FANTASTICKÉ: V najsledovanejšej dubajskej televízii predstavili Banku lásky z Banskej Štiavnice

2022-02-16 13:00:00 |   |    | 

Niekedy sa až v zahraničných médiách dozvedáme, aké poklady máme u nás doma na Slovensku. Najsledovanejšiu dubajskú televíziu očaril príbeh lásky Andreja Sládkoviča a jeho Maríny, ktorý je zhmotnený v slovenskej Banke lásky v Banskej Štiavnici. V tej sa nachádza aj jediný Trezor lásky na svete.



 

Trezor je vytvorený z veršov najdlhšej ľúbostnej básne sveta – Marína od Andreja Sládkoviča. Stotisíc schránok lásky symbolizuje stotisíc písmen básne. Na každej schránke lásky je jedno písmeno z originálneho rukopisu z roku 1846. Práve unikátna Banka lásky sa v Slovenskom pavilóne na Expo Dubaj v pondelok 14. februára stala súčasťou oslavy sviatku zamilovaných.

 

Banka lásky v najsledovanejšej dubajskej TV

Tak ako sa Sládkovič na prvý pohľad zamiloval do Maríny, tak sa aj Dubajčania zamilovali do jedinej Banky lásky na svete. Prostredníctvom telemostu z priestorov expozície SLOVAKIA TRAVEL sa návštevníci z celého sveta mohli pozrieť priamo do útrob Trezoru lásky v Banskej Štiavnici, a naopak, návštevníci banskoštiavnickej Banky lásky mohli nazrieť do Slovenského pavilónu na Expo 2020 v Dubaji. Valentínske podujatie v Slovenskom pavilóne v pondelok 14. februára  dokonca v najsledovanejšej televízii naživo sledoval celý Dubaj. 

„Láska je naozaj univerzálny jazyk, ktorý dokáže spojiť celý svet. Sme šťastní, že toto posolstvo bolo dnes do celého sveta šírené práve zo Slovenského pavilónu na Expo Dubaj prostredníctvom veršov Sládkovičovej Maríny – najdlhšej ľúbostnej básne sveta“, povedal Igor Brossman, zakladateľ Banky lásky v Banskej Štiavnici.

 

Jediný Trezor lásky na svete 

Práve v Banke lásky v Banskej Štiavnici sa nachádza jediný Trezor lásky na svete, kde si ľudia uschovávajú svoje vyznania lásky, aby im ich láska vydržala večne. Trezor sa nachádza v podzemí 500-ročného historického domu v bývalej bani na zlato. Práve v tomto dome žila Marína, ktorej pred 200 rokmi Sládkovič túto ľúbostnú báseň napísal. Dom aj Trezor lásky je inštitucionálne chránenou pamiatkou UNESCO a predstavuje súčasť svetového kultúrneho dedičstva. 

Dubajčania milujú svetové rekordy a prvenstvá. Veď práve tam stojí napríklad najvyššia budova Burj Khalifa, najväčšie nákupné centrum The Dubai Mall, najväčšie ruské koleso Ain Dubaj (Dubajské oko), najhlbší bazén Deep Dive Dubai, najvyššie položený nekonečný bazén na streche rezortu Address Beach či na námestí Al Wasl Plaza na výstavisku EXPO 2020 aj najväčšia kupola s 360-stupňovou projekčnou plochou na svete. Niet preto divu, že Dubajčanov tak zaujala najdlhšia ľúbostná báseň Marína a jediná Banka lásky na svete.

 

Trezor lásky odletel do Dubaja

Majitelia Banky lásky sa rozhodli preniesť pri príležitosti sviatku zamilovaných kus Trezora lásky priamo do Dubaja, do priestorov Slovenského pavilónu. Konkrétne vybrali 4 verše z Maríny, predstavujúce 100 schránok lásky. Vybrali verše, ktorými sa Sládkovič vyznával  milovanej Maríne:

„V blízkosti Tvojej, moja Marína!

Sto citov z duše mi kypí.

Milý môj! S tebou žije, umiera

vždy verná Tvoja Marína!“

Prvých sto návštevníkov Slovenského pavilónu si tak mohlo vložiť svoje valentínske vyznania do jednotlivých schránok, ktoré boli pred nimi zapečatené a hneď na druhý deň boli lietadlom prevezené na Slovensko, kde budú navždy uschované v Trezore lásky, aby ich láska symbolicky vydržala navždy. Návštevníci z rôznych kútov sveta pri tejto príležitosti obdržali certifikát, anglické vydanie Sládkovičovej básne Marína a doživotný vstup do Banky lásky v Banskej Štiavnici.

Príbeh Maríny a Sládkoviča na Expo v Dubaji spája v sebe veľký romantický príbeh a legendu v úžasnom historickom centre Banskej Štiavnice, ktorá je našim pokladom. Prezentácia Banky lásky chytí za srdce každého. Sme veľmi šťastní, že sa nám podarilo priniesť do Dubaja veľké srdce zo Slovenska, ktoré je zároveň odkazom na to, aká sme bohatá a úžasná krajina“, povedal Václav Mika, generálny riaditeľ SLOVAKIA TRAVEL.

 

Banka lásky si podmanila Dubaj 

Valentínske oslavy v Slovenskom pavilóne prebiehali celý deň a kvôli veľkému úspechu sa uskutočnilo ešte niekoľko živých telemostov z nášho pavilónu do Banky lásky v Banskej Štiavnici. Už počas prvých dvoch hodín si prišlo pozrieť jediný Trezor lásky na svete do Slovenského pavilónu vyše 200 ľudí z najrôznejších kútov sveta, pričom polovicu schránok hneď zaplnili symbolmi lásky.

Keď sme o tejto misii povedali Dubajskej televízii, boli nadšení. Prisľúbili, že na Valentína prídu do slovenského pavilónu a sprostredkujú túto mimoriadnu valentínsku udalosť celému Dubaju. Sme šťastní, že sa nám aj týmto spôsobom darí popularizovať Slovensko vo svete. V extrémne krátkom čase sa nám vďaka podpore Banskobystrického samosprávneho kraja a SLOVAKIA TRAVEL podarilo túto misiu zorganizovať, dodal Brossman.

V Slovenskom pavilóne sa na sviatok zamilovaných stretlo niekoľko televíznych štábov, pričom v Dubajskej televízii bežal súbežne naživo rozhovor s Katarínou Javorskou, PR manažérkou Banky lásky. Náš pavilón pri príležitosti tohto unikátneho podujatia navštívil aj slovenský veľvyslanec v Spojených arabských emirátoch Michal Kováč.

Banskobystrický samosprávny kraj systematicky podporuje aktivity cestovného ruchu. Najmä také, ktoré dokážu prilákať do regiónu návštevníkov nielen zo Slovenska, ale doslova z celého sveta. Banka lásky v Banskej Štiavnici je takýmto unikátnym projektom. Som nesmierne rád, že na Expo v Dubaji tak úspešne reprezentuje celý Banskobystrický kraj“, povedal Ondrej Lunter, podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja.

 

Banka lásky, Mininámestie Zaľúbencov a Lavičky lásky

Banka lásky v podobe unikátneho zážitkového domu s jediným Trezorom lásky vytvoreným z 2900 veršov básne Marína na svete funguje v centre Banskej Štiavnice od decembra 2017 a patrí k najnavštevovanejším atrakciám tohto mesta. Ku každému jednému písmenku, znaku a medzere v básni je priradená jedna zo 100 tisícov schránok lásky, do ktorej si môžete na rok či navždy uschovať pamiatku na svoj príbeh lásky.

K Banke lásky patrí aj Mininámestie Zaľúbencov, ktorému dominuje unikátna interaktívna socha Zaľúbencov, čítajúcich si Marínu. Ak položíte svoju dlaň na srdiečko, ktoré Zaľúbenci zvierajú vo svojich dlaniach, začujete, ako si vyznávajú lásku najslávnejšími veršami z Maríny. Ide o svetový unikát, nikde inde na svete nenájdete sochu, ktorá by bola zhotovená na takomto princípe.

Toto mininámestie je zároveň aj východiskovým bodom k ďalším 20 miestam interaktívnej hry, pri ktorej pri potulkách po meste a okolí nájdete na lavičkách sedieť v rôznych farebných prevedeniach zmenšeniny tejto sochy.

Tieto miesta, ktoré zrodili ľúbostné verše Maríny, sú zážitkom nielen pre zaľúbených či milovníkov poézie. Sú to zároveň miesta v Banskej Štiavnici a okolí s najkrajšími výhľadmi, najromantickejšími zákutiami, najmalebnejšími tajchami či ikonickými pamiatkami, ktoré by mal každý návštevník tohto baníckeho mesta zapísaného na Zozname svetového dedičstva UNESCO vidieť na vlastné oči.

A vďaka prezentácii na EXPE 2020 sa o tomto slovenskom unikáte dozvedeli ďalší potencionálni návštevníci malebnej Banskej Štiavnice.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa