Päť nahých tiel bez dlaní a nôh: Göringov dom vo Vlčom brlohu odhalil desivé tajomstvo

2024-05-03 21:00:00 |   |    | 

V komplexe Vlčí brloh v poľskej Gierloži v dome využívanom počas druhej svetovej vojny ríšskym maršalom Hermannom Göringom, bádatelia objavili pozostatky piatich ľudí. Podľa agentúry PAP o tom informovala gdanská nadácia Latebra, ktorá má povolenie na prieskum v areáli niekdajšieho hlavného stanu nacistického diktátora Adolfa Hitlera v bývalom Východnom Prusku.



 

Tam, kde bývala podlaha, sa našli v hĺbke medzi desiatimi až pätnástimi centimetrami kostrové pozostatky celkom piatich ľudí, medzi nimi bábätka a dieťaťa vo veku desiatich až dvanástich rokov. Nemali dlane a nohy od členkov nižšie. Prieskumníci o náleze informovali políciu. Podľa vyšetrovateľov súviseli tieto obete s udalosťami z vojny.

"Je zarážajúce, že sa tam okrem kostier nenašli žiadne predmety typické pre také pohrebisko, ako sú spony z opaskov, gombíky, oblečenie," povedal Zenon Piotrowicz z miestnej lesnej správy. Nasvedčuje to podľa neho tomu, že ľudia boli uložení do zeme nahí.

Nie je jasné, kedy sa tieto pozostatky pod podlahou Göringovho domu ocitli. Nemecký magazín Spiegel píše, že nie je vylúčené, že o nich vedel sám Göring. Je však tiež možné, že boli zakopané až po druhej svetovej vojne a že ide o obete hromadnej vraždy, ktorá s nacistami nemala nič spoločné. Prípad vyšetruje poľské štátne zastupiteľstvo.

Piotrowicz povedal, že potom, čo nacisti v januári 1945 komplex vyhodili do povetria, vošli do oblasti sovietske jednotky a v niekdajšom Hitlerovom hlavnom stane sa na pol roka usídlila sovietska tajná polícia NKVD, ktorá tam pátrala po rôznych dokumentoch či cennostiach.

Pokiaľ sa tam niekto náhodne objavil, mohol byť zlikvidovaný, domnieva sa Piotrowicz. Mohlo by podľa neho ísť napríklad o nemecky hovoriacu rodinu. Povedal tiež, že v zime 1945 boli silné mrazy, a tak najjednoduchším spôsobom, ako ľudí pochovať, mohlo byť zahádzať ich vrstvou piesku v dome.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa