Najslávnejšou emigrantkou bola Stalinova dcéra: Otec by ma zastrelil kvôli tomu, čo som urobila

2024-06-03 05:00:00 |   |    | 

Predstavte si, že sa narodíte do rodiny, kde váš otec je vládcom jednej z najväčších krajín na svete. Ste pod neustálym dohľadom, v politickom zovretí a svoj názor na to, čo sa deje okolo vás, si môžete len myslieť, nie ho vyjadrovať. Takto by sa dal opísať život Svetlany, dcéry Jozefa Stalina.



 

Svetlana viedla osobné bitky, keď sa statočne snažila vymaniť z dusivého tieňa svojho neslávne známeho otca Jozefa Stalina. Stalin bol kľúčovou postavou 20. storočia: politicky, sociálne, kultúrne a ekonomicky premenil ruskú krajinu z vojnou zničeného poľnohospodárskeho národa na vojenskú mašinériu ovládanú železnou päsťou. Stalinov osobný život sa však zriedka spomína.

Svetlana sa narodila 28. februára 1928 a bola najmladším dieťaťom a jedinou dcérou sovietskeho vodcu Josifa Stalina a jeho druhej manželky Nadeždy Allilujevovej. Jej matka v roku 1932 spáchala samovraždu zastrelením. Na zakrytie samovraždy bolo deťom povedané, že zomrela na komplikáciu pri zápale slepého čreva. Trvalo ďalších 10 rokov, kým sa dozvedeli o smrti svojej matky pravdu.

Vo veku šestnástich rokov sa Svetlana zamilovala do Alexeja Kaplera, sovietskeho filmára židovského pôvodu, ktorý mal 38 rokov. Jej otec vehementne nesúhlasil s týmto vzťahom, a tak v roku 1943 Kaplera odsúdil na päť rokov exilu do Vorkuty a v roku 1948 opäť na päť rokov do pracovného tábora neďaleko Inty.

Po smrti svojho otca v roku 1953 pracovala Svetlana ako lektorka a prekladateľka v Moskve. Študovala históriu a politické myslenie, odbory, ktoré jej nánútil otec, hoci jej skutočnou vášňou bola literatúra a písanie. V rozhovore v roku 2010 uviedla, že jeho zákaz nechať ju študovať umenie a jeho zaobchádzanie s Kaplerom boli dva prípady, v ktorých jej Stalin "zlomil život" a že aj keď ju Stalin miloval, bol to veľmi jednoduchý človek. Veľmi hrubý a krutý.

V roku 1970 sa Svetlana pokúsila získať povolenie na pobyt v Indii prostredníctvom sovietskeho veľvyslanca Ivana Benediktova. Jej žiadosť však nebola schválená a namiesto toho jej bolo nariadené vrátiť sa do Sovietskeho zväzu. Následne kontaktovala veľvyslanectvo Spojených štátov v Naí Dillí. Americký veľvyslanec Chester Bowles jej ponúkol politický azyl a nový život v Spojených štátoch.

V USA sa Svetlana Stalinová vydala za svojho štvrtého manžela, po ktorom prijala nové meno Petersová. Ich manželstvo však trvalo len tri roky. Ako uviedol New York Times, Američan ju obvinil z autoritárskeho správania, rovnakého aké mal jej otec. Pred dvadsiatimi rokmi Svetlana povedala: "Môj otec by ma zastrelil kvôli tomu, čo som urobila."

Jej život plný strastí a neistôt bude vyrozprávaný na televíznej stanici Viasat History v novej premiére dokumentárneho filmu Svetlana: Môj otec je Josif Stalin. Tento priekopnícky film vezme divákov na napínavú cestu späť do obdobia studenej vojny, odhaľuje mimoriadny príbeh dcéry Josifa Stalina, Svetlany, a jej odvážneho úteku na Západ v roku 1967.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Viasat History

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa