Kamenné gule, stopy kanibalov aj runové nápisy: Preskúmajte najzáhadnejšie miesta Slovenska

2023-07-18 13:00:00 |   |    | 

Leto je ako stvorené na výlety po Slovensku. Naša krajina je plná prírodných krás či zaujímavých historických pamiatok, zaujme však aj dobrodružné duše, ktoré lákajú rôzne záhady. Vybrali sme pre vás päticu miest, spájaných s nevysvetliteľnými javmi. Možno na nich niečo zaujímavé objavíte aj vy!



 

Megoňky – prírodný unikát, ktorý potrápil aj vedcov

V Čadci na Kysuciach sa nachádzajú pieskovcové skaly, ktoré majú aj bez zásahu človeka takmer dokonalý tvar gule. Ich veľkosť je rôzna – najmenšie majú priemer iba desať centimetrov, tie najväčšie aj vyše dvoch metrov - a pôvodne sa ich v oblasti nachádzalo spolu asi 30.

Ľudia si ich však bežne brávali domov ako dekoráciu a niekedy dokonca rozbíjali v nádeji, že vnútri nájdu zlato. Iní zas verili, že sa jedná o vajcia dinosaurov či pozostatky po mimozemšťanoch. Aká je však pravda o pôvode gulí, to stále nevedia ani vedci. Predpokladá sa však, že vznikli podobne ako okolité horniny asi pred 40 miliónmi rokov.

 

Pálfiho slzy v Bojniciach

Bojnický zámok patrí k našim najobľúbenejším pamiatkam. Počas jeho návštevy navštívite reprezentačné priestory, zámockú kaplnku i rodinnú hrobku, v ktorej je pochovaný aj Ján Pálfi. Posledný šľachtický majiteľ zámku zomrel v roku 1908 a jeho telo spočinulo v sarkofágu z červeného mramoru.

Z toho začala niekedy v 2. polovici 20. storočia vytekať hustá tekutina a začali sa šíriť fámy, že ide o Pálfiho slzy, pretože vraj bývalý majiteľ smúti za oltárom, ktorý odniesli z kaplnky do Prahy. Vedci však po podrobnom skúmaní došli k záveru, že sa jedná o mineralizované ostatky Jána Pálfiho. Zaujímavé však je, že sa skutočne prestali objavovať krátko po tom, ako došlo k návratu spomínaného artefaktu späť do zámku.

 

Slanské vrchy s mystickými tajomstvami

Slanské vrchy ponúkajú nádhernú prechádzku prírodou, ale aj niekoľko zaujímavostí. Tretí najvyšší vrch pohoria Oblík je obsypaný mohylovými útvarmi nevysvetleného pôvodu, ktoré mohli slúžiť na kultové účely. Tvoria akési „skalné mesto“, pričom niektoré z obrích balvanov sú opracované ľudskou rukou.

Lovcov záhad láka aj Údolie obrov, kde sa nachádza tzv. Obria stopa, plochý kameň v tvare „chodidla“ s dĺžkou asi 80 a šírkou 30 centimetrov. Podľa legendy ju tam nechal obor, prozaickejšie vysvetlenie však hovorí o brúsnom kameni či o obetnej miske v bruchu kultového zvieraťa. V jeho blízkosti sú totiž našli aj ďalšie balvany s obetnými miskami a mohyly kruhovitého pôdorysu s priemerom 15 a viac metrov, s kameňmi majúcimi podoby rôznych kultových zvierat.

 

Vrch kanibalov nad Smolenicami

Obec Smolenice preslávil najmä romantický zámok, za návštevu však rozhodne stojí aj vrch Molpír, ktorý sa týči nad ňou. Pred 6. storočím tam stálo rozľahlé opevnené hradisko o rozlohe asi 12 hektárov, ktorého obyvatelia ovládali územie juhozápadného Slovenska. Ekonomika osady bola založená na remeselnej výrobe (okrem železiarstva kuli nástroje, zbrane, nože), odlievaní bronzu, výrobe kamenných žarnovov, ale zdá sa, že najdôležitejšia bola výroba nití a tkanín.

Súčasťou hradiska bolo i kultové miesto rozmerov 202 krát 6 metrov, vytesané do skaly a na ňom tri dočervena vypálené obetiská, pri ktorých sa našla lebka a kosti asi dvojročného dieťaťa. Ľudskú lebku objavili aj v základoch jedného z obytných domov a okrem kultu tak niektoré teórie hovoria aj o kanibalizme.

 

Hrad s magickým písmom

Jednou z najkrajších zrúcanín je Lietavský hrad neďaleko Žiliny, ktorého počiatky sa viažu k prelomu 13. a 14. storočia. Bralo však bolo osídlené už dávno predtým, ako dokazuje aj runový nápis, pokrývajúci plochu asi 250 krát 220 centimetrov vo výške 5 až 7 metrov nad úrovňou nádvoria.

Runy je starogermánske hranaté písmo, ktorému sa pripisuje magický význam. Od 10. storočia sa používalo iba v Škandinávii, porovnanie však súvislosť lietavského skalného nápisu s touto oblasťou vylúčilo. Kto, kedy a prečo vyryl do skaly 3 centimetre hlboké znaky, tak zostáva záhadou, ktorú odborníci doteraz nedokázali uspokojivo vysvetliť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa