Levice

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Levice



 

Okolie Levíc je nepretržite obývané už od mladšej doby kamennej. Prvá písomná zmienka o Leviciach pochádza z roku 1156. Koncom 13. storočia bol na ochranu stredoslovenských banských miest na dobre chránenom výbežku Štiavnického pohoria postavený Levický hrad. Ten bol síce neskôr zaradený medzi 15 najdôležitejších protitureckých obranných pevností, no začiatkom novembra 1663 odovzdal kapitán hradu Turkom mesto bez boja. Ich vláda v Leviciach však trvala iba 224 dní, keď sa ich 12. júna 1664 nečakaným útokom podarilo z mesta vyhnať. Veľkou pohromou pre Levice bývali aj časté požiare.

V druhej polovici 18. stor. sa Levice značne vzmáhali., stali sa centrom poľnohospodárskej oblasti južného Pohronia a strediskom obchodu a remeselnej výroby. Najznámejšie boli cechy čižmárov, ševcov a gombikárov. V 19. stor. sa postupne rozrastali drobné podniky a vzmáhal sa aj obchod koncentrovaný hlavne u židovských podnikateľov. V Leviciach bol vybudovaný liehovar s rafinériou, parný mlyn, tehelňa.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Leviciach

 

PARKOVANIE

V centre Levíc (M. R. Štefánika, Kalvínske námestie,  I. Krasku, Záhradná , sv. Michala, Mlynská,  Ľ. Štúra, Nám. Šoltésovej, Komenského, Červenej armády, SNP, Nám. Hrdinov, Vojenská, Bernolákova) je v pracovné dni od 7.00 do 17.00 a v sobotu od 7.00 do 12.00 parkovanie spoplatnené. Parkovací lístok sa dá zakúpiť v automatoch, poplatok sa ale dá uhradiť aj prostredníctvom SMS na telefónne číslo 2200. Cena parkovného zakúpeného formou SMS je 0,70 Eur/hod.

Alternatívou sú aj parkoviská v DITURIA Shopping Center, na Kasárenskej ulici, v Tržnici na Ul. Ľ. Štúra 21 a v hoteli Atom (Ul. Čsl. Armády).

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Leviciach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Levický hrad – bol postavený v druhej polovici 13. storočia na strmom skalnom výbežku a mal za úlohu brániť prístupovú cestu z dolného Pohronia k stredoslovenským banským mestečkám. V hornej časti sa zachovali zrúcaniny gotického paláca, najstaršej časti opevnenia. Pri jeho múroch z východnej strany sa zachovala spodná časť kruhovej bašty, na ktorú bol v 19. stor. nadstavaný letohrádok (v súčasnosti je v nej čajovňa). Zachovali sa obvodové múry pevnosti, kamenné nárožné rámovanie, gotický portál najstaršieho paláca, fragmenty omietok a opevnenia.

Dobóovský kaštieľ – dvojposchodová renesančná pevnosť, ktorá nesie meno svojho majiteľa Štefana Dobó, jedného z hrdinov protitureckých vojen. Postavený bol v druhej polovici 16. storočia a je najrozsiahlejšou stavbou celého areálu hradu.

Kostol a kláštor sv. Jozefa - postavili františkáni – minoriti. Roku 1814 budovu prevzala rehoľa piaristov, ktorá r. 1815 otvorila v kláštore gymnázium. Kostol bol upravený v r. 1773.

Barokový kaštieľ Esterházyovcov - bol postavený v r. 1734 a začiatkom 19. storočia klasicisticky prestavaný. Nachádza sa pri mestskom parku. V súčasnosti sú v ňom obchodné priestory.

Barokový  kaštieľ v Kalinčiakove - bol postavený v 18. storočí a klasicisticky bol prestavaný s prístavbami okolo roku 1820.

 
Kalvária - bola postavená začiatkom 18. storočia. Krížová cesta mala 14 zastavení a bola dlhá 350 m. V najvyššom bode Kalvárie dal Jaklin postaviť kaplnku, ktorú dostavali v roku 1821 v klasicistickom slohu. Objekty Kalvárie boli ťažko poškodené koncom druhej svetovej vojn, zvyšky stavieb v rokoch 1950 až 1970 postupne rozobrali obyvatelia mesta ako stavebný materiál.  Od 7. mája 2008 po 60-ročnej prestávke sa na levickej Kalvárii opäť týčia kaplnky krížovej cesty.

Kalvínsky kostol - bol postavený v rokoch 1785 – 1788 na mieste starších chrámov postavený klasicistický tolerančný kostol bez veže. Roku 1824 pristavali vežu. Pred kostolom stojí barokovo-klasicistický stĺp, postavený r. 1786, na ktorom je plastika Nepoškvrnenej Panny Márie.      

Kostol sv. Michala archanjela - bol postavený v rokoch 1773 – 1780 v klasicistickom štýle po veľkom požiari mesta na mieste zničeného starého kostola.

Kostolík v Kalinčiakove - je najstaršou a zároveň najznámejšou architektonickou pamiatkou okolia. Bol postavený v 12. storočí v románskeho slohu.

Synagóga - romanticko-klasicistická budova postavená v roku 1853. Vedľa nej vyrástla židovská škola. V súčasnosti slúži na organizovanie kultúrnospoločenských podujatí, koncertov a divadelných predstavení.

Radnica - alebo tiež Mestský dom (dnes budova Mestského úradu) bol postavený v slohu neskorého romantizmu s prvkami uhorskej secesie v roku 1902.

Klainov dom - alebo aj Vežičkový či Polášov dom postavili v rokoch 1902 a 1903 sčasti na mieste staršej budovy a sčasti na mieste bašty mestského opevnenia.

Kalvínsky dvor - budovu postavila v roku 1908 reformovaná cirkev. Dom, ktorý neskôr zapísali do zoznamu kultúrnych pamiatok, bol štýlovo zmesou eklektizmu a secesie.

Tekovské múzeum - ponúka štyri stále expozície, ktoré sú zamerané na archeologické a históriu Levíc a okolitého regiónu.

Tekovská hvezdáreň - pozorovania nebies sa konajú vždy vo štvrtok a v piatok, v čase od 19:00 do 24:00 hod.

 

VOĽNÝ ČAS

Kúpalisko Margita – Ilona - asi 6 km od Levíc (6 km) ponúka štyri termálne bazény, autokemping a komplex na spríjemnenie voľného času pre dospelých i deti.

Park M. R. Štefánika - príjemné oddychoví miesto, kde sa nachádza aj socha gen. M. R. Štefánika, jazierko s fontánou, detské zariadenie Čarovná rybka a príjemná cukráreň a bar. Z novovybudovaného parku sa dá prejsť do starého parku, v ktorom sú chránené stromy.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Skalné obydlia Brhlovce – nachádzajú sa v blízkom okolí Levíc, iba približne 15 minút jazdy autom. V dávnejšej minulosti tieto obydlia slúžili ako ochrana pred Turkami, neskôr zaujali svoju úlohu ako domy pre chudobných. Zaujímavosťou je, že obydlia v letných mesiacoch príjemne chladia a v zimných, naopak, hrejú. V dnešnej dobe sú pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry.

Dúpence v Hontianskych Tesároch - kamenné skrýše si proti Turkom vybudovali aj v tejto obci. Miestni ich podľa počtu otvorov nazývajú aj  „jednodierka“, „dvojdierka“ a „osemdierka“, ktorá je najväčšia. Okolo centrálnej podkovovitej miestnosti je do pieskovca vysekaných až osem komôrok, z ktorých polovica je menšia, určená zrejme pre deti.

Vodný mlyn v Bohuniciach - je jedným zo 407 mlynov, ktoré sa koncom 19. storočia nachádzali v levickom regióne. Mlynská usadlosť bývalého mlynára Pavla Turčana pozostáva z budovy mlyna, dvora a záhrady.

Kaštieľ v Devičanoch - bol postavený okolo roku 1810 postaviť v klasicistickom štýle. V súčasnosti je stavba opustená, v dezolátnom stave a hrozí jej bezprostredný zánik.

Želiezovce - neveľké mesto, kde žil slávny skladateľ Franz Schubert a práve v Želiezovciach tiež dokonca treba hľadať korene Sacherovej torty, ktorú mnohí považujú za symbol rakúskeho cukrárstva.

 

INTERNET

https://www.levice.sk/

https://www.leviceonline.sk/

https://levice.virtualne.sk

 

APLIKÁCIE

Naše Levice – poskytuje kompletné spravodajstvo diania v Leviciach, inzerciu, priestor pre komentáre obyvateľov, ale aj návštevníkov mesta a aktuálne zľavy a ponuky.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa