Bojnický zámok patrí k najobľúbenejším pamiatkam: 20 zaujímavostí, ktoré vás prekvapia

2020-11-05 12:00:00 |   |    | 

Bojnický zámok možno nie je našou historicky najcennejšou pamiatkou, ale nepochybne je tou najznámejšou a najnavštevovanejšou. Poznajú ho aj cudzinci, ktorí prichádzajú cielene do našich končín, len aby ho mohli vidieť na vlastné oči. Prečítajte si niekoľko zaujímavostí, ktoré ste možno dodnes o tomto poklade v srdci Slovenska netušili.



 

1. Na mieste súčasného zámku stálo pôvodne iba drevené hradisko, o ktorom sa prvá písomná zmienka uchovala z 12. storočia. Až o dve storočia neskôr tam začali stavať kamenný zámok, ktorý dal základy súčasnému sídlu.

2. I keď sa ako majitelia hradu najčastejšie spomínajú Pálfiovci, v skutočnosti ho vlastnili aj iní známi panovníci. Jedným z prvých bol Matúš Čák, od svojho otca ho získal darom Ján Korvín a na istý čas sa ho zmocnili aj Turzovci.

3. Stavba má v súčasnej podobe kopírovať zámky v údolí rieky Loiry. Má typické stredoveké a romantické prvky. Súčasnú podobu získali Bojnice až v 19. storočí vďaka známemu maďarskému architektovi Hubertovi.

4. Prvé osídlenie tejto oblasti pochádza z 9. storočia, keď sa tam nachádzali jednoduché hlinené domy.

5. Každý z majiteľov podrobil Bojnický zámok rozsiahlej rekonštrukcii. Napriek tomu nikdy nebol úplne zničený a nemusel čeliť ani veľkým útokom nepriateľov. Preto sa ho podarilo uchovať v tak dobrom stave a vďaka tomu je aj lákadlom pre turistov.

6. Súčasťou zámku je jaskyňa, ktorú si už tiež môžete pozrieť počas prehliadok. Podľa odhadov ju využívali počas prvého osídlenia oblasti, keď v nej mohli mať sklady a čiastočne tam aj prebývali.

7. Na prehliadke si môžete pozrieť viacero zaujímavých vzácnych kúskov. Jedným z nich je obraz dámy na schodoch, ktorý je maľovaný špeciálnou technikou. Takže nech sa postavíte v danej miestnosti kamkoľvek, stále to bude vyzerať, akoby sa táto pani pozerala priamo na vás.

8. Posledným majiteľom zámku bol Ján František Pálfi. Ten bol starý mládenec a všetok svoj voľný čas sa rozhodol venovať zveľadeniu svojho milovaného príbytku. Nanešťastie sa nedožil úplného dokončenia týchto prác. Keďže nemal žiadnych priamych dedičov, štát sa dohodol so širšou rodinou, že aspoň časť vzácnej zbierky zostane im a zvyšok poputoval do dražby.

9. Isté obdobie dokonca zámok a jeho pozemky patrili Baťovcom. No v rámci znárodňovania prišli o tento vzácny klenot a od tohto obdobia ho už spravuje štát. Napriek tomu sa potomkovia tohto rodu nevzdávajú a pravidelne požadujú vrátenie aspoň nejakej sumy investícií.

10. Najstarším zachovaným kúskom je pôvodný oltár, ktorý sa nachádza v nádhernej kaplnke. Ten pochádza zo 14. storočia a namaľoval ho známy maliar z Florencie.

11. Súčasťou areálu je aj známa Lipa kráľa Mateja, ktorá sa nachádza v blízkosti vstupu. Podľa odhadov má 700 až 800 rokov a patrí vôbec medzi najcennejšie stromy na Slovensku. Svoje pomenovanie dostala podľa Mateja Korvína, ktorý pod ňou v minulosti podpisoval dôležité listiny.

12. Najťažšiu skúšku zažil zámok v dobe, keď už nebol obývaný a obliehaný nepriateľmi. V roku 1950 ho postihol rozsiahly požiar, ktorý sa našťastie podarilo zastaviť a nezničil tak veľa priestorov.

13. Pred sprístupnením verejnosti museli viaceré miestnosti vracať do pôvodnej podoby podľa zachovaných dobových fotografií. I keď na to použili veľkú časť originálneho zariadenia, niektoré prvky museli nechať vyrobiť na mieru.

14. Najväčším snom Jána Františka Pálfiho bolo, aby zámok neskôr sprístupnili verejnosti. I preto sa po jeho smrti nakoniec štát rozhodol splniť jeho túžbu, ktorá bola spísaná aj v testamente a otvorili tak jednu z najcennejších slovenských pamiatok.

15. Posledný šľachtický majiteľ Bojnického zámku je pochovaný v honosnom sarkofágu. Práve ten spustil v 90. rokoch veľkú vlnu ošiaľu. Zrazu z neho začala vytekať neznáma tekutina, ktorú podrobili rozsiahlemu skúmaniu. Časom ju začali nazývať Pálfiho slzami, pretože bývalý majiteľ vraj smútil za oltárom, ktorý odniesli z kaplnky do Prahy. Po podrobnej štúdii prišli na to, že z hrobky vyteká zmineralizovaná tekutina z tela Jána Pálfiho. No zaujímavosťou je, že tá sa prestala objavovať presne krátko po tom, ako došlo k návratu spomínaného artefaktu späť do zámku.

16. K niektorým predmetom na výstave sa viažu aj vtipné legendy. Keď sa napríklad zapozeráte do veľkého zlatého zrkadla, tak sa vraj na druhý deň zobudíte oveľa krajší.

17. O Bojnický zámok mali záujem aj viaceré filmové štáby. Práve tam vznikol jeden z najobľúbenejších slovenských seriálov Safari a nakrúcali sa tam aj príbehy o princeznej Fantaghíro. Odohrávala sa tam tiež časť scén zo Šialene smutnej princeznej a doteraz poslednou bola rozprávka Johankino tajomstvo.

18. Každý z majiteľov sa snažil už tradične vtisnúť zámku vlastnú pečať. To sa pokúsili čiastočne zachovať aspoň takým spôsobom, že jednotlivé komnaty zariaďovali v rôznych štýloch.

19. Jeden z najkrajších pohľadov na hrad máte z vyhliadky v ZOO.

20. Pôvodní majitelia mali veľké plány aj so samotným parkom, ktorý mal byť plný pestrých záhonov a rôznych malých stavieb, ktoré by mohli obdivovať počas prechádzky. No z týchto plánov vzišlo a dnes sa tam nachádza už len malá rotunda a niekoľko vzácnych historických drevín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa