Architektonická súťaž na toalety pri Chate pod Rysmi pozná víťaza

2024-04-30 13:00:00 |   |    | 

Ikonickú drevenú latrínu pri Chate pod Rysmi vo Vysokých Tatrách, ktorú vlani zničila víchrica, nahradia nové ekologické toalety. Ochranári spolu s aktivistami, odbornou porotou a ďalšími partnermi v týchto dňoch ukončili architektonickú súťaž a vybrali víťaza. Informoval o tom turistický klub Hikemates na sociálnej sieti s tým, že napokon zvíťazil návrh od architektov z ateliéru "ô".



 

Pri formovaní nového konceptu sa architekti okrem iného inšpirovali tvarom typickým pre montované áčkové chaty Javorina, ktoré dodnes nájdeme v každej horskej oblasti Slovenska. Známy tvar, množstvo spomienok, kontinuita. Vzhľadom na náročné terénne a klimatické podmienky sa sústredili najmä na minimalizáciu množstva potrebného materiálu, stavebných krokov ako aj potrebnej údržby. Flexibilita modulárneho systému zároveň umožňuje reagovať na rozličnú mieru návštevnosti lokality a esteticky začleniť toalety do okolitého prostredia výberom rôznych typov opláštenia.

Do súťaže sa okrem víťazného ateliéru zapojilo aj ďalších päť firiem. Po výbere víťaza bude nasledovať vypracovanie detailnej projektovej dokumentácie pre výstavbu toaliet a zapracovanie pripomienok od pracovníkov Správy Tatranského národného parku (TANAP) a ďalších inštitúcií, ktoré budú túto stavbu povoľovať. Projekt realizujú na základe memoranda o spolupráci aktivisti z Hikemates spolu so Slovenským horolezeckým spolkom JAMES, Klubom slovenských turistov a Správou TANAP-u.

Chata pod Rysmi je najvyššie položenou tatranskou chatou, leží v nadmorskej výške 2250 metrov a zároveň patrí medzi najnavštevovanejšie miesta v Tatrách. Rastúci turizmus však podľa Petra Spitzkopfa zo Správy TANAP-u prináša okrem benefitov pre región aj negatíva spojené s ľudskými potrebami. "Keďže ľudia často vykonávajú potrebu v okolí turistických chodníkov, zostávajú po nich nielen exkrementy, ale aj neželaný hygienický odpad a ďalšie stopy, ktoré majú negatívny vplyv na okolitú prírodu," vysvetlil.

Nové ekologické toalety sú podľa predsedu Hikemates Patrika Pajtu patentovaným riešením, ktoré možno nájsť na viacerých miestach v horských oblastiach v Európe. Ich výhodou je nenáročná prevádzka a fakt, že ide o dlhodobo udržateľné riešenie, keď živé organizmy, ako napríklad dážďovky, rozkladajú tuhú časť exkrementov a redukujú jej objem. Systém je podobný ako u bežných "kompostérov".

Nepôjde však o obyčajné toalety, na aké sú turisti zvyknutí. Výstavbu chcú finančne pokryť vďaka partnerom a prostriedkom z darov a dvoch percent z daní. "Po realizácii pilotného projektu odovzdáme celú projektovú dokumentáciu bezplatne Správe TANAP-u a správam ďalších národných parkov, ktoré budú mať záujem stavať ekologické toalety aj v iných lokalitách. Tie budú môcť projekt využiť pri rôznych grantových výzvach, ktoré majú obvykle krátke časové lehoty," dodal Pajta.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa