Banka lásky v B. Štiavnici

2023-03-18 20:00:00 |   |    | 

Banská Štiavnica patrí k najromantickejším a najkrajším mestám na Slovensku. K tomuto starodávnemu baníckemu mestu, ktoré je pre svoje jedinečné technické a architektonické pamiatky zapísané na prestížnom Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa viaže aj jeden z najdojemnejších a zároveň najromantickejších príbehov nenaplnenej lásky u nás.



 

Je to príbeh, ktorý nevzišiel z pera spisovateľa, ale napísal ho sám život. Banskoštiavnickým Rómeom bol básnik a spisovateľ Andrej Sládkovič a jeho Júliou dcéra tunajšieho mešťanostu Marína Pišlová, ktorá bola jeho žiačkou.

Z tejto nenaplnenej lásky vzišla v roku 1846 najdlhšia ľúbostná báseň na svete – Marína. Proti vzťahu Maríny a Andreja bola predovšetkým jej matka, ktorá jej vybrala „vhodnejšieho“ ženícha. V roku 1845 sa Marína musela vydať za bohatého pernikára a voskára Juraja Gerzsöa.

Súčasných zaľúbencov však do Banskej Štiavnice viac ako príbeh ich ľúbosti láka zážitková expozícia venovaná tejto básni. V historickom dome na Radničnom námestí v samom centre mesta, kde Marína prežila väčšinu svojho života, je sprístupnená Banka lásky.

Pred Maríniným domom stojí lavička, okolo ktorej je na kovovom zábradlí množstvo zámkov lásky, ktoré tu už od roku 2004 uzamykajú zaľúbenci. A ako hlása tabuľka, bolo to prvé miesto na Slovensku, kde sa tomuto rituálu milencov dostalo požehnania.

Srdcom Banky lásky je jediný Trezor lásky na svete. Je vytvorený z veršov a strôf básne Marína. Každému jednému písmenku, znaku a medzere v básni je priradená jedna zo 100 tisícov schránok lásky, do ktorej si môžete na rok či navždy uschovať pamiatku na svoj príbeh lásky.

Okrem trezora lásky tu nájdete aj zážitkovú expozíciu s hovoriacimi obrazmi, kde tváre a hlasy hlavných postáv prepožičali také herecké osobnosti ako Táňa Pauhoufová, Róbert Roth, Ľubomír Kostelný či banskoštiavnická rodáčka Emília Vášaryová. Budú vám naskakovať zimomriavky, keď budete vidieť a počuť Sládkoviča, ako vyznáva lásku Maríne.

V ďalších miestnostiach môžete láskou aktivovať verše či si na unikátnom láskomere odmeriate silu vašej lásky s partnerom či partnerkou.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa