Medvedia štôlňa - spomienka na baníctvo v Žiarskej doline

2023-06-06 11:00:00 |   |    | 

Na Slovensku nájdete niekoľko lokalít, ktoré majú dlhú banícku históriu, no na niektoré z nich sa už časom zabudlo. Vedeli ste o tom, že sa takéto štôlne nachádzali aj na Liptove? V Žiarskej doline sa podarilo zachrániť jednu z nich, ktorú si môžete pozrieť počas dovolenky v tomto regióne.



 

Svoje pomenovanie získala za kurióznych okolností

V Tatrách nájdete niekoľko starých baní. Svojou rozlohou nie sú tak veľké ako iné známe štôlne na Slovensku, no napriek tomu patrili k významným miestam na dolovanie prevažne vzácnych kameňov. V Žiarskej doline nájdete najdlhšiu z týchto štôlní. Meria vyše 500 metrov a pre verejnosť je sprístupnená od roku 2012.

Medzi turistami zarezonovala aj vďaka svojmu nevšednému pomenovaniu. Medvedia štôlňa však nedostala pomenovanie podľa zvierat, ktoré by tam kedysi mali brlohy. K svojmu názvu prišla za kurióznych okolností. V areáli Žiarskej doliny sa v minulosti pohybovalo veľa medveďov. Preto tam dali výstrahu pre turistov, aby boli obozretní pri prípadnom stretnutí. Tabuľka s oznamom bola umiestnená v blízkosti vchodu do štôlne a práve kvôli tomu ju začali nazývať „medvedia“.

 

Baníci tam údajne hľadali zlato

V Tatrách sme kedysi mali niekoľko menších ložísk vzácnych kovov. Podľa odhadov v Medvedej štôlni kedysi hľadali zlato, no presné historické údaje o tom nie sú uchované. Keďže sú však chodby natoľko dlhé, predpokladá sa, že boli baníci pri kopaní úspešní, inak by nepokračovali až tak hlboko do skál.

Banícka práca bola vtedy ešte ťažšia ako v súčasnosti, robotníci totiž všetko robili ručne. Myslite na to pri prechádzaní dlhou chodbou, ktorú celú vyhĺbili počas dolovania zlata. Medvedia štôlňa je jediná sprístupnená baňa nielen v Žiarskej doline, ale aj na celom Liptove. V minulosti sa tam pritom nachádzalo niekoľko takýchto podzemných dolov, ale tie už nie sú v dobrom stave a kvôli tomu ich neotvárali pre verejnosť.

 

Priestory štôlne v štýle bývalých baníkov

Na prehliadku štôlne si vyhraďte približne polhodinu. Jej priestory nie sú cielene elektrifikované, pretože takýmto spôsobom chcú prevádzkovatelia dosiahnuť, aby ste sa cítili ako pôvodní baníci. Tí sa tiež museli pohybovať v úplnej tme a boli odkázaní len na chabé osvetlenie z olejovej lampy.

Pred vstupom do liptovskej bane teda dostanete čelovky, ktoré si dáte na hlavu. V rámci celej prehliadky si potom budete osvetľovať priestor pred vami iba pomocou nich. Najmä pre deti to bude originálny zážitok, počas ktorého zažijú niečo úplne iné ako doposiaľ.

Počas prechádzky banským chodníkom uvidíte ukážky rôznych vzácnych minerálov, uchované domové nástroje a pomôcky, ktoré používali baníci počas svojich prác a taktiež sošky baníkov, ktoré vám priblížia spôsob, akým sa dolovali vzácne kovy a ako žili v tých časoch.

 

Náučný chodník Žiarskou dolinou

Medvedia štôlňa je dobre prístupná pre verejnosť. Len dvesto metrov od vstupu sa nachádza parkovisko, od ktorého vedie jednoduchý chodník. Jej návšteva je vhodná pre rodiny s deťmi, ktoré sa nemusia obávať ťažkého terénu. Dostanete sa tam aj pravidelnou autobusovou linkou, ktorá odchádza z centra Liptovského Mikuláša. Vystúpite na konečnej zastávke, odkiaľ to máte ku vchodu približne 20 minút chôdze.

Štôlňa je otvorená každý deň od 10:00, posledný vstup do nej je o 16:00. Najvyťaženejšia je počas letnej sezóny, kedy si musíte zadovážiť lístky skôr. Vstupné pre dospelých je 6 eur, pre deti, študentov a dôchodcov 4 eurá. Jej návštevu môžete spojiť s prechádzkou Žiarskou dolinou.

Smerom ku Žiarskej chate vedie náučný chodník, ktorý meria päť kilometrov a dozviete sa na ňom dôležité informácie o prírode v tunajšom regióne. Terén nie je veľmi náročný a pokiaľ sa tadiaľ vyberiete s menšími deťmi, tak by ste to mali zvládnuť do troch hodín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa