Také niečo svet ešte nevidel: Nový film predstavuje povodie Hrona úplne unikátnym spôsobom

2023-09-18 12:00:00 |   |    | 

Takýto dokumentárny film zatiaľ nemá žiadna rieka na svete. Iba náš Hron! Legendami opradený vrchol Kráľovej Hole, tam začína príbeh, ktorý sa bude rozprestierať na dlhých niekoľko sto kilometrov. V jej útrobách sa nachádza horská voda, ktorá si hľadá cestu, aby mohla dávať život dolinám. Presne týmito slovami vás uvíta novovzniknutý film svetového charakteru.



 

Príbeh Hrona je film, ktorý vytvorila letecká skupina CBS Flying Team. Známy letecký fotograf Milan Paprčka umiestnil na brucho svojho lietadla profesionálnu 360° kameru a preletel celý tok Hrona od jeho prameňa pod Kráľovou hoľou až po jeho ústie do Dunaja pri Štúrove.

Výsledkom je 360° dokumentárny film, ktorý si režíruje sám divák. Sám sa môže počas filmu obzerať všetkými smermi a naplno vnímať let, presne kopírujúci tok Hrona. Pre lepšie spoznávanie krajiny boli do filmu vložené aj kartografické popisy pohorí, sídiel, vodstva a ďalších zaujímavostí, ktoré uľahčujú divákovi identifikovať miesta, okolo ktorých práve prelieta.

Film obsahuje aj hovorený komentár, ktorý usmerňuje pozornosť diváka na veci, ktoré by nemal minúť a tiež približuje zaujímavosti miest, ponad ktoré letíme.

"Pred dvoma rokmi, počas lockdownu, som takýmto spôsobom preletel na Vysokými Tatrami a vytvoril podobný film. Mal len sedem minúť, bol ešte bez komentára a točený len amatérskou akčnou kamerou. Film mal stovky tisíc videní a doteraz je jedným z najviac sledovaných videí o Tatrách. Už vtedy vo mne skrsla myšlienka, urobiť podobný film aj o nejakej slovenskej rieke. No a keďže som Bystričan, Hron bol jasnou voľbou. Film je unikátny tým, že je 360 stupňový a obsahuje aj kartografický popis. Je to video a aj mapa, tak sme ho nazvali videomapa," objasňuje svoju prácu letec Milan Paprčka.

 

Osemdielny film, ktorý má len sedem dielov

Rýchlosť letu, ktorou sa vznášate nad krajinou, je 160 km za hodinu. V tejto rýchlosti môžete dobre pozorovať, ako sa tok Hronu mení z malého potôčika na veľkú rieku. Film má spolu viac ako hodinu a pol a je rozdelený na osem dielov s dĺžkou 10 až 15 minút.

Štvrtá časť je zámerne vynechaná. Tu totiž Hron preteká zakázaným letovým priestorom okolo vojenského letiska Sliač. Do tohoto priestoru od vojny na krajine nie je možné vletieť. "Keď to bude opäť možné, štvrtú časť mám v pláne ihneď dokončiť, aby bol Príbeh Hrona kompletný." dodáva Milan Paprčka.

 

Unikátne filmové dielo

Paradoxne preletieť a nafilmovať Hron bolo tou jednoduchšou časťou práce na filme. Technicky aj časovo najnáročnejšie bolo umiestniť do filmu kartografické popisy. Tieto sú z pohľadu filmára vlastne špeciálne efekty a týchto popisov sú vo filme stovky. Jedna minúta filmu zabrala až päť hodín práce s týmito špeciálnymi efektami a výroba celého filmu tak trvala viac ako rok. Či to stálo za to, posúďte sami. Autori film sprístupnili úplne zadarmo na svojom YouTube kanáli.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: CBS

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa