Hrad Čabraď

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Hrad Čabraď



 

Hrad Čabraď prezývajú aj perlou Hontu. Stojí na nádhernom mieste, ktoré riečka Litava obteká z troch strán.

 

História

Hrad Čabraď vznikol približne v polovici 13. storočia za účelom ochrany ciest, ktoré viedli k banským mestám. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1276, keď patril Deršovi z rodu Huntovcov. Hrad však často menil majiteľov, v polovici 15. storočia bol na krátku dobu sídlom Jiskrových vojsk. V16. storočí sa ho neúspešne pokúšali dobyť Turci.

Poslednými majiteľmi Čabrade boli Koháriovci, ktorí sa však v 18. storočí rozhodli presťahovať za luxusom do svätého Antona. Čabradský hrad rýchlo stratil na význame a v 19. storočí sa jeho existenciu majitelia sami rozhodli definitívne ukončiť a nechali ho v roku 1812 podpáliť. Nechceli dopustiť, aby sa hrad stal predmetom obsadenia lúpežnými rytiermi.

 

Súčasnosť

O zrúcaninu sa dnes stará občianske združenie Rondel. Práce prebiehajú na obnove južného portálu tretej brány a sanujú aj menšie poruchy murív v celom areáli hradu. Opravujú aj západnú vežu horného hradu, v rámci neho sa realizuje pultové zastrešenie veže tak, aby sa odviedla zrážková voda mimo objektu a domurovávajú sa poškodené časti muriva.

Čabradský hradný vrch a jeho okolie je národnou prírodnou rezerváciou s najbohatším výskytom plazov na území Slovenska (žije tu najmä množstvo užoviek).

 

Video

 

Povesti a legendy

Z hradu Čabraď je krásny výhľad do okolia a možno aj to podľa legendy známemu predpovedačovi počasia umožňovalo dobre pozorovať prírodu. Ten sa hádam v žiadnej zo svojich predpovedí nemýlil, avšak postupne sa stal pyšným a zlenivel. Jedného dňa len tak z nedbalosti predpovedal, že bude určite krásne slnečno, no predpoveď mu nevyšla a strhla sa poriadna búrka. Vládca sa veľmi nahneval a za dvorného hvezdára vymenoval somára, ktorý v ten deň určil počasie lepšie a svojím odmietavým postojom vyjsť z maštale dával najavo, že dnes určite slnečno nebude.

 

Ako sa tam dostať

Hrad Čabraď sa nachádza uprostred Krupinskej vrchoviny nad údolím rieky Litava, ako sa táto pevnosť aj pôvodne nazývala. Pešo sa dnes k hradu dostanete z obce Čabradský Vrbovok. Treba sa vybrať po modrej značke, asi po jeden a trištvrte hodiny ste tam. Ak sa za minulosťou vyberiete autom, treba sa doviezť na laz Konské a odtiaľ pokračovať pešo asi 45 minút.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Bzovík (11 km)

Krupina (17 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa