Bratislava

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Bratislava



 

Bratislava je hlavným a taktiež najväčším mestom Slovenska. Poloha v srdci Európy na brehu rieky Dunaj ju predurčila, aby sa stala križovatkou a cieľom obchodných ciest aj strediskom mnohých kultúr. Prvé stopy po trvalom osídlení sa viažu k mladšej dobe kamennej, veľký význam však znamenal najmä príchod keltského kmeňa Bojov v 2. storočí pred n. l., ktorí tu založili svoju základňu. Približne v čase narodenia Krista objavili strategickú dôležitosť miesta Rimania, ktorí si na území dnešnej Bratislavy postavili vojenské tábory.

Počas sťahovania národov, približne v polovici prvého tisícročia po Kristovi, sa v oblasti dnešnej Bratislavy usídlili Slovania a vytvorili Samovu a neskôr Veľkomoravskú ríšu. Začiatok jej postupného úpadku sa spája s prvou písomnou zmienkou o Bratislavskom hrade v Salzburských análoch z roku 907. Po vzniku Uhorska boli v 13. storočí Bratislave udelené kráľovské výsady a dekrétom z roku 1405 bola zahrnutá medzi slobodné kráľovské mestá. Po bitke pri Moháči (1526) bol zabitý uhorský kráľ Ľudovít II., Turci rýchlo postupovali a uhorská šľachta radšej utiekla do oblasti dnešného Slovenska, kam presťahovali aj štátnu administratívu. V roku 1536 sa Bratislava stala hlavným mestom Uhorska. V období rokov 1536 až 1830 bolo v Dóme sv. Martina korunovaných 11 kráľov a kráľovien.

Mesto zažilo najväčší rozmach za vlády Márie Terézie, ktorá nariadila výstavbu veľkých projektov vrátane palácov a vodárne. Následná vláda Jozefa II. však znamenala pre Bratislavu úpadok, keďže stratila svoje postavenie hlavného mesta Uhorského kráľovstva. Od tridsiatych rokov 19. storočia však  zaznamenalo mesto rapídny rast priemyselnej produkcie, ktorý bol podporený zavedením modernej dopravy. Po 1. svetovej vojne bola Bratislava začlenená do novej Česko-slovenskej republiky a predstavitelia mesta sa rozhodli premenovať ju na Wilsonovo Mesto po americkom prezidentom. Ich návrh však bol zamietnutý a mesto, ktoré nazývali Pressburg, Pozsony a Prešpork, sa 27. marca 1919 stalo Bratislavou.

V roku 1939 sa Bratislava stala hlavným mestom novovzniknutého Slovenského štátu a sídlom prezidenta, parlamentu aj vlády. Koncom vojny ju bombardovali spojenci, 4. apríla 1945 bola Bratislava oslobodená sovietskou Červenou armádou. Po získaní moci komunistickou stranou vo februári 1948 sa mesto stalo súčasťou východného bloku. Od roku 1968 ho okupovali vojská Varšavskej zmluvy. Krátko nato sa Bratislava stala hlavným mestom Slovenskej socialistickej republiky, jedného z dvoch štátov federalizovaného Československa. V roku 1989 bola jedným z najvýznamnejších centier protikomunistickej Nežnej revolúcie a po rozdelení štátu v roku 1993 sa stala hlavným mestom novovzniknutej Slovenskej republiky.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Bratislave.

 

PARKOVANIE

Parkovanie na ulici v centre mesta je spoplatnené. Parkovné je možné zaplatiť zakúpením parkovacieho lístka v stroji, pričom platobná povinnosť je v pracovné dni od 8:00 do 16:00. Po úhrade základných 30-tich minút za 0,60 € (minimálna cena parkovného) vám automat umožní zvoliť si vlastnú dĺžku doby parkovania podľa hodnoty vhodených mincí. V praxi to znamená, že za každých vhodených 1 0centov pripočíta automat 5 minút parkovného. Čas, dokedy je parkovanie uhradené, zobrazuje automat na prehľadnom grafickom displeji. Ak vodičovi tento čas vyhovuje, stlačí zelené tlačidlo a automat mu vytlačí parkovací lístok. Lístok potom vodič umiestni na viditeľné miesto za predné sklo svojho vozidla.

Parkovacích miest na uliciach v centre je však veľmi málo. Lepšou alternatívou je preto nechať svoje auto na periférii a doviezť sa MHD, prípadne využiť niektoré zo strážených parkovísk. Hlavné cesty v meste a ich blízkeho okolia sú vybavené digitálnymi informačnými displejmi zobrazujúcimi aktuálny počet voľných miest v podzemných garážach alebo na vonkajších parkoviskách.

Medzi najväčšie parkoviská patria:

  • Parkovisko vo vozovni Dopravného podniku Bratislava a.s., Betliarska ulica (platené)
  • Parkovisko Osobný prístav (platené)
  • Parkovisko Vydrica, Nábrežie arm. gen. Ludvíka Svobodu (platené)
  • Parkovisko pod Mostom Lafranconi, Botanická ulica (neplatené)
  • Parkovisko pri Starom moste, Tyršovo nábrežie (neplatené)
  • Parkovisko s organizovanou dopravou na Dunajskej ulici (platené)

Pozor si dávajte na takzvané modré zóny. Na týchto zónach je parkovanie povolené iba pre obyvateľov danej mestskej štvrte.

 

DOPRAVA

Všeobecne je Bratislava mestom, v ktorom sa môžete pohybovať aj peši. Centrum mesta je veľmi malé a môžete ľahko prejsť z jednej strany na druhú. Bratislava má pomerne dobrý systém verejnej dopravy, takže ak potrebujete cestovať mimo centra, využiť môžete električky, trolejbusy alebo autobusy. Lístky sú vždy časovo ohraničené a pozornosť treba venovať aj zónam.

Vodiči mestskej hromadnej dopravy v Bratislave nepredávajú lístky, preto si musíte lístok zakúpiť už pred vstupom do prostriedku - automaty na lístky sa nachádzajú aj na väčšine zastávok. K dispozícii sú aj SMS cestovné lístky, ale len v prípade, ak posielate textovú správu z mobilného telefónu so slovenskou SIM kartou. Okrem predajných automatov a SMSky sa vstupenky predávajú aj v novinových stánkoch a cez online aplikáciu.

Linky premávajú od 04:30 ráno, do približne 23:30. Ak potrebujete cestovať v noci, choďte na Hlavnú (železničnú) stanicu, ktorá je hlavným spojovacím bodom nočných liniek, alebo použite autobusové zastávky pri Prezidentskom paláci (Hodžovo námestie). Všetky nočné spoje majú spoločné odchody z Hlavnej stanice o 23:30 a potom každých 60 minút.

 

UBYTOVANIE

V súčasnosti má Bratislava viac ako 120 hotelov - od jednoduchých až po luxusné. V meste majú svoje zastúpenie aj renomované hotelové reťazce ako Marriott International, Radisson Hotel Group, IHG, Accor, Hilton Worldwide, Austria Trend Hotels či Falkensteiner Hotels & Residences.

Rezervujte si ubytovanie v Bratislave online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

Ceny ubytovania zvyčajne nezahŕňajú mestskú daň. Od roku 2017 je v sume 1,70 EUR/osoba/noc. Študenti do 26 rokov a mládež do 18 rokov ju platiť nemusia.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Bratislavský hrad - sa týči na kopci nad starým mestom. Hradné návršie bolo osídlené už v neskorej dobe kamennej a prvými známymi obyvateľmi boli Kelti, ktorí tu založili opevnené sídlo zvané „Oppidum“. V 11. storočí bol postavený kamenný palác a kostol svätého Salvatora s kapitulou. V nasledujúcich storočiach prešiel gotickou, renesančnou aj barokovou prestavbou, ktorej podobu nesie dodnes. Od zvrchovanosti slúži hrad ako reprezentačné sídlo Národnej rady Slovenskej republiky a  umiestnené sú tu aj expozície Slovenského národného múzea.

Dóm sv. Martina – jedna z dominánt Bratislavy. Gotická katedrála bola postavená v rokoch 1311 až 1510 a korunovali v nej viacerých uhorských kráľov. V interiéri môžete vidieť vzácnu sochu Svätý Martin so žobrákom od Georga Rafaela Donnera z roku 1734.

Radnica – je dominantou Hlavného námestia v srdci mesta. Jej história siaha až k začiatkom stredovekého mesta v 13. storočí, dnešná podoba je spojením viacerých budov z 13. až 14. storočia. V radnici môžete vidieť expozíciu dejín mesta, v podzemí je mučiareň a z veže máte nádherný výhľad na mesto.

Primaciálny palác – sídlo primátora. Palác bol postavený v rokoch 1778 až 178 v prísne klasickom štýle. V paláci sa nachádza vzácna zbierka anglických tapisérií zo 17. storočia, ktorá pochádza z kráľovskej tkáčovne anglického mesta Mortlake.

Grasalkovičov palác – sídlo prezidenta. Palác bol postavený v rokokovom štýle v roku 1760. Pre návštevníkov je dnes bežne zatvorený, park za ním je však voľne prístupný verejnosti. Stojí v ňom socha cisárovnej Márie Terézie na koni, fontána Mladosť od popredného slovenského sochára Tibora Bártfaya a avantgardné sochy od súčasných umelcov.

Michalská veža a brána - jediná zachovaná stredoveká veža v Bratislave. Bola postavená v polovici 14. storočia v gotickom štýle, v roku 1758 prešla barokovou úpravou. Meria 51 m a dnes v nej sídli Múzeum zbraní.

Mirbachov palác – patrí k najzachovanejšej pôvodnej architektúre starého Prešporka. Palác bol postavený v rokoch 1768-1770 v rokokovom štýle a v jeho priestoroch je dnes umiestnená stála expozícia stredoeurópskeho barokového maliarstva a sochárstva.

Hrad Devín - národná kultúrna pamiatka, ktorá sa nachádza nad sútokom Dunaja a Moravy. Miesto bolo osídlené od neskorej doby kamennej radom skupín, v 9. storočí tu stála pevnosť z obdobia Veľkomoravskej ríše. Prvá písomná zmienka o Devíne pochádza z roku 1223, v roku 1809 bol hrad zničený armádou Napoleona.

Slavín - vojnový pamätník, pri ktorom je pochovaných takmer 7 000 sovietskych vojakov, ktorí v roku 1945 zahynuli pri oslobodení Bratislavy a západného Slovenska.

Kostol sv. Alžbety - známy aj ako Modrý kostolík patrí k najmalebnejším sakrálnym stavbám v meste. Postavený bol v rokoch 1909 až 1913 v secesnom štýle.

Kostol Zvestovania Pána – známy ako Františkánsky kostol je najstaršou existujúcou sakrálnou budovou Bratislavy. Vysvätený bol v roku 1297 za prítomnosti uhorského kráľa Ondreja III.

Kaplnka sv. Jána Evanjelistu - susedí s kostolom Zvestovania Pána a postavená bola v druhej polovici 14. storočia. Kaplnka je považovaná za jeden z najlepších príkladov gotickej architektúry v meste.

Most SNP - nazývaný aj Nový most nepodopiera v rieke ani jeden jediný pilier, vďaka čomu patrí medzi európske unikáty. Meria vyše 430 metrov a váži necelých 8000 ton. Nachádzajú sa na ňom dve dvojprúdové vozovky pre autá a po bokoch pod nimi aj chodníky pre peších.

Trojica sôch – k najfotografovanejším objektom v centre mesta patria sochy Čumila (na rohu Laurinskej a Panskej ulice), Schöne Náciho a napoleonskeho vojaka (Hlavné námestie).

Slovenská národná galéria (SNG) - nachádza sa na nábreží medzi Starým mostom a Novým mostom a ponúka stále zbierky slovenských a európskych stredovekých umeleckých diel.

Múzeá – v Bratislave sa nachádza viacero zaujímavých múzeí. Okrem prírodovednej expozície v Slovenskom národnom múzeu môžete navštíviť aj Múzeum dopravy, Múzeum obchody, Múzeum židovskej komunity, Múzeum zbraní či Múzeum hodín.

 

VOĽNÝ ČAS

Divadlo - v Bratislave funguje niekoľko desiatok divadiel s klasickou aj modernou ponukou. Slovenské národné divadlo ponúka široký výber baletných, operných a divadelných predstavení. Predovšetkým na muzikály sa zameriava divadlo Nová Scéna, skvelé kultúrne zážitky ponúka aj Divadlo Aréna, Astorka a Mestské divadlo DPOH. K najznámejším patrí aj Radošinské naivné divadlo.

Hudba - v meste sa koná množstvo koncertov všetkých hudobných žánrov. Tie najväčšie sa konajú obvykle v Inchebe, Národnom tenisovom centre alebo na Zimnom štadióne. Ak patríte k milovníkom klasickej hudby, rozhodne musíte venovať pozornosť programu Slovenskej filharmónie a Slovenského národného divadla.

Turistika - Bratislava patrí k najzelenším mestám v Európe. Okrem mnohých parkov priamo v centre (Sad Janka Kráľa, Medická záhrada, Grasalkovičova záhrada) obyvatelia radi oddychujú na Železničnej studienke, alebo sa vyberú do neďalekých vinárskych miest ako Pezinok a Modra.

Cyklistika - v meste je niekoľko cyklistických chodníkov. Nevšedné cyklistické túry môžete vyskúšať aj s profesionálmi, ktorí vás zavedú do Železnej opony alebo na hrad Devín. Výzvou je aj adrenalínová jazda na zjazdovkách v lese Malých Karpát. Bratislavou prechádzajú dve dôležité cyklistické trasy - Eurovelo 6 a Eurovelo 13. Ak nemáte vlastný bicykel, nezúfajte. Bikesharing je v Bratislave bežnou vecou.

Plávanie - v Bratislave funguje niekoľko letných kúpalísk a plavární s celoročnou prevádzkou (Pasienky, Iuventa, Gaudeamus, Central, Hotel Nivy, Petržalská plaváreň). Do akvaparku však Bratislavčania jazdia do neďalekého Senca.

Lyžovanie - Bratislavčania majú najbližšie Lyžiarske stredisko Pezinská Baba.

Nákupy - Staré mesto je plné menších butikov (najmä s remeselnými výrobkami a suvenírmi), známejšie značky sídlia na Obchodnej ulici. Najlepšie ale nakúpite v jednom z veľkých nákupných centier (Aupark, Bory Mall, Polus City Center, Avion, Shopping Palace, Central). Obľúbená je najmä Eurovea, ktorá sa nachádza na brehu Dunaja v blízkosti mosta Apollo. Toto nákupné centrum ponúka perfektnú kombináciu nakupovania a relaxácie a pešou vzdialenosťou je vzdialený 10 minút od Starého mesta.

Deti - celé rodiny sa zabavia v ZOO, kine či bábkovom divadle, skvelým tipom je aj Bibiana s úžasnými výstavami pripravenými pre deti, zážitkové centrum Aurelium a Galéria potických ilúzií Tripland. V nepriaznivom počasí je dobrou voľbou aj detské kútiky, ktoré sa nachádzajú v nákupných centrách.

Adrenalín - v meste je niekoľko tzv. únikových miestností (Questum, Escape Rooms Brainteaslava, Vražda u Baťu v Národnom salóne vín, Asylum Escape Room, Escape Room Trapped). Milovníci adrenalínu určite ocenia aj wakeboardový vlek na Zlatých pieskoch, prechádzku v oblakoch Skywalk (Most SNP).

 

PODUJATIA

Obyvateľom Bratislavy a aj návštevníkom sú známe mestské kultúrne projekty s dlhoročnou tradíciou ako Kultúrne leto a hradné slávnosti, Biela noc, Korunovačné slávnosti, Bratislavské Vianoce,  Rímske hry a Limes Day. V decembri si rozhodne nenechajte ujsť vianočné trhy pred Staromestskou radnicou.

Aktuálny kalendár udalostí v Bratislave nájdete na http://www.kamdomesta.sk/bratislava/.

 

LETISKO

Hlavným letiskom je letisko Milana Rastlislava Štefánika. Prevažnú väčšinu letov prevádzkuje spoločnosť Ryanair, ktorá lieta približne z/do 15 destinácií.  Ďalšími dopravcami, ktorých služby môžete na letisku využiť, sú napríklad Smartwings, WizzAir. Ako doprava na letisko neexistujú žiadne špeciálne kyvadlové linky, ale premávajú sem spoje, ktoré sú súčasťou mestskej autobusovej siete. Autobusom č. 61 (alebo v noci N61) môžete využiť priame spojenie na Hlavnú stanicu.

 

PASY

Bratislava CARD - oficiálna turistická turistická karta, ktorá vám pomôže spoznať a zažiť to najlepšie, čo Bratislava a Bratislavský kraj ponúka. V rámci karty môžete získať napríklad voľný vstup do 14 múzeí a galérií,  hodinovú prehliadku historického centra Bratislavy či neobmedzený pohyb mestskou hromadnou dopravou. Cena karty na jeden deň je 15 EUR.

 

INTERNET

http://visitbratislava.com/

https://www.bratislava.sk/

https://www.staremesto.sk/

https://www.welcometobratislava.eu/

 

APLIKÁCIE

Bratislava City – Oficiálna aplikácia mesta Bratislavy, ktorá ponúka zaujímavé a užitočné informácie, ktoré vám pomôžu a spríjemnia váš pobyt v hlavnom meste. Vďaka aplikácii budete vedieť, čo sa deje v meste, čo navštíviť a ako sa tam dostať.

Imhd.sk – Najdôležitejšie informácie o MHD

Cyklotrasy Bratislava offline

Bratislava Travel Guide

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.6/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa