Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

2023-01-09 13:00:00 |   |    | 

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola



 

Andy Warhol sa po Pablovi Picassovi považuje za najvplyvnejšieho umelca 20. storočia. Nebol len maliarom, jeho tvorba zasahovala do filmového umenia, reklamy, hudby aj módy. Na celom svete sú jeho tvorbe venované len dve múzeá – jedno z nich sa nachádza na východe Slovenska.

 

História

Vzniku múzea, ktoré slávnostne otvorili 30. júna 1991, predchádzali výstavné aktivity výtvarného teoretika a kurátora Michala Bycka, ktorému sa už v období 70. a 80. rokov 20. storočia podarilo zozbierať viaceré autentické dokumenty o živote a diele Andyho Warhola, ktoré dokazovali, že korene svetoznámeho umelca siahajú do Mikovej.  

Prelomovým bol rok 1987, keď Slovensko a rodisko svojich rodičov navštívil brat Andyho Warhola - John Warhola. Bycko sa s ním stretol a požiadal ho pomoc pri získaní diel jeho brata pre niektorú zo slovenských galérií. John Warhola mu prisľúbil, že ako viceprezident The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts bude presadzovať túto myšlienku.

V roku 1989 prebehla petícia za zriadenie samostatného múzea zameraného na moderné umenie, ktorú podpísal napríklad aj Václav Havel. V marci 1990 vznikla spoločnosť Andyho Warhola (SAW), ktorá zastrešovala aktivity smerujúce k vzniku múzea v Medzilaborciach. Pôvodne malo byť umiestnené v budove starej pošty, po vyjadrení nespokojnosti Johna Warholu a predstaviteľov Nadácie Andyho Warhola s rýchlosťou rekonštrukcie, poskytlo mesto dve tretiny budovy novopostaveného Domu kultúry.

Slávnostné otvorenie múzea, vtedy pod názvom Múzeum moderného umenia rodiny Warholovcov (MMURW), sa uskutočnilo 30. júna 1991. Ministerstvo kultúry SR oficiálne potvrdilo vznik múzea 1. septembra 1991. O osem dní neskôr - 9. septembra 1991 - už do Medzilaboriec dorazilo prvých 13 originálov Andyho Warhola. Slávnostná vernisáž prvej výstavy v novom múzeu s názvom "Andy Warhol v kraji svojich rodičov" sa konala 5. októbra 1991 a z Prahy do Medzilaboriec vypravili aj špeciálny vlak "WARHOLTOUR".

 

Súčasnosť

V roku 1997 zmenilo dnes už legendárne múzeum v Medzilaborciach názov na Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW). Jeho súčasťou sú tri expozície:

Stála expozícia diel Andyho Warhola - pozostáva z cca 200 originálov diel A. Warhola, ktoré zastupujú všetky tvorivé obdobia umelca vrátane jeho dominantných výtvarných tém.

Stála expozícia o pôvode Andyho Warhola - pozostáva z autentických materiálov, patriacich k umelcovi. Medzi najcennejšie patrí jeho fotoaparát, walkman, slnečné okuliare, odev, ale i košieľka, v ktorej ho krstili či portrét matky, podľa ktorého Warhol urobil jej slávny obraz technikou serigrafie.

Stála expozícia street-art vs. pop-art - je obohatená o originálne diela Keitha Haringa, ktorý sa osobne poznal s Andym Warholom, ale tiež práce Roya Lichtensteina, Roberta Indianu, Jean-Michela Basquiata a iných.

 

Video

 

Ako sa tam dostať

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola sa nachádza v Medzilaborciach. Do mesta jazdia vlaky aj autobusy z Humenného, priamo pri múzeu je k dispozícii parkovisko.

 

Otváracie hodiny

Pondelok: zatvorené

Utorok až piatok: 10:00 – 16:00

Sobota a nedeľa: 12:00 – 16:00

 

Kontakty

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Andyho Warhola 748/36, 068 01 Medzilaborce

Telefón: +421 57 74 800 72

E-mail: awmuzeum@gmail.com, warhol@zoznam.sk, warholmuzeum@gmail.sksekretariat@awarholmuzeum-ml.vucpo.sk

 

Zaujímavosti v okolí

Medzilaborce - okresné mesto

Ladomirová - drevený gréckokatolícky chrám svätého archanjela Michala v obci Ladomirová patrí do skupiny ôsmich drevených chrámov Karpatského oblúka na Slovensku zapísaných do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Údolie smrti - je súčasťou komplexu prírodného bojiska Dukla, ktoré sa nachádza medzi obcami Kapišová a Kružlová. Inštalácia pozostáva z ôsmich tankov, kanónov a ďalších ľahších zbraní z druhej svetovej vojny. Prístup do areálu je z hlavnej cesty z mesta Svidník smerom do Poľska.

Zoo Park Stropkov - sa nachádza v centre mesta Stropkov. Zoo bola pôvodne vytvorená v roku 1984 na základe iniciatívy detí a rodičov ako stanica pre mladých prírodovedcov. Návštevníci sa môžu okrem zvieratiek tešiť aj z krásy vzácnych rastlín a stromov.

Drevený kostol sv. Mikuláša v Bodružali - pochádza z roku 1658 a je jednou z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku. Od 8. júla 2008 je zapísaný do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Vojenský cintorín Hunkovce - tento nemecký vojenský cintorín pochádza z druhej svetovej vojny a je tu pochovaných takmer 3 100 nemeckých vojakov, ktorí zahynuli počas karpatsko-dukelskej operácie. V Hunkovciach sa nachádza aj vojenský cintorín z prvej svetovej vojny, ktorý leží priamo oproti.

Svidník - okresné mesto

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa