Navštívili sme EXPO v Dubaji: Slovenská výprava jednoznačne boduje

2022-02-06 12:00:00 |   |    | 

V Dubaji sa aktuálne koná svetová výstava Expo 2020, kde si na jednom mieste môžete precestovať celý svet. Môžete tu obdivovať zaujímavosti zo 192 zúčastnených krajín, ktoré tu ponúkajú bohatú paletu atrakcií, moderných technológii i národnej gastronómie. Prvýkrát od roku 1851, kedy sa v Londýne uskutočnila prvá všeobecná svetová výstava priemyslu a kultúry, sa v Dubaji na jednom mieste zišiel vskutku celý svet, aby oslávil nápady, kultúru, spoluprácu a inovácie.



 

Taktiež je to prvýkrát, čo sa táto najväčšia celosvetová akcia EXPO koná v arabskom svete. Hostitelia sú na to patrične hrdí a nešetrili prostriedkami na jej prípravu.

Areál vybudovali v púšti medzi Dubajom a Abu Dabí na rozlohe viac ako 4 km2, čo predstavuje veľkosť 600 futbalových ihrísk a zaberá väčšiu rozlohu, ako má Monako.

 

Slovensko v sekcii Mobilita

Hlavným mottom výstavy je „Connecting Minds, Creating the Future“  („Spájanie myšlienok, vytváranie budúcnosti“). Nosnými sú tri oblasti: Opportunity (Príležitosť), Sustainability (Udržateľnosť) a Mobility (Mobilita) a každej z nich sa hostitelia rozhodli postaviť špeciálny impozantný pavilón. Zároveň aj pavilóny jednotlivých zúčastnených krajín rozdelili v rámci výstaviska do takýchto sekcií. Slovenský pavilón je súčasťou sekcie Mobilita.

Naša krajina nemá na EXPO Dubaj 2020 svoj vlastný národný pavilón ako napríklad naši susedia z Česka, Poľska, Maďarska, Rakúska či Ukrajiny, ale rozhodli sme sa od usporiadateľov si prenajať trojpodlažný pavilón s plochou vyše 2000 m2, kde sa prezentujeme ako moderná krajina s unikátnymi technologickými výrobkami, ale aj prírodnými, kultúrnymi a architektonickými krásami.

 

Deň, ktorý patril Slovensku

Počas polročného trvania Expa (od 1.10.2021 do 31.3.2022) sa v srdci areálu výstaviska, na námestí Al Wasl Plaza pod kupolou s najväčšou 360-stupňovou projekčnou plochou na svete takmer každý deň odohráva slávnostný akt vztyčovania vlajky niektorej zo zúčastnených krajín za účasti ich najvyšších predstaviteľov.

Je to „Národný deň“ danej krajiny, ktorá ovládne na 24 hodín dianie na výstavisku. Slovensko malo svoj národný deň vo štvrtok 27. januára. Tejto významnej slávnosti sa zúčastnila aj slovenská delegácia na čele s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom.

Veľkou poctou pre Slovensko bola aj osobná prítomnosť jednej z najvplyvnejších žien arabského sveta, ministerky pre pokročilé technológie a vedu Spojených arabských emirátov Sarah bint Yousef Al Amiri, ktorá spolu s našou prezidentkou po vztýčení vlajok a odznení hymien oboch štátov predniesla slávnostný prejav.

Následne naša prezidentka pozvala všetkých na prehliadku slovenského pavilónu. Slávnostné chvíle si nenechala ujsť okrem domácich a zahraničných návštevníkov ani veľká skupina našich krajanov dlhodobo žijúcich v Spojených arabských emirátoch. V tento deň tu bola aj veľká skupina dovolenkárov, ktorú sem priviedla špeciálne kvôli tomuto dňu známa slovenská cestovná kancelária.

Medzi našincami sme si všimli aj sedemročné dievčatko Natašku, ktorá je pôvodom z Košíc, ale dlhodobo sa zdržuje v Dubaji, kde jej ocko pracuje. Na Expo prišla okrem oslavy národného dňa aj s veľkou túžbou získať od našej pani prezidentky podpis na ich spoločnú fotografiu, ktorú mala zo Slovenska.  Nebudeme vás napínať, nakoniec sa jej tento cieľ aj podaril a vzácny podpis získala.

 

Najväčší záujem je o pečiatky do pasu

Slovenský pavilón v tento deň zažil najrušnejší deň od otvorenia. Tomu sa potešila aj generálna komisárka expozície SR na Expo v Dubaji Miroslava Valovičová, ktorá s radosťou skonštatovala, že priemerná denná návštevnosť nášho pavilónu stúpla z približne 500 návštevníkov zo začiatku Expa na terajších zhruba 3000 návštevníkov.

A naozaj, počas našej prítomnosti prichádzali neustále ďalší a ďalší návštevníci. Niektorí z nich si síce prišli len po pečiatku do tzv. Expo cestovného pasu, ktorý je obľúbeným suvenírom z výstavy. Návštevníci zbierajú pečiatky zo 192 výstavných pavilónov a súťažia medzi sebou, kto ich viac nazbiera, keďže každý pavilón ponúka inú pečiatku.

Žltý 50-stranový Expo pas sa dá kúpiť za necelých 5 eur v každom oficiálnom suvenírovom obchode v areáli a na niektorých miestach v meste. Tieto pasy sa vydávajú už od Expa 1967 v Montreale, ale najväčší úspech zaznamenávajú práve v Dubaji. Od začiatku výstavy sa ich predalo už vyše 1 milión a keby ste ich všetky poukladali vedľa seba, dostali by ste sa z výstaviska Expo Dubaj až do hlavného mesta SAE Abu Dabí.

 

Vodíkove auto, vírnik či lietadlo, ktoré obletelo svet uvidíte len v našom pavilóne

Leitmotívom slovenskej expozície je pohyb budúcnosti – vodík, letectvo a vesmír, v rámci ktorej predstavuje svetu a návštevníkom inovatívne technológie v oblasti mobility a vodík ako pohon budúcnosti.

Najväčším ťahákom našej expozície je vodíkové auto MH2 z dielne Matador Group a Technickej univerzity v Košiciach, ako aj špeciálny vírnik Nisus, ktorý pripomína menšiu helikoptéru a o jeho kúpu už prejavili záujem ozbrojené zložky SAE.

Nemenej zaujímavjé sú tiež vesmírne roboty Androver, letecký VRM simulátor z dielne Virtual Reality Media alebo ultraľahké lietadlo Shark Aero, na ktorom iba 19-ročná belgicko-britská pilotka Zara Rutherfordová koncom januára vytvorila nový svetový rekord, keď ako najmladšia žena na svete dokončila sólový oblet Zeme.

Rodiny s deťmi si najviac užijú interaktívnu špeciálnu miestnosť s 360-stupňovou obrazovkou, kde sa predstavuje to najlepšie zo Slovenska. Deti najviac baví dotykom ruky nechávať vybuchovať atómy vodíka, na ktoré sa rozpadne naše vodíkové auto.

 

Krásy Slovenska a slovenská kuchyňa lákajú návštevníkov

Na druhom poschodí sa nachádza expozícia Slovakia Travel, ktorá predstavuje najmä slovenské prírodné krásy a pamiatky v spojení s vôňami reprezentujúcimi štyri ročné obdobia, ktoré boli špeciálne vytvorené pre slovenský pavilón.

Premietajú sa tu videá, ktoré prezentujú naše najväčšie turistické lákadlá ako sú Vysoké Tatry, Spišský hrad, Levoču, Banskú Štiavnicu s unikátnou Bankou lásky či slovenské kúpeľníctvo.

Miestnosť dopĺňajú fotografie najznámejších slovenských pamätihodností od Filipa Kuliseva . V pavilóne sa nachádza aj slovenská reštaurácia s barom Andyho Warhola, v ktorom si návštevníci môžu zakúpiť aj tradičné slovenské špeciality v podobe bryndzových halušiek, šúľancov, vyprážaného syra či pečenej  kačice.

Slovenskú kuchyňu majú pod palcom špičky v oblasti gastronómie Martin Záhumenský a Jaroslav Židek. Aj vďaka ich majstrovstvu patrí naša reštaurácia medzi návštevníkmi k top 10 najnavštevovanejších a najobľúbenejším národným kuchyniam na výstave.

Súčasťou pavilónu je aj obchod s typickými slovenskými výrobkami šikovných remeselníkov a umelcov.

Nezabudnite nahliadnuť ani do Ecocapsule – futuristického sebestačného domčeka, ktorý stojí priamo pred vstupom do nášho pavilónu, alebo si prezrieť vodíkový autobus, ktorý je zaparkovaný pred jedným z hlavných vchodov na výstavisko a už z diaľky láka návštevníkov k návšteve nášho pavilónu.

 

Slovensko rozospievalo a roztancovalo všetkých

Slovenský národný deň na EXPO 2020 v Dubaji vyvrcholil rozsvietením impozantnej kupoly na námestí Al Wasl Plaza vo farbách Slovenska s gigantickou slovenskou vlajkou a galakoncertom na Jubilee stage.

Koncert sa niesol v znamení prelínania tradičných a moderných prvkov v podobe hudobných a tanečných vystúpení slovenských umelcov.

Publiku z celého sveta sa predstavil mladý husľový virtuóz Filip Jančík, ktorý spojil hru na tradičný hudobný nástroj s moderným aranžmán. Inovatívne vystúpenie priniesla aj hudobná skupina Billy Barman v netradičnom spojení so spevákmi a tanečníkmi zo SĽUK-u a slávnostný večer ukončilo vystúpenie speváčky Jany Kirschner.

Svetová výstava EXPO 2020 Dubaj potrvá až do 31. marca 2022 a ak sa ju chystáte navštíviť, určite nevynechajte slovenský pavilón, ktorý sa medzi 192 zúčastnenými krajinami určite nemá za čo hanbiť.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa