Lovecký zámoček Hohenlohe - jedna z najkrajších stavieb v Tatrách

2023-02-15 12:00:00 |   |    | 

Vysoké Tatry vyhľadávame najmä kvôli krásnej prírode, ktorá nám ponúka skvelé podmienky na turistiku, ale aj na lyžovanie. Počas ich návštevy sa však presuňte aj bližšie k poľským hraniciam. Tatranská Javorina je podľa mnohých to najvýnimočnejšie, čo môžete navštíviť v našich veľhorách. Niet sa preto čomu čudovať, že práve tam v minulosti šľachtici postavili krásny zámoček, ktorý v súčasnosti patrí úradujúcemu prezidentovi či prezidentke.



 

Lovecký zámoček patril pruskému kniežaťu

Nad Tatranskou Javorinou sa nachádza jedna z najvzácnejších tatranských pamiatok. Lovecký zámoček bol vybudovaný v období medzi rokmi 1883 až 1885 a na jeho výstavbu použili najmä drevo. Takým spôsobom chceli uchovať prepojenie s okolitou prírodou.

Prvým majiteľom zámočka bolo pruské knieža Christian Craft Hohenlohe-Öhringen. Šľachtic v tých časoch vlastnil aj celé javorinské panstvo a keďže miloval poľovníctvo, často k sebe pozýval vzácne návštevy z celej Európy, aby tam spoločne poľovali na kozorožce, jelene, ale aj bizóny. Hohenlohe chcel svojich hostí privítať na výnimočnom mieste, a tak vznikol tento tatranský klenot.

Hohenlohe zomrel v roku 1926 a spolu s partnerkou je pochovaný na tunajšom cintoríne. Po jeho skone prešiel majetok pod správu štátu a keďže bol zámoček neustále používaný, podarilo sa ho uchovať nielen vo veľmi dobrom, ale najmä pôvodnom stave. Len v sedemdesiatych rokoch prebehla menšia renovácia, počas ktorej vymenili poškodené alebo veľmi opotrebované časti zariadenia.

 

Môžete si ho pozrieť každý štvrtok

Časom sa z Loveckého zámočka stalo vládne sídlo. Stretávali sa v ňom aj najvyšší komunistickí predstavitelia zo Slovenska, ale i z krajín Sovietskeho zväzu. Kvôli tomu sa s ním časom začali spájať rôzne historky o tom, čo sa dialo za jeho stenami, aké večierky sa tam organizovali a čo sa počas nich vyviedlo.

Po páde režimu sa z tejto historickej stavby stal Prezidentský zámoček. Ten sa môže využívať na oficiálne návštevy, ale aj na dovolenky čelných predstaviteľov Slovenska. Napriek tomu je naďalej prístupný aj pre verejnosť. Prehliadky tam však organizujú len každý štvrtok, pokiaľ na neho nepadne nejaký sviatok.

Počas tohto dňa prevedú priestormi tri skupiny po 20 osôb. Prvá prehliadka začína o 11:00, druhá o 12:30 a tretia o 14:00. Vstup do zámku je bezplatný, ale odporúča sa urobiť si skorú rezerváciu cez kontakt uvedený na oficiálnom webe prezidentského paláca.

 

Najväčšie cennosti odtiaľ zmizli

V zámočku sa podarilo uchovať viacero pôvodných kusov zariadenia, ktoré pochádzajú od prvého majiteľa, najväčšie cennosti však odtiaľ bohužiaľ zmizli. V roku 1910 sa konala vo Viedni poľovnícka výstava, na ktorej vystavovali aj predmety zo zámočka v Tatranskej Javorine.

Vtedy sa už veľká časť z nich nevrátila späť a vzali si ju potomkovia rodiny Hohenlohe. Niekoľko vzácností zmizlo aj po páde režimu. Napriek tomu si tam môžete pozrieť unikátnu výstavu trofejí, obrazov, ale aj ďalekohľad od Jacoba Merza, ktorý bol významným mníchovským optikom.

 

Unikátny kostolík, ktorý nechal postaviť ten istý šľachtic

Knieža sa postaral nielen o výstavbu zámočka, ale aj o drevený kostolík priamo v Tatranskej Javorine. Ojedinelá stavba vyniká taktiež vďaka prepojeniu s prírodou. Priamo pri ňom sa nachádza aj cintorín, na ktorom je pochovaný Christian Hohenlohe. Kostol má jednoduchý interiér, ktorému však dominujú nádherné vitrážové okná a drevený oltár.

 

Túra i lyžovačka

Po príchode do Tatranskej Javoriny vás ihneď upúta krásna príroda. Všade okolo vás budú husté les, ktoréa v súčasnosti najviac pripomínajú to, ako vyzerali Vysoké Tatry v minulosti. V dedine stále nájdete aj niekoľko domčekov s tradičnou architektúrou. Veľa dovolenkárov si volí toto miesto kvôli tomu, že majú odtiaľ blízko do Poľska, kde sa môžu taktiež vybrať na výlet.

Veľa aktivít vás však čaká aj na slovenskom území. Predovšetkým je to turistika, keďže v okolí sa nachádza niekoľko chodníkov. Ak nemáte chuť na túru, tak sa poprechádzajte len v spodnej časti lesa alebo priamo v Tatranskej Javorine. V zime tam na vás čaká menšie lyžiarske stredisko, určené pre začiatočníkov a mierne pokročilých. K dispozícii máte štyri trate, z toho tri sú ľahké a jedna má označenie náročná.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa