Krupina

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Krupina



 

Na základe archeologických nálezov z doby bronzovej sa môžeme domnievať, že územie dnešnej Krupiny bolo osídlené už od neolitu. Prvá písomná zmienka o meste pochádza z roku 1135 a prvými obyvateľmi boli Slovania. Krupina je spolu s Trnavou dokonca najstarším mestom na Slovensku, ktoré získalo mestské privilégiá, a to v roku 1238. V meste vznikol aj tzv. Krupinovský zákon, ktorý bol základom mnohých miest na strednom a severnom Slovensku.

V prvej polovici 15. storočia bolo mesto ohrozené husitmi pod vedením Jána Jskru a keď do Uhorského kráľovstva postupovali Turci, mesto vybudovalo mestské hradby a strážnu vežu. Spustošiť sa im Krupinu podarilo až v roku 1626. Neskôr sa mesto zapojilo do kuruských povstaní, čoho následkom bolo aj vyhorenie v roku 1708. Ťažkou skúškou bola aj epidémia moru v roku 1710.

Opätovný rozvoj mesta začal koncom 18. storočia, kedy tu boli otvorené aj prvé školy. Po rozpade Rakúsko-Uhorska v roku 1918 sa mesto stalo súčasťou Československa, od roku 1993 je Krupina súčasťou Slovenskej republiky.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Krupine

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Krupine online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Kostol Narodenia Panny Márie – románska trojloďová bazilika postavená nemeckými kolonistami na začiatku 13. storočia a rekonštruovaná v gotike pravdepodobne začiatkom 15. storočia, kedy vzniklo nové presbytérium a Kaplnka P. Márie.

Kaplnka sv. Anny – baroková jednopriestorová stavba, postavená približne v roku 1729

Kaplnka Sedembolestnej Panny Márie – barokovo-klasicistická stavba postavená pri ceste do Zvolena v roku 1784

Svätotrojičný stĺp - stojí na severnej strane námestia približne od roku 1752 a je jedným z prvých stĺpov, ktoré sa neskôr stavali v banských mestách v okolí.

Evanjelický tolerančný kostol – postavený medzi rokmi 1784 až 1786 v klasicistickom slohu. V roku 1824 kostol zachvátil veľký požiar, následkom ktorého sa zbor rozhodol postaviť novú vežu, ktorá bola dokončená v roku 1829.

Klietka hanby - v lete 2021 pribudla na námestí replika stredovekej klietky.

Pivnice - vznikli sekaním do tufového podložia a postupne dosiahli rozsiahle rozmery. Nachádzajú sa takmer pod každým domom v starom meste. Ich pôvod sa hľadal i v možnej baníckej činnosti obyvateľov, pravdepodobnejšie je však, že boli určené na skladovanie potravín a iných zásob.

Mestský dom - radnica - budova, dokončená v roku 1901, patrí medzi typické stavby historizmu

Múzeum Andreja Sládkoviča – okrem známeho spisovateľa je časť exponátov je zameraná aj na históriu samotnej Krupiny a spisovateľku E. Maróthy-Šoltésovú.

 

VOĽNÝ ČAS

Rozhľadňa Vartovka - kamenná stavba s drevenou strieškou, vysoká 13 metrov a postavená už v roku 1564.  Pôvodne slúžila ako strážna veža a jej úlohou bolo včas varovať pred blížiacou sa hrozbou. Dnes je vzácnou kultúrnou pamiatkou a najstaršou rozhľadňou na Slovensku. Z jej ochodze sa návštevníkom naskytá nádherný výhľad na mesto Krupina, Krupinskú planinu či Štiavnické vrchy.

Mäsiarsky bok - prírodná rezervácia v nadmorskej výške 350 – 545 m medzi Krupinou a Babinou. Predstavuje prírodný komplex ekosystému lesa s bralami a sutinami (sypané bralo).


Štangarígeľ (Krupinské bralce) -  skalnatý útvar, pozostávajúci z pravidelných päťbokých pilierov z andezitu. Niektoré piliere dosahujú výšku až 6 m. Celý útvar vznikol rozpadom lávového prúdu pyroxenického andezitu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Pevnosť Bzovík - mohutná stavba vznikla rekonštrukciou opátstva pôvodne založeného okolo roku 1130. V roku 1530 však skončilo v rukách Žigmunda Balassu, ktorý vyhnal mníchov a nechal románsky kláštor prestavať na goticko-renesančný hrad s vonkajšími opevneniami.

Kaštieľ v Svätom Antone - bol postavený v barokovo–klasicistickom štýle v roku 1744. Obklopuje rozsiahly ho park, kde nájdete viaceré vzácne stromy z 18. storočia. Vodopád, jazierko či drobná architektúra mu dodáva neopakovateľnú romantickú atmosféru. V kaštieli je inštalovaná stála výstava dejín umenia a poľovníctva.

Hrad Čabraď - je zrúcaninou hradu ležiaceho neďaleko obce Čabradský Vrbovok, uprostred pohoria Krupina. Pôvodne sa tento hrad nazýval Litava a postavený bol v 13. storočí na ochranu ciest vedúcich k banským mestám. V druhej polovici 16. storočia bol hrad významnou pevnosťou proti Turkom, ktorú sa niekoľkokrát márne pokúsili dobyť. V roku 1812 hrad zapálili, čí9m zabránili okupácii hradu lúpežnými rytiermi.

Veľké Kolpašské jazero - je obklopené prekrásnou prírodou Pohronia a Štiavnických vrchov. Jazero je umelou nádržou, ktorá bola postavená pre potreby baníctva v 18. storočí. Voda v jazere je neustále monitorovaná a má dostatočnú kvalitu na kúpanie. Na brehu nájdu dovolenkári dokonca aj šatne. Menšie, vedľajšie jazero, sa v súčasnosti využíva aj na rybolov.

Hrad Dobra Niva – gotická zrúcanina hradu ležiaca v obci Podzámčok. Hrad bol postavený pravdepodobne po mongolskej invázii v druhej polovici 13. storočia ako strážna budova na starej obchodnej ceste južne od Zvolena. Začiatkom 17. storočia bol hrad v takom zlom stave, že správa panstva sa presťahovala do novej budovy. Od konca 18. storočia sa stav hradu ešte viac zhoršil a dnes je zachovaný ako zrúcanina.

Rozhľadňa Prašný vrch – sa týči nad Hrušovom a je súčasťou miestneho náučného chodníka. Vyhliadková veža na Prašnom vrchu je vysoká asi 15 metrov a na prvý pohľad vás určite zaujmú schody, ktoré sú netradične strmé. Ak ich však prekonáte, hore vás bude čakať nádherný výhľad. Cesta k rozhľadni je nenáročná a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Dĺžka okružnej cesty je približne 6 kilometrov.

Banská Štiavnica - jedno z najkrajších slovenských miest s malebnou a romantickou atmosférou. Navštíviť tam môžete kalváriu, zámky, kostoly či ďalšie historické pamiatky, ale aj baňu.

 

INTERNET

https://www.krupina.sk/

https://krupina.virtualne.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste. Okrem aktuálneho diania tu nájdete tiež informácie o meste, jeho históriu, alebo fotogalériu. Pomôže vám tiež zorientovať sa vďaka prehľadnej mape ulíc so zobrazením úradov, inštitúcií, škôl a športovísk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa