Rio Celeste - jedna z najkrajších riek sveta

2023-03-06 12:00:00 |   |    | 

Rio Celeste patrí k najkrajším prírodným atrakciám, ktoré uvidíte v krajine. Nájdete ju v národnom parku Tenorio Volcano. Výnimočná je vďaka svojmu jedinečnému sfarbeniu. Má nádherný tyrkysový odtieň, ktorý kontrastuje s okolitou zeleňou. Vládne okolo nej pokojná atmosféra a nájdete tu niekoľko zaujímavostí, ktoré ju taktiež premenili na jedno z najvyhľadávanejších miest.



 

Rio Celeste sa preslávila najmä vďaka svojmu jedinečnému odtieňu. Vedci skúmali, akým spôsobom sa ho podarilo dosiahnuť a najmä udržať tak veľa rokov. Prvá teória hovorila o tom, že sa v okolí nachádzajú vulkány a ich minerály pozitívne vplývajú na odtieň rieky. Neskôr však prišli s novou teóriou. Podľa nich za to nevďačíme sopečnej činnosti, ale všeobecne kameňom v okolí, ktoré majú na povrchu jedinečné zloženie minerálov a to ovplyvňuje aj samotnú vodu.

Kostaričania si snažia túto svoju unikátnosť veľmi chrániť. Preto sa rozhodli, že zakážu kúpanie priamo v samotnej rieke. Keby sa totiž do nej ľudia namočili, tak by zmenili zloženie minerálov. Časom by sa preto z tyrkysového odtieňa mohla stať bežná modrá či zelená a tomuto chcú zamedziť. Kúpanie je povolené len na jedinom mieste - v lagúne, odkiaľ voda nepreteká ďalej po toku a nemôže sa stať, že by sa poškodilo prirodzené zloženie Rio Celeste.

V okolí rieky sa nachádza hneď niekoľko zaujímavostí. Prvým lákadlom je vodopád, ktorý má taktiež rovnaké sfarbenie. Spolu s malým záchytným jazierkom, ktoré je súčasťou rieky, vytvára jednu z najkrajších scenérií na fotenie. Popri vodopáde, ale aj ponad samotnú Rio Celeste vedie most, ktorý vám pomôže lepšie sa pokochať tunajšou prírodou. Nádherná je tiež lagúna Borbollones. Zaujímavosťou je, že na tomto mieste sa sústreďujú výraznejšie dávky síry, čo je cítiť aj na intenzívnej aróme.

Na okruhu popri rieke a jej atrakciách sa nachádzajú viaceré vyhliadkové plošiny. Najkrajšia z nich je situovaná nad vodopádom, takže sa môžete pripraviť na nádherný pohľad na túto unikátnosť. Za prvou polovicou okruhu sa nachádza ďalšia vyhliadka Mirador. Tá je síce situovaná mimo oblastí s riekou, napriek tomu prináša krásny pohľad na džungľu.

Národný park, ale aj samotná rieka sa nachádzajú na mieste s vyšším počtom zrážok. Napriek tomu sú pre turistov prístupné po celý rok, ani počas dažďa neplatia žiadne obmedzenia. Pokiaľ sa tam však nachádzate práve v čase, keď niekoľko dní intenzívnejšie prší, môžete byť z návštevy rieky sklamaní. Vtedy totiž stráca rieka svoj nádherný odtieň a má skôr hnedé sfarbenie z uvoľnenej pôdy a bahna.

K rieke sa dostanete po krátkej túre z hlavného parkoviska, ktoré patrí k národnému parku. Odtiaľ vedie približne päť kilometrov dlhý chodník, ktorý vás zavedie cez krásnu prírodu až k tomuto vrcholu prechádzky. I keď cesta nie je veľmi náročná, odporúča sa, aby ste mali aspoň nejaké skúsenosti s túrami, pretože vás môžu prekvapiť najmä výstupy na strmejšie kopce.

Na obhliadku parku a samotnej rieky si vyhraďte aspoň štyri hodiny. Počas nich prejdete celý okruh, takže sa dostanete do kontaktu s najkrajšou prírodou v okolí. K Rio Celeste sa dostanete aj pomocou tour operátorov, ktorí organizujú takéto jednodenné výlety aj s návštevou vodopádov a iných atrakcií.

Vstup do parku je spoplatnený. Ak sa chcete pozrieť na rieku a ostatné zaujímavosti, zaplatíte 12 dolárov. Tie môžete uhradiť jedine platobnou kartou. Pozor však na to, že počet návštevníkov je obmedzený. Počas vyťažených dní sa preto môže stať, že sa už na túru nedostanete a aspoň počas hlavnej sezóny, ktorá trvá od decembra do apríla, by ste si radšej mali privstať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa