Pri chorvátskom ostrove objavili smrtiace ryby: Ich jed je stokrát silnejší než kyanid

2024-05-22 15:30:00 |   |    | 

Chorvátsko je pre mnohých z nás symbolom bezstarostnej dovolenky, aj v Jadranskom mori sa ale občas objaví tvor, na ktorého si treba dávať pozor. Nedávno napríklad pri ostrove Ceja spozorovali mimoriadne jedovaté ryby.



 

Ryba štvorzubec, známa tiež ako fugu, je síce v Japonsku, Kórei a Číne považovaná za skvelú lahôdku, pri nesprávnej príprave však môže človeka usmrtiť. Pripravovať ju tak môžu len špeciálne vyškolené osoby, ktoré vedia, ktorá časť je na konzumáciu bezpečná a v akom množstve. Aj napriek tomu však dochádza každoročne k desiatkam otráv.

Štvorzubec striebropásy (Lagocephalus sceleratus) je asi 40-centimetrová ryba s bielym bruchom a striebristým chrbtom s čiernymi škvrnami. Jej domovom je Indický a Tichý oceán, pred pár rokmi sa však cez Suezský prieplav dostala z Červeného do Stredozemného mora a niekoľkokrát vystrašila aj rybárov na Jadrane. Pred dvomi rokmi ju vylovili pri ostrove Pašman a minulý týždeň zas v Medulinskom zálive.

Ako na sociálnej sieti informovalo Akvárium Pula, pri ostrove Ceja spozorovali sedem jedincov štvorzubca striebropáseho a istý rybár z hĺbky 19 metrov vyše pol metra dlhý a 1,3 kilogramov vážiaci kus vylovil. Vystavil sa tým skutočne veľkému nebezpečenstvu. Štvorzubce disponujú tetrodotoxínom, najsilnejším známym nervovým jedom, ktorý je stokrát silnejší než kyanid draselný. Jedna dospelá ryba ho môže obsahovať toľko, že by zabil 30 dospelých ľudí.

Jučer (13.5.) kraj otoka Ceja u Medulinskom zaljevu uočeno je 7 jedinki srebrenopruge napuhače (Lagocephalus...

Uverejnil používateľ Aquarium Pula Pondelok 13. mája 2024

 

Až 60 percent prípadov konzumácie tejto ryby má fatálne účinky, keď dôjde k paralýze dýchacích svalov. Nebezpečný je však aj dotyk. Tetrodotoxín je najviac koncentrovaný v pohlavných orgánoch a pečeni, nachádza sa ale aj na pokožke, preto by ste rybu rozhodne nemali chytať, pripomenul pre Danas.hr Neven Iveša, biológ z Prírodovedeckej fakulty v Pule.

Protijed neexistuje, dobrou správou však je, že ryba neohrozuje ľudí na pláži ani plavcov. Je veľmi plachá, živí sa mäkkýšmi a na ľudí neútočí. Rybári však musia zostať veľmi obozretní. „Ak ju chytíte, manipulujte s ňou opatrne a ak je to možné, vyhnite sa priamemu kontaktu,“ varujú odborníci.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa