Unikát pod Tatrami: Starobylé pivnice vyzerajú ako hobitie domčeky

2023-03-03 13:00:00 |   |    | 

Fanúšikovia Pána prsteňov majú na Slovensku jedno obľúbené miesto. Nájdu ho priamo pod Tatrami, v rázovitej dedinke Liptovská Teplička, kde typické pivničky vyzerajú ako domčeky hobitov. Kvôli tomu do tohto regiónu prúdi veľa turistov, ktorí túžia vidieť vysnívané miesto podobné tomu z ich obľúbených príbehov.



 

Pochádzajú zo 17. storočia

Netradičné pivničky uvidíte v Liptovskej Tepličke v časti Turnička. Neboli vybudované klasickým spôsobom, ale vyhĺbené do vápencovej pôdy, ktorú miestni obyvatelia nazývajú "mončička". Najkrajšie vyniknú počas neskorej jari alebo v lete. Vtedy je okolo nich veľa zelene, takže skutočne vyzerajú tak, akoby slúžili ako domčeky pre hobitov alebo iných rozprávkových obyvateľov. Vedľa seba sa nachádza hneď niekoľko takýchto pivničiek.

Prvé z nich postavili už v 17. storočí, kedy sa po prvýkrát spomínali v dobových zápisoch. Vstupuje sa do nich cez malé dvierka a na vrchu majú malú striešku. I to umocňuje dojem, ako keby ste sa ocitli v krajine usilovných hobitov. Pivničky sú voľne prístupné počas celého roka. Nie je to uzavretý areál, takže stačí ku nim jednoducho prísť a môžete ich z vonku preskúmať alebo odfotiť. Ak budete mať šťastie a niektorý z obyvateľov si príde po svoju zásobu potravín, môžete nazrieť aj do vnútra. Až dodnes sa totiž využívajú na pôvodné účely.

 

Celoročne rovnaká teplota

Vďaka špecifickej pôde a spôsobu budovania sú pivničky skvelým miestom na skladovanie ovocia a zeleniny. Celoročne je v nich konštantná teplota od 2 do 6 stupňov. Ide o unikátny systém, keďže vnútorné prostredie neovplyvnia ani veľké horúčavy v lete alebo tuhé mrazy v zime, ktoré bývajú v tomto regióne. Počas najchladnejších mesiacov si domáci vypomáhajú slamou, ktorou upchávajú okolie vchodu a dnu sa nedostane mráz. Takto sa im aj v minulosti darilo veľmi dlho uchovať úrodu v dobrom stave a zabezpečiť si tak stravu na celý rok.

Majitelia obyčajných pivníc sa často nevedeli vysporiadať s týmito teplotnými rozdielmi a kvôli tomu si nemohli robiť až tak veľkú zásobu. Obyvatelia Liptovskej Tepličky boli odjakživa známymi hospodármi. Darí sa im najmä v pestovaní tradičných plodín. Z toho dôvodu sa dedina preslávila aj ako obec s najvyšším počtom stodôl, pretože každý i z tých menších príbytkov mal takýto vlastný priestor na skladovanie.

 

Vo vnútri majú tvar hrušky

Liptovská Teplička je takýmito pivničkami priam posiata. Podľa odhadov sa ich tam v súčasnosti nachádza okolo 400, v minulosti ich malo byť ešte viac. Všetky vyhĺbili rovnakým štýlom. Vchod je pomerne úzky a cez neho vojdete rovno na rebrík, ktorým zídete do hlbšej jamy. Spodná časť je pomerne veľká a vošla sa tam celoročná úroda pre rodinu. Pivničky teda od vchodu kopírujú tvar hrušky. Najširšie sú na spodku, kde potrebujete najväčší priestor na ukladanie zásob. Kvôli tomu museli mať špecifický spôsob hĺbenia, aby náhodou jedna pivnica nenarušila tú druhú.

 

Prechádzka náučným chodníkom

Keď začal stúpať počet návštevníkov, obec śa im rozhodla vyjsť v ústrety. Tunajší rodáci prišli s nápadom, že vytvoria náučný chodník s oddychovou zónou. Jeho začiatok je v centre dediny, vedie popri samotných pivničkách a následne vás zavedie k Čiernemu Váhu. Jeho celková dĺžka je šesť kilometrov a má len jednoduché prevýšenie, takže ho zvládnu aj rodiny s deťmi.

Na informačných tabuliach sa dozviete zaujímavosti nielen o pivničkách, ale i o tunajšej histórii a prírode. Pokiaľ máte náladu na dlhšiu túru, z obce sa dostanete na Kráľovu hoľu, z ktorej máte úžasný výhľad na celé Tatry. Ak prídete do Liptovskej Tepličky v zime, môžete si vyskúšať lyžovačku na tunajšej zjazdovke. V lete sa môžete zase túlať po okolitých lesoch, ktoré sú známe najmä medzi hubármi.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa