Leto na Slovensku: Banská Štiavnica a jej okolie sú obľúbenou turistickou oblasťou

2021-07-21 12:01:00 |   |    | 

Banská Štiavnica a jej okolie patria k turisticky najatraktívnejším lokalitám Slovenska. Banské diela, technické pamiatky a vodné nádrže – tajchy, akoby už vznikali pre potešenie dnešných turistov a spolu s množstvom sakrálnych stavieb a s malebnou prírodou Štiavnických vrchov vytvárajú neopakovateľný kolorit regiónu. Na južnej strane s ním susedia rovnako originálne a tradičné oblasti – Tekov a Hont.



 

Banská Štiavnica

Mesto spoločne s technickými pamiatkami v okolí zapísali do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. V mestskej pamiatkovej rezervácii sa nachádza 360 objektov. Archeologické nálezy na vrchu Glanzenberg dokazujú, že prvotné baníctvo sa v tejto oblasti rozvíjalo už v časoch Keltov. Celá história Štiavnice úzko súvisí s rozvojom baníctva, pričom zlaté obdobie zažila v 17. storočí. K dominantám mesta patrí kalvária –predstavuje 23 samostatných historických objektov a ponúka z vrchola výhľad na mesto a jeho okolie. Starý zámok pochádza už z 12. storočia, Nový zámok z roku 1571. Známymi pamiatkami sú Kostol sv. Kataríny, Kostol Nanebovzatia Panny Márie či Súsošie morového stĺpa a celé Námestie sv. Trojice. Tam tiež stojí Dom Maríny, kde žila nenaplnená láska Andreja Sládkoviča. Kolorit mesta dotvárajú botanická záhrada a budovy bývalej baníckej a lesníckej akadémie. Na okraji Banskej Štiavnice možno navštíviť Banské múzeum v prírode.

 

Tajchy

V blízkosti banského múzea sa nachádza priehrada Klinger, obľúbené rekreačné miesto podobne ako Veľká vodárenská nádrž nad mestom. K ďalším tajchom patria Evičkino a Vindšachtské jazero v Štiavnických baniach či Štiavnické jazero – Rozgrund.

 

Štiavnické vrchy

Nad Banskou Štiavnicou sa týčia vrchy Paradajs a Tanád (oba 939 metrov nad morom) s výhľadmi do okolia. Štiavnické vrchy predstavujú sopečné pohorie, ich terén je turisticky nenáročný a odmenou návštevníkom je pestrý biotop od hlbokých bukových lesov až po horské lúky či malebné zákutia s tajchmi.

 

Sitno, Počúvadlo

Najvyšším vrchom Štiavnických vrchov je legendami opradené Sitno (1009 metrov nad morom). Lokalita osídlená od praveku až po začiatok nášho letopočtu je chráneným archeologickým územím. Na úpätí kopca sa nachádzajú ruiny sitnianskeho hradu. Na vrchole stála od roku 1736 jedna z najstarších rozhľadní, po požiari obnovená v roku 1886. Pod Sitnom sa nachádza obľúbené jazero Počúvadlo, najväčší tajch a desiatky rokov populárna rekreačná oblasť.

 

Hronský Beňadik

Prvá románska bazilika tu stála už v roku 1075, keď Benediktínske opátstvo slávnostne posvätili. Z pôvodných stavieb sa zachovalo málo, budovy Benediktínskeho kláštora boli postavené v 14. storočí. Kláštor sa nachádza v údolí Hrona, neďaleko tzv. Slovenskej brány – brala, ktoré oddeľuje rovinu či pahorkatinu na juhu od hornatej oblasti Štiavnických vrchov a Pohronského Inovca. V roku 1483 dostal kláštor od kráľa Mateja I. (Korvína) relikviu Kristovej krvi. Má ísť o časť plátna šatky, ktorou Veronika utrela Ježišovu tvár pri krížovej ceste.

 

Levice

Prvá písomná zmienka o meste, ktoré je prirodzeným centrom Tekova, pochádza z roku 1156, Levický hrad sa spomína od roku 1318. V areáli hradu má sídlo Tekovské múzeum s bohatou zbierkou historických artefaktov.

 

Pukanec

Obec na svahoch Štiavnických vrchov je známa od roku 1075. V 14. storočí sa stal Pukanec slobodným kráľovským mestom. Ku koncu 19. storočia o štatút mesta prišiel, no početné historické pamiatky dodnes pripomínajú jeho slávnu minulosť.

 

Sebechleby

K rázovitej obci Sebechleby patrí vinárstvo, hrozno sa tam pestuje od 17. storočia. Súčasťou obce je osada Stará Hora, jedinečná pamiatková rezervácia ľudovej architektúry s 92 vinohradníckymi domčekmi. Susednou obcou sú Hontianske Nemce – tamojší Kostol sv. Martina patrí medzi najzachovanejšie románske trojloďové stavby na Slovensku.

 

Svätý Anton a okolie

Neskoro barokovo-klasicistický kaštieľ s rozsiahlym zámockým parkom je národnou kultúrnou pamiatkou a obľúbeným výletným miestom. V neďalekej obci Žibritov sa nakrúcala časť známeho slovensko-maďarského filmu Dáždnik svätého Petra.

 

Vyhne

Kúpele sa prvý raz spomínajú ako Bzenická teplá voda (13. storočie) a v 15. storočí ich už navštevovala klientela z celej Európy. Dnes tam stojí novovybudované kúpalisko Vodný raj Vyhne. S mestom sa spája aj tradícia pivovarníctva, budova sladovne nie je síce pamiatkou, no tvorí prirodzené centrum obce. Prírodnými zaujímavosťami sú Vyhniansky travertín a rezervácia Kamenné more.

 

Sklené Teplice

Termálna voda s teplotou od 37 stupňov do 52,5 stupňa je bohatá na vápnik a horčík, zvláštnosťou kúpeľov je jaskynný termálny kúpeľ s priliehavým názvom Parenica.

 

Žakýl, Žakýlske pleso

Menšie treťohorné sopečné jazero sa nachádza vo výške 715 metrov nad morom, je prírodnou pamiatkou s najvyšším stupňom ochrany. Neďaleko sa nachádzajú ruiny Žakýlskeho hradu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa