Pustý hrad (Teplica)

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Pustý hrad (Teplica)



 

Hrad Teplica slúžil na kontrolu jednej z prístupových ciest do bohatej Banskej Štiavnice.

 

História

Hrad nad západnou časťou obcou Sklené Teplice nesie pomenovanie Pustý hrad a nachádza sa na vrchole rovnomenného kopca v nadmorskej výške 629 metrov. V dobových písomných prameňoch sa objavuje pod názvom Teplica.

Vznikol pravdepodobne v druhej polovici 13. storočia ako súčasť obranného systému na kontrolu prístupovej cesty z Pohronia v smere na Banskú Štiavnicu. Predstavoval spojnicu medzi hradmi Revište a Žakýl. V písomných prameňoch sa však hrad Thoplicze objavuje až od 15. storočia.

Počas svojej existencie bol hrad niekoľkokrát poškodený, do jeho opravy malo niekoľko tisíc zlatiek investovať mesto Banská Štiavnica. Podľa listín bol až v roku 1489 ako majetok kráľovnej Beatrix radikálne a finančne náročné obnovený a zároveň vybavený delami a pušným prachom. Hrad definitívne zanikol na prelome 16. a 17. storočia. Stavebný materiál z rozpadajúcich sa ruín hradu bol v rokoch 1807 – 1811 použitý na stavbu kostola v Sklených Tepliciach.

 

Súčasnosť

Dnes možno na kopci nad Sklenými Teplicami navštíviť už len ruiny hradu. Na najvyššie položenom južnom nároží hradného jadra stála vežová stavba. K východnej hradbe bol pristavený hradný palác, ktorého zvyšky sú dodnes viditeľné. V susedstve veže je čitateľný do skaly zahĺbený objekt cisterny, južne od hradu sú tiež viditeľné pozostatky drevozemnej obliehacej pevnosti z 15. storočia.

Okrem pozostatkov hradu ponúka vrchol i výhľady na Revištské Podzámčie či obec Bzenica.

 

Povesti a legendy

Povesť hovorí, že hrad založili templárski rytieri, ktorí údajne zakladali aj pivovar vo Vyhniach.

 

Ako sa tam dostať

Prístup na hrad asi 1,5 km západne od obce Sklené Teplice po žltej turistickej značke je s prevýšením viac ako 300 metrov o čosi náročnejší, najľahší výstup vedie z obce Repište.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Hrad Marcus (4 km)

Revište (14 km)

Banská Štiavnica (15 km)

Vyhne (16 km)

Žiar nad Hronom (16 km)

Žarnovica (16 km)

Šášov (17 km)

Svätý Anton (20 km)

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa