Poľský Malbork: Najväčší hrad Európy bol pútnickým miestom nacistov

2020-08-28 13:00:00 |   |    | 

Na severe krajiny blízko Baltského mora nájdete rozlohou najväčší hradný komplex v Európe. Veľmi pohodlne sa k nemu dostanete počas výletu v Gdaňsku, odkiaľ sa k Malborku odveziete priamymi spojmi už za niečo vyše pol hodiny. Pri príchode vás upúta zaujímavou fasádou, za ktorú vďačí použitiu tehál vypaľovaných z riečneho bahna.



 

Vďačíme zaň Rádu nemeckých rytierov

Rád nemeckých rytierov vznikol na území Jeruzalemského kráľovstva. Postupne sa zúčastnili niekoľkých križiackych výprav a presúvali sa po celej Európe. Najviac sa im darilo na území súčasného Poľska a Litvy. Tam sa pustili do spolupráce s miestnymi obyvateľmi a pomaly rozvíjali viaceré mestá. Stali sa tak významnou súčasťou tvorby dejín viacerých krajín. Zaujímavosťou je, že rytieri sa nezhodli s poľským kráľom a trápili ich dlhoročné spory. Napriek tomu im dovolil stavať aj väčšie sídla, ktoré neskôr patrili šľachte. Jedným z nich je hrad Malbork, ktorý pokladajú za najcennejšiu stavbu tohto rádu. Jeho dejiny sa začali písať v 13. storočí, o dve storočia neskôr prešiel už pod správu kráľovstva. Rád nemeckých rytierov sa potom pretransformoval na bežný rád mníchov a venoval sa viac duchovnej osvete.

 

Z kláštora sa stal hrad

Na začiatku svojich dejín slúžil Malbork ako kláštor spomínaného rádu. No keď sa počas jednej z vojen dostali k jeho vlastníctvu predstavitelia kráľovského dvora, rozhodli sa ho čiastočne prestavať a zároveň aj zmeniť funkciu viacerých častí. Rozsiahlu katedrálu s kláštorom zmenili na hlavný hrad, v ktorom vybudovali komnaty pre panovníkov. Takýmto spôsobom chceli uzavrieť pôvodnú éru Malborku. Niektoré miestnosti zmenili na sklady potravín a postupne k tomu pridali aj stále nové budovy. Takýmto spôsobom sa im ho podarilo zväčšiť na najrozsiahlejší hradný komplex na starom kontinente. Ťažkú éru zažil počas 17. storočia, keď ho napadli švédske vojská. Tým sa podarilo vypáliť strechu a jej renovácia si vyžiadala mnoho rokov, počas ktorých niektoré budovy výrazne schátrali.

 

Nacistické pútnické miesto

V 18. storočí hrad opäť nadobudol kresťanský charakter, pretože tam dočasne situovali jezuitskú školu. Až do 2. svetovej vojny bol majetkom kráľovstva a fungoval okrem iného i ako sklad zbraní a munície. Po nástupe nacistov k moci sa rád nemeckých rytierov dostal do centra ich pozornosti, keďže ich Hitler označoval za vzor a na ich príklade ukazoval, ako sa môžu infiltrovať do celej Európy. Mnísi sa voči tomuto spojeniu búrili a krutovládu Adolfa Hitlera verejne odsúdili. To však nezabránilo tomu, aby nacisti pokladali Malbork za akúsi ich svätyňu a hrad sa nečakane stal ich pútnickým miestom. Kvôli tomu sa tam odohrali tvrdé boje s Červenou armádou, kedy ho výrazne poškodili a celková renovácia sa ukončila až v roku 2016.

 

Rieka bola zdrojom príjmov

Už rytieri si vybrali miesto výstavby kláštora pri rieke Nogat z praktických dôvodov. Pomocou nej sa im podarilo ľahko prepravovať materiál a navyše ju využívali aj na lov rýb, ktoré predstavovali jeden zo zdrojov ich stravy. No potom sa hradu ujali poľskí panovníci a tí s ním mali už iné plány. Všimli si, že sa tým smerom plaví mnoho obchodníkov, preto začali jednotlivé lode kontrolovať. Vymysleli špeciálnu daň, ktorú im museli platiť za presun po ich území. Takýmto spôsobom sa im podarilo odhaliť aj veľa pašerákov a zlodejov, ktorým vždy nemilosrdne zhabali tovar. Vďaka tomu sa im začalo veľmi dariť a do ich pivnice pribúdali bez väčšej námahy čoraz väčšie zásoby.

 

Čo si môžete pozrieť v hrade Malbork?

Prehliadka hradu je rozdelená do troch hlavných častí a okrem nich si môžete pozrieť aj ďalšie zaujímavé budovy, ktoré tvoria tento rozsiahly komplex. V Malborku je situovaná obľúbená gotická reštaurácia a dokonca aj konferenčná miestnosť, ktorú využívajú na rôzne podujatia, rokovania a oslavy.

Horný hrad: Najstaršia časť Malborku, kde sa kedysi nachádzal pôvodný kláštor. Z tohto obdobia tam zostali menšie kaplnky, veľká kuchyňa, v ktorej pripravovali jedlo pre všetkých rytierov a duchovných a taktiež izby hodnostárov a nižšie postavených mníchov. Isté obdobie tam v minulosti boli komnaty panovníkov, ktoré neskôr presunuli do hlavného paláca. V tejto časti uvidíte tiež stredovekú väznicu, do ktorej dávali pašerákov a vojakov nepriateľských vojsk.

Stredný hrad: Novšia kuchyňa, ktorá sa neskôr využívala pre prípravu jedla pre panstvo, sa nachádza v strednom hrade. Tam nájdete aj zaujímavú chodbu so siedmimi freskami, ktoré zobrazujú apokalypsu svätého Jána. Taktiež sa tam nachádza kaplnka, pivnice na víno a potraviny a výstava dobových zbraní. Tento región je známy vďaka vysokému výskytu jantáru, ktorému je venovaná jedna z výstav. Priestory stredného hradu ponúkajú tiež pohľad na stredoveký systém vykurovania jednotlivých miestností.

Hlavný palác: Na tomto mieste sa v minulosti nachádzali hlavné apartmány a taktiež priestory na organizovanie bálov či prijímanie návštev. Viaceré miestnosti majú nádherne zdobené steny a vysoké klenuté stropy. Nachádza sa tam tiež kaplnka a letná komnata, v ktorej panstvo s obľubou oddychovalo.

Ostatné zaujímavosti: Súčasťou hradného komplexu je lapidárium, v ktorom si môžete pozrieť viaceré zaujímavé sochy s kresťanskou tematikou. V hrade mali dokonca aj svoj vlastný mlyn a významných predstaviteľov rádu pochovávali priamo v tomto areáli. Rezervujte si čas aj na prechádzku tunajšou záhradou, ktorú v minulosti využívali najmä na pestovanie ovocia a zeleniny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa