Kostarika - dovolenka ako z katalógu

2018-03-01 00:00:01 |   |    | 

Leto je síce ešte ďaleko, no na plánovanie dovolenky nie je nikdy príliš skoro. Ak túžite po rajskom odpočinku na bielych plážach lemovaných tyrkysovým morom, zvážte Kostariku. Jej rezorty sú ako vystrihnuté z katalógu.



 

Kostarika sa nachádza v Strednej Amerike. Podobne aj niekoľko ďalších krajín tohto kontinentu aj Kostariku na východe lemuje Karibské more a na západe Tichý oceán, takže si pri návšteve tejto krajiny môžete vyskúšať kúpanie v oboch.

Územie Kostariky bolo preskúmané počas 16. storočia, v tomto období prebiehala aj kolonizácia regiónu. Počas španielskej nadvlády bola krajina súčasťou guatemalského generálneho kapitanátu. Na začiatku 19. storočia sa stala súčasťou Únie stredoamerických štátov, neskôr v roku 1838 vyhlásila samostatnosť. Zaujímavosťou je, že Kostarika napriek tomu dodnes nemá vlastnú armádu. V roku 1948 tu vypukla občianska vojna, ktorá trvala 2 mesiace. Jej dôsledkom však bolo rozpustenie armády a zmena ústavy. Tá rozhodla, že štát nemôže vytvoriť armádu a táto situácia trvá dodnes.

Okrem histórie sa Kostarika môže pochváli aj zaujímavou prírodou. Podobne ako v iných štátoch Strednej Ameriky aj tadiaľto prechádza pohorie Kordillery, najvyšším vrchom štátu je Chirripó s nadmorskou výškou 3 820 metrov. V okolí oceánu nájdeme množstvo mokradí a bažín, ktoré dotvárajú charakter krajiny. V roku 2010 bolo na území tohto štátu vyhlásených až 28 národných parkov, čo svedčí o ekologickom a humánnom zmýšľaní miestnych obyvateľov a vlády.

Pri pohľade na slnečné hlavné mesto máte chuť sa po ňom poprechádzať a vychutnať si ho plnými dúškami. San José je skutočnou metropolou svojej krajiny a domácim i zahraničným cestovateľom má čo ponúknuť. Jednou z najzaujímavejších pamiatok je Múzeum zlata z obdobia pred Krištofom Kolombom. Toto historicko - archeologické a kultúrne múzeum je chránené lepšie ako hociktorá banka. Preto si pred vstupom do múzea musíte odložiť svoju batožinu, miestne artefakty majú totiž nielen obrovskú historickú, ale aj finančnú hodnotu. Ako už hovorí samotný názov múzea, mnohé vystavené predmety sú vyrobené zo zlata. Mimoriadnou zbierkou je tá, ktorá predstavuje predmety odrážajúce pohľad na svet a sociálnu štruktúru národov, ktoré žili na tomto území v starších historických obdobiach. Výstava poukazuje na „technológie,“ vzťah s prírodou a každodenný život domorodých ľudí. Múzeum má približne 1 600 artefaktov z 5. až 15. storočia nášho letopočtu.

Charakteristickou pamiatkou mesta je Metropolitná katedrála. Je hlavným chrámom San José a zároveň tu má sídlo arcibiskup. Stavba chrámu začala v roku 1825 pod dohľadom Eusebia Rodrigueza. Po zemetrasení v roku 1990 bola katedrála posilnená a pôvodná zvonica bola prestavaná za pomoci železobetónu. Počas tejto rekonštrukcie tu objavili koloniálny cintorín z 15. storočia. Našli sa aj 300 rokov staré keramické figúrky a staroveký kresťanský kríž, všetky tieto exponáty sú dnes súčasťou národného múzea. Dominantou celého chrámu je organ z 19. storočia, ktorý výtvoril jeden z najväčších svetových výrobcov, Belgičan Pierre Schyven.

Kostarika má nádhernú prírodu, najbližšie ju môžete sledovať v Národnom parku Simóna Bolívara. Jedná sa o mestský park s rozlohou 14 hektárov, ktorý dostal pomenovanie podľa svojho zakladateľa. Nachádza sa v centre hlavného mesta a je najstaršou botanickou záhradou a ZOO v Kostarike. Všetky zvieratá sú osirelé, prípadne boli zranené. Sú ošetrované v nádeji, že v budúcnosti budú pustené späť do voľnej prírody.

Kostarické pláže sú známe svojim pieskom, ten je bielej, prípadne žltej a čiernej farby. Takéto sfarbenie spôsobujú miestne sopky, ktorých sa však zbytočne netreba báť. Jednou z najobľúbenejších pláži je Playa Manuel Antonio v Národnom parku Manuel Antonio National Park.

Keďže je pomerne známa, často tu býva plno, no napriek tomu stojí za návštevu. Výhodou je aj ľahká dostupnosť z hlavného mesta. Najkrajšie pláže krajiny nájdete na severozápadnom pacifickom pobreží. Doprava sem je pomerne náročná, ale výsledok stojí zaručene za to. Navyše sa sem chodí kúpať len veľmi málo ľudí a vy tak budete môcť slobodne pozorovať farebné ryby či korytnačky a vychutnať si ničím nerušený oddych.

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa