Tip na originálne výlety: 10 slovenských miest, ktoré poznáte z filmov

2020-08-05 00:00:00 |   |    | 

Pripravte pre vaše unudené deti program, na ktorý tak skoro nezabudnú. Pri sledovaní ich obľúbených filmov a seriálov im ani nenapadne, na akých zaujímavých miestach na Slovensku sa nakrúcali. Vytrhnite ich z televíznej reality a priveďte ich do všetkých tých zaujímavých lokalít, kde sa predtým pohybovali ich obľúbení hrdinovia.



 

Oravský hrad - Kráľ Drozdia brada

Slovenská klasika Kráľ Drozdia brada sa nakrúcala na jednom z našich najobľúbenejších hradov. Príbeh ohrdnutého kráľa Michala, ktorý sa rozhodne dať princeznej Anne za tajnej podpory jej otca príučku, prináša dôležité ponaučenie o tom, ako by sme sa mali správať k iným ľuďom. Kuriozitou je, že vo filme sa síce objavia dve kráľovské sídla, ale v skutočnosti sa nakrúcalo len na jednom mieste. Tak Michalov, ako aj Matejov príbytok predstavoval Oravský hrad. Väčšina záberov sa odohrávala na nádvorí a v jeho okolí. Táto naša vzácna pamiatka sa však objavila aj v iných filmoch, napríklad kultovom horore Upír Nosferatu.

 

Pohorie Tribeč – Trhlina

Ak máte doma tínedžerov, tak istotne ich zaujal veľký kinohit Trhlina, ktorý vznikol podľa rovnomennej knihy. Jej dej je inšpirovaný legendou o tajuplnom pohorí Tribeč, v ktorom sa údajne v minulosti stratilo niekoľko ľudí. Vy sa týchto príbehov nemusíte obávať a pokojne si s deťmi naplánujte výlet priamo do tejto nádhernej prírodnej oblasti. Vybrať sa môžete po náučnom chodníku, ktorý vedie z dediny Solčany, alebo sa vydajte na konkrétne miesta spomínané v príbehu (Zlatno, Skýcov, Žirany, Štitáre...).

 

Hrad Strečno a Tomášovský výhľad – Dračie srdce

Slovensko prilákalo viacero zahraničných filmárov. Niektoré naše lokality preto poznajú aj diváci vo svete, ktorých zaujali obľúbené kinohity. Napríklad film Dračie srdce sa nakrúcal hneď na niekoľkých miestach v našej krajine. Zábery s hradom robili v Čachticiach (ktoré poslúžili aj pri príprave Báthoryčky od Jakubiska), alebo tiež na Strečne a v jeho okolí. Draci sa objavili aj v obľúbenom Slovenskom raji. Tam tvorcov zaujal nádherný Tomášovský výhľad, ktorý patrí k častým inšpiráciám filmových štábov. Ak vystihnete dobré počasie, dovidíte až na Vysoké Tatry.

 

Bratislava – Mierotvorca

Keď sa v deväťdesiatych rokoch u nás nakrúcal film Mierotvorca, bol z toho veľký mediálny rozruch. Po prvýkrát na Slovensko prišli veľké hollywoodske celebrity, ktoré sme dovtedy vídali len na televíznych obrazovkách. George Clooney s Nicole Kidman sa preháňali po uliciach Bratislavy, ktorá mala predstavovať Viedeň a Sarajevo. V jednom zo záberov sa objavila aj newyorská katedrála, ktorú v skutočnosti zobrazoval náš Dóm svätého Martina. Stačí sa prejsť starým mestom a hneď sa ocitnete v obklopení lokalít z tohto filmu.

 

Spišský hrad – Posledná légia

Príbeh z obdobia rozpadu Rímskej ríše sa nakrúcal na viacerých zaujímavých filmových miestach. Prvým z nich bolo Tunisko, odkiaľ sa už štáb presunul na Slovensko. Jeden z hlavným stanov rozložili pri Spišskom hrade, ktorý vo filme mierne graficky dotvorili. Posledná légia je zaujímavá aj tým, že sa v nej popri hlavnej hviezde Colinovi Firthovi v komparze objavilo viacero obyvateľov z tohto regiónu. Časť príbehu sa nakrúcala aj na Červenom Kameni.

 

Bojnice – Safari

Vráťme sa na chvíľku do nášho detstva, keď sme so zatajeným dychom sledovali trinásť príbehov skupinky kamarátov, ktorí odhaľovali tajomstvo Bojnického hradu. Okrem tejto pamiatky sa veľká časť ich dobrodružstiev odohrávala v susednej zoologickej záhrade. Krásny a zároveň poučný dej istotne zaujme aj súčasné generácie, takže im určite predstavte seriál, ktorý sa stal v osemdesiatych rokoch obrovským slovenským a českým hitom.

 

Bojnický zámok - Fantaghiro

Popularita Bojnického zámku sa poľahky dostala až za naše hranice. Okrem nádhernej zachovanej pamiatky a tajomstva tekutiny vytekajúcej zo sarkofágu, za to vďačíme aj mysterióznemu príbehu o nebojácnej Fantaghiro. Až dva diely sa čiastočne nakrúcali práve v Bojniciach, vďaka čomu sme na vlastné oči mohli u nás obdivovať nielen hlavnú hrdinku, ale aj vtedajšiu manželku Silvestra Stalloneho – Brigitte Nielson. Neskôr sa na zámku nakrúcala napríklad aj vianočná rozprávka Johankino tajomstvo.

 

Betliar - 1890

Slovenské televízie sa predháňajú v tom, ktorá z nich nakrúti nový populárnejší seriál. Televízia JOJ sa pustila do smelého projektu, keďže pripravila mysteriózny príbeh o tajuplnom magickom tvorovi, ktorý zabíjal ľudí na Gemeri. Celé nakrúcanie sa odohrávalo v nádherných priestoroch zámku Betliar a potom môžete vziať deti aj na výlet do okolitej nádhernej prírody. Ak máte chuť len na jednoduchšiu prechádzku, vyberte sa do zámockého parku.

 

Krásna Hôrka – Sokoliar Tomáš

Dnes už obľúbená vianočná rozprávka Sokoliar Tomáš sa odohrávala na susednom hrade Krásna Hôrka. Väčšinu scén nakrúcali najmä na jeho nádvorí. Dnes je už táto pamiatka po smutnom rozsiahlom požiari uzavretá, ale môžete sa vybrať aspoň na krátku túru a obzrieť si jej exteriér. Časť záberov z tohto filmu urobili aj na Oravskom hrade.

 

Červený Kameň – Soľ nad zlato

Pomerne častou hviezdou filmov a rozprávok je i hrad Červený Kameň. Jeho podzemné priestory, ktoré patria k najstarším častiam v tejto historickej pamiatke, poslúžili pri nakrúcaní pôvodnej verzie rozprávky Soľ nad zlato. Na tomto mieste sa potom odohrával tiež dej filmu Orest z rodu čarodejníkov, alebo novšieho vianočného príbehu Vianočné želanie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa