04-20 07:00:00 |   |    | 

Ak chceme spoznať to, ako kedysi žili naši predkovia, väčšinou sa vyberáme na návštevu niektorého zo skanzenov. Na Slovensku však máme aj veľké množstvo ďalších miest, kde stoja typické ľudové domy. Takmer všetky sú dokonca stále obývané, hoci väčšinou už len na rekreačne. Vyberte sa niekedy na ich návštevu, určite vám prinesú mnoho zážitkov.



 

Ždiar

Ždiar medzi Belianskymi Tatrami a Spišskou Magurou je rázovitá goralská obec, ktorá si dodnes zachovala prevažne pôvodný charakter. Typické pre túto oblasť sú trojpriestorové drevenice s modrým škárovaním a okennými rámami a drevenými kladami, ozdobenými ornamentmi. Štyri najvzácnejšie zoskupenia ľudových stavieb v roku 1977 vyhlásili za pamiatkové rezervácie ľudovej architektúry. Navštívte aj Ždiarsky dom, ktorý bol postavený v roku 1971 podľa vzoru pôvodných dreveníc z rokov 1911 a 1914. Dnes v ňom môžete spoznať tradičný interiér, pracovné náradie aj kroje, ktoré si môžete dokonca vyskúšať.

 

Podbiel

Najväčší zachovaný komplex pôvodnej ľudovej architektúry v strednej Európe nájdete na severe Slovenska. Pri vstupe do rázovitej obce Podbiel v okrese Tvrdošín stojí na pravej strane tradičná zástavba hospodárskych dvorov typických pre strednú Oravu s názvom Bobrova raľa. Dokopy sa tu nachádza 64 dreveníc z 19. a zo začiatku 20. storočia, najstaršia je z roku 1833. Väčšinu z nich tvorili tri priestory – izba, pitvor a komora, ktorú neskôr často premenili na zadnú izbu. Takto mohli v jednom dome okolo spoločného pitvora bývať dve rodiny. Dnes už väčšina budov nie je trvalo obývaná a sú využívané skôr na rekreačné účely, vo vnútri ich však navštíviť nemožno. Pôvodné nástroje  však môžete vidieť v malom etnografickom múzeu, ktoré je zriadené v zrekonštruovanej historickej budove bývalej cirkevnej školy.

 

Sebechleby

Klasickú scenériu okolia Levíc tvorí množstvo vinohradov s roztrúsenými vinohradníckymi domčekmi a pivnicami, ktoré sú známe pod miestnym označením hajlochy. Najviac takýchto stavieb sa nachádza v lokalite Stará hora pri obci Sebechleby na južnom úpätí Štiavnických vrchov, ktorá bola v roku 1981 zapísaná do zoznamu Pamiatkových rezervácií ľudovej architektúry na Slovensku. Chránené sú jedno- a dvojpriestorové vinohradnícke domčeky so stĺpovým podstením, ktoré sú predstavené pred pivnice vytesané do tufu. Nachádza sa tu viac ako sto vinohradníckych domčekov z 18. a 19. storočia s pôvodnými pivnicami, ktoré boli vytesané do tufu.

 

Čičmany

Rázovitá obec Čičmany patrí k najkrajším miestam Slovenska. Nielen kvôli svojej polohe v Strážovských vrchov, ale najmä vďaka nádherne zdobeným dreveným domom. Prvé geometrické ornamenty sa v Čičmanoch objavili pred 200 rokmi. Ich autormi boli ženy, ktoré vápnom zdobili nárožia a od 19. storočia celé fasády. Ornamenty sa objavovali aj na tunajších výšivkách, krojoch či obrusoch, na stavbách však nemali len estetickú, ale aj ochrannú funkciu. Drevené trámy chránili pred vlhkosťou a vplyvom slnečných lúčov.

 

Špania dolina

Špania Dolina bola v minulosti v Európe známa najmä ťažbou medenej rudy. Popri murovaných objektoch, súvisiacich s činnosťou banskej správy, tvoria podstatnú časť zástavby prízemné a poschodové banícke ľudové domy, budované zväčša zo zrubových konštrukcií na kamennej podmurovke. Kamenné i drevené steny omazali hlinou a obielili vápnom. Sedlové strechy s doštenými štítmi pokrývali pôvodne šindľom. Väčšina zo zachovalých ľudových domov je z 19. storočia. Dedina je stále osídlená a aj vďaka ústretovosti obyvateľov si domčeky stále zachovali svoj pôvodný ráz a jedinečnosť.

 

Rejdová

Rázovitá gemerská obec Rejdová leží zhruba desať kilometrov od Dobšinej pod najvyšším vrchom Slovenského Rudohoria Stolicou. Je známa zvláštnou zástavbou domov s dlhými priechodnými dvormi bez plotov. Jednopodlažné bielené zrubové stavby majú pôdorys obdĺžnika a sú ukončené sedlovou šindľovou strechou s podlomenicou. Rejdovské drevenice sa stále dajú prenajať turistami. Tí tú okrem malebnej prírody môžu spoznať aj naše zvyky. V obci sú stále živé ľudové remeslá ako tkanie kobercov, paličkovanie, výroba šindľov, šitie kožúškov. Rejdová je považovaná za akúsi "mekku" folklóru horného Gemera, keďže má hlbokú tradíciu v ľudovej architektúre, vo zvykoch, tradíciách, tancoch, speve či odeve. Najlepšie ich spoznáte v Múzeu tradičnej ľudovej kultúry.

 

Osturňa

Pravdepodobne najdlhšou potočnou dedinou na Slovensku je s dĺžkou až 9 kilometrov Osturňa v okrese Kežmarok. V rázovitej zamagurskej obci sa zachovalo viac pôvodných stavieb - goralských usadlostí. V prednej časti stojí dom, v zadnej stodola s maštaľou a charakteristický uzavretý pôdorys dvora dopĺňajú po stranách ešte menšie hospodárske budovy. Domy sú zrubové so sedlovou strechou pokrytou šindľom a bývajú posadené na kamennej podmurovke. Typickým znakom exteriéru domu sú výrazné okenice a škárovanie natierané kontrastnou farbou, obvykle modrou. Osturňa má v súčasnosti vyše 300 obyvateľov.

 

Vlkolínec

Vlkolínec je svahová osada, ležiaca vo Veľkej Fatre asi 10 kilometrov od Ružomberku. Prvýkrát sa spomína v roku 1376 a v minulosti v nej bývali najmä drevorubači a pastieri. Vlkolínec ako jediná obec na Slovensku nie je narušený novou výstavbou a predstavuje unikátny urbanistický celok pôvodných ľudových stavieb. Je typickým príkladom dvojradovej ulicovky s dlhými dvormi. Domy sú trojpriestorové so vstupnou predsieňou (pitvor), izbou a komorou. Za domami sú umiestnené maštale a humná. Časť domčekov stále slúži na súkromné účely a v niektorých sú inštalované menšie výstavy. Vlkolínec je zapísaný na Zozname UNESCO.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Getty Images, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa