Kaštieľ Svätý Anton

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Kaštieľ Svätý Anton



 

Malebnej dedinke Sv. Anton len na skok od Banskej Štiavnice dominuje majestátny kaštieľ obklopený lesoparkom. Klenot medzi poľovníckymi kaštieľmi je zaujímavý aj tým, že jeho architektúra ukrýva mnohé symboly.

 

História

Poľovnícky kaštieľ dala na mieste staršieho hradu roku 1744 postaviť rodina Koháryovcov. Pôvodne sa jednalo o neskorobarokovú jednoposchodovú stavbu v tvare L, ku ktorej o niečo neskôr pristavali ďalšie dve krídla, takže vznikol kaštieľ s uzavretým nádvorím.

Traduje sa, že architektonický návrh vychádza zo symboliky kalendára - 4 vchody predstavujú 4 ročné obdobia, 12 komínov mesiace v roku a 365 okien zase dni. 52 izieb symbolizuje počet týždňov v roku a 7 arkád dni v týždni.

 

Súčasnosť

Kaštieľ v Svätom Antone je označovaný za historický unikát, pretože si zachoval pôvodnú podobu s kompletným dobovým zariadením. Od roku 1954 bol sídlom Lesníckeho, drevárskeho a poľovníckeho múzea, v súčasnosti expozície podávajú prehľad o dobovom bývaní šľachty (slohový nábytok najmä z 18 - 19. storočia, obrazy a iné), ako aj o vývine lesníctva a poľovníctva na Slovensku. Pozornosť púta aj izba tapetovaná dobovými ilustráciami najmä z francúzskych humoristických časopisov, poľovnícke zbrane a trofeje, lesnícke zariadenia, nástroje a pomôcky a ďalšie exponáty.

V múzeu pravidelne organizujú zaujímavé podujatia, napríklad Detské dni sv. Huberta či letné divadelné predstavenia „Paradájz Píkčr“. Honosný areál svätoantonského kaštieľa je aj dejiskom najväčšieho sviatku poľovníkov „Dni Svätého Huberta“, ktorý sa tu koná od roku 1991.

 

Video

 

Povesti a legendy

O kaštieli kolujú mnohé strašidelné príbehy. Ten najznámejší rozpráva o Ištvánovi Kohárym, vzdelanom čudákovi, ktorého veľmi zaujímali duchovia, nadprirodzené javy a život po smrti. Mal tušenie, že v kaštieli sa nachádza nejaká tajná miestnosť, ktorú sa mu po  dlhom bádaní podarilo nájsť za obrazom jeho predka. Hoci sa za obrazom nachádzali dvere, stena za nimi bola zamurovaná. Keď ju odstránili, vošiel Ištván dnu a našiel zopár kusov nábytku a začiernené okno. Keď nahliadol do prvej knihy, ktorú zbadal, začali sa vraj diať strašidelné veci. Predmety lietali, knihy padali z políc a to všetko sprevádzal veľký lomoz a rinčanie. Keď napokon knihu na naliehavé kričanie matky zavrel, konečne nastalo ticho. Od tohto okamihu však kaštieľ nemal pokoja a podobné veci sa opakovali. Na pomoc zavolali teda mnícha  - vyháňača duchov, ktorý však už v minulosti na žiadosť jeho otca kaštieľ navštívil. Urobil zopár úkonov na vyháňanie zlých síl a namotal temné sily na palice ponorené do svätenej vody. Potom ich zlomil, hodil do suda, ktorý zavreli do tajnej komnaty a zamurovali ju. Odvtedy bol vraj v kaštieli pokoj, hoci aj teraz sa objavujú príbehy, ktoré hovoria, že strašeniu nie je ani zďaleka koniec.

Iná legenda zas hovorí o poslednom majiteľovi kaštieľa Ferdinandovi Coburgovi. Tento bulharský cár sa často venoval poľovačkám. Západná chodba kaštieľa je lemovaná trofejami danielov, kamzíkov či hlucháňov. No a práve hlucháne tu nie sú len tak z rozmaru. Podľa slov legendy rok čo rok doslova zachraňovali holý život. Keď si vraj totiž raz Ferdinand dal veštiť u cigánky, tá mu predpovedala, že v tom roku, v ktorom uloví hlucháňa, nezomrie.

 

Ako sa tam dostať

Svätý Anton leží asi 5 kilometrov od centra Banskej Štiavnici. Priamo pri zámku sa nachádza rozľahlé parkovisko. V prípade verejnej dopravy sú k dispozícii autobusové linky z Hontianskych Nemcov, B. Štiavnice a Zvolena.

 

Otváracie hodiny

Júl - august: 09:00 - 17:30

September - október: 9:00 – 16:00 (okrem pondelka)

November – december: 8:00 – 15:00 (okrem pondelka a nedele)

Apríl - jún: 9:00 – 16:00 (okrem pondelka)

 

Vstup so psom

Vstup do expozície je umožnený aj návštevníkom s malým plemenom psa za podmienok, že ho budú niesť počas celej prehliadky na rukách v nepremokavej taške určenej na prepravu zvierat. Majiteľ psa si musí byť vedomý, že pokiaľ pes bude svojím správaním vyrušovať ostatných návštevníkov, musí expozíciu opustiť bez náhrady vstupného. Výnimku tvoria iba psy vodiace alebo asistenčné, ktoré sú za týmto účelom riadne označené.

 

Zaujímavosti v okolí

Banská Štiavnica (5 km)

Mesto Krupina (15 km)

Hrad Marcus (15 km)

Obec Vyhne (18 km)

Pustý hrad (Teplica) (20 km)

Bzovík (20 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa