Miesto, kde sa zastavil čas: Bratislavská kolónia Zehnhaus nadchýna aj po storočí

2023-09-13 12:00:00 |   |    | 

Keď v minulosti vznikali pri mestách veľké priemyselné závody, potrebovali vyriešiť aj ubytovanie pre svojich zamestnancov. Väčšina robotníkov sa tam totiž prisťahovala z iných oblastí a so sebou priniesli aj rodiny. Preto vznikali menšie štvrte alebo ulice, ktoré pozostávali z rovnakých typov obydlí. V niektorých mestách to boli domy, inde väčšie obytné bytovky. Takúto ulicu nájdete aj v Bratislave. Kolóniu v centre mesta nazývajú Zehnhaus a dnes patrí k vychyteným lokalitám na bývanie.



 

10 domov pre zamestnancov železnice

Ak ste sa niekedy prechádzali po Palárikovej ulici neďaleko križovania ulíc Šancová a Karpatská, tak ste si istotne všimli sériu domov postavených v identickom architektonickom štýle. Týchto desať bytoviek vzniklo na začiatku 20. storočia. Posledné úpravy skončili v roku 1902, keď boli hotové pre zamestnancov železnice a ich rodiny. Dokopy ich postavili desať a od toho sa odvodil aj ich názov

S väčším záujmom o železničnú dopravu vzišla aj potreba prijímania nových pracovníkov. Z toho dôvodu vyhlásili súťaž na výstavbu nových obydlí, kde by mohli ubytovať pracovníkov a ich najbližších. Spomedzi všetkých návrhov vyhral nápad Ferdinanda Kittlera, ktorý do výslednej podoby upravil inžinier Henrich Szántó. Za sebou mal už viacero projektov v Bratislave, takže novú objednávku získal aj na základe svojich predošlých prác.

 

Praktické bývanie pre rodiny so štedrým priestorom

Bytové domy sú rozložené po oboch stranách ulice. Popri nich nasadili veľa zelene, aby sa obyvatelia cítili ako niekde v prírode. Jednotlivé budovy boli postavené úplne identickým štýlom. To znamená, že všetky mali rovnaký štvorcový pôdorys. Pozostávali z troch poschodí, pričom na každom z nich boli štyri byty. Ich rozloženie bolo vždy také isté – jeden bol dvojizbový a tri jednoizbové. Miestnosti mali vysoké okná a stropy. Vďaka tomu pôsobili väčšie, vzdušnejšie a dostávalo sa do nich veľa denného svetla. Z toho dôvodu sú veľmi vyhľadávané aj v súčasnosti, keďže majú výborný priestor a veľkú charizmu.

V čase výstavby nemali byty vlastné kúpeľne a sociálne zariadenia. Vždy boli len jedny spoločné pre celé poschodie. Pre rodiny ponúkali praktické bývanie, ktoré slúžilo tak bežným robotníkom, ako aj úradníkom na rôznych pozíciách. V suteréne každého z domov boli spoločné priestory, ktoré využívali na pranie oblečenia. Pre zvýšený záujem o takéto bývanie v roku 1926 pristúpili k dôležitému rozhodnutiu, že každý jeden dom zvýšia o jedno ďalšie poschodie. To je ešte aj v súčasnosti jasne odlíšiteľné kvôli tehlám iného odtieňa.

 

Elegantný minimalizmus

Domy v bratislavskej kolónii Zehnhaus patria aj medzi zaujímavé architektonické diela. Predstavujú jedny z mála uchovaných ukážok robotníckeho bývania. I kvôli tomu sa zaradili na zoznam národných pamiatok. Fasády boli upravené v štýle elegantného minimalizmu. Nie sú omietnuté, aby na nich vynikli tehly, ktorými boli postavené. Naoko sú všetky domy úplne rovnaké, ale líšia sa drobnými ozdobnými detailmi. Niekde sú to železné prvky alebo zdobenie okolo okien. Vstupné brány boli vždy nasmerované priamo do hlavnej ulice. Nad každou z nich bola tabuľka, na ktorej bol napísaný rok výstavby. Jednotlivé domy prešli v exteriéri len minimálnymi úpravami a podarilo sa ich zachovať v pôvodnom charaktere až dodnes. Z toho dôvodu sú často vyhľadávané na fotenie alebo natáčanie videí.

 

Podobnú kolóniou poznáme aj vo Svite

Jeden z príkladov robotníckeho bývania a výstavby takýchto kolónií máme aj vo Svite. Toto mesto založil J. A. Baťa, ktorý tam postavil továreň na výrobu umelého hodvábu a k nej potreboval zriadiť aj bývanie pre nových zamestnancov. Preto prišiel s nápadom postaviť malé jednopodlažné domčeky na anglický štýl, ktoré boli z typických červených tehál. Nachádzali sa neďaleko továrne, aby to mali všetci blízko do práce. V súčasnosti sa nepodarilo zachovať všetky domčeky v pôvodnom stave. Pamiatkari zasiahli neskoro, preto si niektorí majitelia stihli zatepliť obydlia pomocou polystyrénových panelov a tým prekryli pôvodné tehly. Pri prechádzke mestom však ešte stále nájdete viacero stavieb v tomto štýle.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa