Obrovský sviatok umenia: V Bratislave otvorili výstavu A. Warhola, predstavuje jeho intímnu tvorbu

2023-10-20 15:00:00 |   |    | 

Andy Warhol bol kultovou osobnosťou umenia, ako aj života 20. storočia. „Ak chcete o mne všetko vedieť, pozrite sa na povrch mojich obrazov, filmov a moju osobu: To som ja, pod nimi sa už nič neskrýva.“ Výstava venovaná jeho dielam a životu s názvom Andy Warhol je otvorená pre verejnosť do 30. novembra 2023 v bratislavskej Galérii SPP.



 

Andy Warhol je celosvetovo známa osobnosť – americký umelec, úspešný reklamný grafik, ilustrátor, fotograf, filmový tvorca, producent i režisér so slovenskými koreňmi. Jeho život a tvorbu mapuje v rámci niekoľkých expozícií Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, ktoré zapožičalo časť svojej zbierky Galérii SPP.

Vzhľadom na to, že múzeum je najmenej do konca novembra budúceho roka v komplexnej rekonštrukcii, pokračujeme v našom projekte Warhol Tour, kde sa snažíme predstavovať osobnosť a tvorbu Andyho Warhola aj v iných mestách na Slovensku a v zahraničí. Počas októbra a novembra sme prijali pozvanie bratislavskej Galérie SPP,“ hovorí Martin Cubjak, riaditeľ Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach a kurátor výstavy.

Na výstave je prezentovaných 55 zbierkových predmetov, ako sú obrazy, fotografie či výstavné tlače. Obsahom expozície sú diela Andyho Warhola, ktoré ukazujú skôr jeho intímnejšiu pop-artovú tvorbu.

Návštevníci galérie budú mať možnosť vidieť diela v kontexte jeho portrétnej tvorby, aj vzhľadom na to, že mal prívlastok reportér svojej doby a tento aspekt v jeho tvorbe bol veľmi výnimočný. Ikonickým postavám 20. storočia svojou tvorbou pomohol vytvoriť doslova kult osobnosti.

Z tejto témy je na výstave zastúpený napríklad vzácny portrét Edwarda Kennedyho z deluxe edície, ktorý Andy posial takmer celý diamantovým prachom, portrét Lillian Carterovej, matky bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera alebo aj jeho vlastné výtvarné prevedenia autoportrétov,“ vysvetľuje Martin Cubjak.

Zaujímavým exkurzom v rámci výstavy je tiež jeho prienik do témy smrti, ktorú reprezentuje séria lebiek a čiernobielych kvetov, ktoré Andy Warhol vytvoril po smrti svojej matky Júlie. Vo svojich dielach sa nebál ani náboženských tém, ktorých tvorba nebola v New Yorku vôbec bežná. Obsah svojej gréckokatolíckej viery, ktorá pochádzala od rusínskych rodičov, pretavil do konkrétnych umeleckých vízií.

Andy Warhol výtvarne modifikoval diela starých majstrov. Príkladom je séria jeho obrazov Poslednej večere z rokov 1984 až 1986, ktorá je interpretáciou slávneho da Vinciho obrazu. Zároveň v tejto skupine môžeme nájsť aj ďalšie obrazy krížov alebo Ježiša Krista. Tento typ diel nám ukazuje Warholovu kultovú osobnosť dejín umenia aj z iného pohľadu a poukazuje na jeho silný vnútorný svet, jeho výchovu a aj samotný pôvod,“ dodáva Martin Cubjak.

Zo známych sérií na výstave nechýbajú ani portréty Jackie Kennedyovej, séria Ladies and Gentlemen, alebo obrazy Love.

Výstava je doplnená fotografiami Warholovho dvorného fotografa a tvorcu legendárnej Silver Factory – Billyho Namea, ktoré poukazujú na atmosféru života kráľa pop-artu, na ľudí, ktorí sa v jeho blízkosti pohybovali a spoluvytvárali dejiny americkej subkultúrnej scény.

Výstava Andy Warhol je prístupná verejnosti od piatku 20. októbra do štvrtka 30. novembra 2023 v priestoroch Galérie SPP na ulici Mlynské nivy 44/c v Bratislave. Vstup je pre všetkých návštevníkov bezplatný. Počas výstavy sú predĺžené otváracie hodiny v Galérii SPP – v pracovné dni od 11.00 do 19.00 h a v soboty od 10.00 do 16.00 h.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa