Unikátny zážitok: Krásy Slovenska budete môcť obdivovať z paluby Antonova

2024-06-07 12:00:00 |   |    | 

Krásy Spiša môžu návštevníci spoznávať aj z oblohy, v rámci projektu "Za pamiatkami na krídlach legendy" sa podarilo opraviť lietadlo Antonov AN-2. Predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka uviedol, že nový cestovateľský produkt je zameraný na spoznávanie pamiatok a krajiny regiónu na legendárnom lietadle. O prevádzkovanie letov sa bude starať tím dlhoročných pilotov a profesionálov v zoskokoch zo Spišskej Novej Vsi.



 

"Som rád, keď vidím, ako Spiš aj vďaka originálnym projektom vytrvalo rozvíja svoj historický a prírodný potenciál a stáva sa tak vyhľadávaným turistickým bodom pre nových návštevníkov. Je nielen regiónom, ktorému dominuje Spišský hrad a ktorý spája štyri národné parky, ale tiež klenotnicou umelecko-historických pamiatok a kolískou viacerých ľudových remesiel a tradícií," skonštatoval Trnka a verí, že nová atrakcia si rýchlo nájde množstvo záujemcov a Spiš sa tak stane ešte atraktívnejším.

Na historickom lietadle, ktoré je najväčším jednomotorovým na svete, opravili poškodené plochy plátna na krídlach a celkovo ošetrili aj ďalšie časti. Zakúpili tiež slúchadlá určené pre pasažierov, ktorí budú počas aeropotuliek počúvať výklad o okolitých pamiatkach. Súčasťou projektu, ktorý podporil KSK prostredníctvom dotačného programu Terra Incognita sumou 26.000 eur, je aj zakúpenie GoPro kamier, ktoré budú zachytávať atmosféru z paluby a krídel lietadla. Vzperový dvojplošník je určený pre dvojčlennú posádku a 12 cestujúcich, bol vyvinutý počas 2. svetovej vojny v bývalom Sovietskom zväze. Stroj je tiež známy pod prezývkou "Andula".

"Keďže je naším domovským letiskom Letisko Spišská Nová Ves, naše aktivity vo vzduchu sa budú odohrávať s výhľadom na Slovenský raj, Kráľovu hoľu, historickú Levoču, Spišskú Novú Ves a Spišský hrad. To všetko sú dominanty Spiša a z lietadla vyzerajú ešte monumentálnejšie. Tešíme sa, že vďaka tomuto lietadlu budeme môcť robiť aj skupinové zážitkové lety, ktoré sme doteraz robievali pre jednotlivcov," dodáva marketingová manažérka spoločnosti Kompakt Oľga Danielová. Prevádzka zážitkových letov bude prebiehať na rezerváciu podľa dostupnosti.

Novú formu objavovania regiónu vníma pozitívne aj výkonná riaditeľka Krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. "V našom kraji je za uplynulé roky stále intenzívnejší dopyt návštevníkov po inovatívnych, atraktívnych, ale najmä originálnych projektoch a podujatiach," zdôraznila s tým, že možnosť vidieť krásy Spiša z vtáčej perspektívy je vďaka tomuto projektu dostupnejšia. Verí, že to, čo návštevníci kraja uvidia z oblohy, si pôjdu pozrieť aj na vlastné oči priamo v daných lokalitách.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa