Bzovík

2021-09-01 12:00:00 |   |    | 

Bzovík



 

Hrad, kláštor či pevnosť – dominanta obce Bzovík je vďaka svojej pestrej minulosti skutočným unikátom.

 

História

Prvá písomná zmienka o kláštore v Bzovíku pochádza z roku 1135. Objekt vznikol pôvodne ako benediktínsky kláštor zasvätený prvému uhorskému kráľovi Štefanovi. Románsky dvojvežový kostol, ku ktorému pribudla neskôr po dostavbách kláštorná budova, bol jednou z našich najvýznamnejších románskych stavebných pamiatok.

Začiatkom 16. storočia sa jeho majiteľom stal Žigmund Balaša. Ten v roku 1530 z kláštora vyhnal rehoľníkov a objekt obstaval mohutným opevnením. Celý areál chránili široké priekopy a mohutné nárožné bašty.

V roku 1620 hrad vyhorel a koncom 17. storočia sa opäť vrátil cirkvi. V roku 1678 ho dobyli povstalci Imricha Tököliho. Po krátkom vlastníctve rádu jezuitov a ostrihomského arcibiskupa začal objekt začiatkom 19. storočia pustnúť. Poslednú ranu v procese chátrania mu uštedrili boje počas druhej svetovej vojny i následné ničenie miestnymi obyvateľmi.

 

Súčasnosť

V súčasnosti okrem opevnenia a bášt sa na nádvorí zachovali ruiny bývalého kláštora a časť pôvodne románskeho kostola, na ktorých prebiehajú rekonštrukčné práce v rámci Národného projektu Zapojenie nezamestnaných do obnovy kultúrneho dedičstva.

 

Povesti a legendy

Hovorí sa, že v Bzovíku straší duch mladej ženy. Má ňou byť dcéra grófa Balašu, ktorú vraj uniesli mnísi, keď ich vyhnal z kláštora. Dievčinu pripravili o život a ona nevie nájsť pokoj ani po smrti. Za temných nocí sa vraj prechádza po múroch a usedavo narieka.

 

Ako sa tam dostať

Kláštor stojí hneď za obcou Bzovík, dá sa k nemu dostať autom aj pešo.

 

Vstup so psom

Objekt je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Krupina (5 km)

Hrad Čabraď (12 km)

Svätý Anton (20 km)

Banská Štiavnica (24 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa