Vyhne

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Vyhne



 

Obec Vyhne leží v južnej časti Štiavnických vrchov vo Vyhnianskej doline. Je známa predovšetkým svojou baníckou históriou, najstarším pivovarom na Slovensku, kúpeľmi a strojárstvom. Prvý písomný doklad o tunajšej osade pochádza z 13. storočia, už v tomto období sa spomína aj tunajšia liečivá voda. Kúpele od 16. storočia navštevovali vplyvní hostia z celej Strednej Európy a ich najväčší rozkvet nastal v 70. rokoch 19. storočia. Počas 2. svetovej vojny areál slúžil ako židovský pracovný tábor a pri prechode frontu v apríli 1945 kúpele ľahli popolom.

Obec je známa aj vďaka Kachelmanových strojárňam a vyhnianskemu pivovaru Steiger, ktorý je považovaný za najstarší na Slovensku. Bol založený v roku 1473 jezuitskými mníchmi a odvtedy sa tu pivo varí dodnes. Zlatý mok spolu s akvaparkom, výhodnou polohou a nádherným okolím robí z Vyhien mimoriadne atraktívny turistický cieľ.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie vo Vyhniach

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Vyhniach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Szokácsova vila – zachovala sa z čias kúpeľov a nachádza sa v blízkosti Vodného raja.

Kúpeľná kaplnka Panny Márie Kráľovnej - bola posvätená v roku 1914. Jej autorom je svetoznámy architekt Ladislav Hudec, ktorý v Šanghaji postavil prvý mrakodrap. Nájdete ju na kopci nad priamo Vodným rajom.

Kostol sv. Michala Archanjela - bol postavený v roku 1776 v barokovom slohu. Interiér krýva neskorobarokové oltáry s cennými obrazmi.

Sladovňa - zaujímavý stavebný objekt pivovaru v ranobarokovom slohu, ktorý po roku 1764 slúžil ako sídlo jezuitov. Do súčasnej podoby bol adaptovaný v roku 1895

Kamenné more - lokalita tvorená obrovským množstvom väčších či menších ryolitových balvanov načervenastej farby je rozlohou najväčšou a najvýznamnejšou svojho druhu na Slovensku, zároveň ide o jedno z najstarších chránených území na Slovensku.

Prameň Ľadienka - nazývaný tiež Anjelsky prameň je najchladnejším prameňom na Slovensku, teplota vyvieranej vody je celoročne 4 stupne Celzia.

Travertínová kopa - vznikla spätným vyzrážaním vápenca z termálnej vody bohatej na minerály. Travertín podľa tvaru miestni obyvatelia nazývajú aj „Mamut“.

 

VOĽNÝ ČAS

Turistika - okolie obce Vyhne ponúka náročné i menej náročné túry a cykloturistiku. K obľúbeným patrí náučný chodník významného slovenského botanika Andreja Kmeťa s dĺžkou takmer 5 kilometrov, ale aj výstup na Hájsku alebo Jeleniu skalu.

Vodný raj Vyhne - bez ohľadu na počasie či ročné obdobie ponúka celý rad wellness služieb - výplavový bazén s masážnymi lavicami a termálnou vodou, saunový svet, jakuzzi, hydromasážne vane či príjemú relaxačnú odpočiváreň. V letnej sezóne od mája k nim pribudne bazén s plaveckými dráhami, potápačská záhrada, masážne sprchy, vodné delá, perličkový kúpeľ, vlnobitie, tobogan, či šmýkala a samozrejme úžasná termálna voda. Najmenší sa môžu vyšantiť v detskom bazéniku so striekajúcim ježkom, či na detskom ihrisku.

Pumptracková dráha - sa nachádza nedaleko hotela Sitno v blízkosti futbalového ihriska. Je to séria umelých terénnych vĺn a klopených zákrut, kde si človek natrénuje, ako takéto prekážky zdolávať.

Pivovar Steiger - ponúka prehliadky výroby.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Banská Štiavnica - jedno z najkrajších slovenských miest s malebnou a romantickou atmosférou. Navštíviť tam môžete kalváriu, zámky, kostoly či ďalšie historické pamiatky, ale aj baňu.

Žarnovica - okresné mesto

Hrad Revište – zrúcanina gotického hradu, ktorý bol pravdepodobne postavený v druhej polovici 13. storočia;

Pustý hrad (Teplica) - malebné ruiny stredovekého hradu;

Hrad Marcus - bizarná stavba v lone prírody, ktorá vznikla len pár rokmi v štýle stredovekých hradov.

Kaštieľ v Žiari nad Hronom - v renesančno-barokovom štýle dlho slúžil ako letné sídlo banskobystrických biskupov. Terajšia podoba kaštieľa pochádza z obdobia po roku 1631, ostrihomský arcibiskup kardinál Peter Pazmáň ho dal ale vtedy postaviť na starších stredovekých základoch.

Sitno - najväčšie a najvyššie položené hradisko z konca doby bronzovej. Toto administratívne, vojenské a ekonomické centrum bolo spojené s osídlením kopcovitých oblastí stredného Slovenska bohatých na meď. Archeologické nálezy, ako aj ložiská bronzových predmetov v okolí, svedčia o existencii hutníckej dielne.

Kaštieľ vo Svätom Antone - bol postavený v barokovo-klasicistickom štýle v rokoch 1744 až 1720. Dnes v ňom nájdete expozíciu dejín umenia a poľovníctva. Za návštevu rozhodne stojí aj malebný park.

 

INTERNET

www.vyhne.sk

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa