Dovolenka v Grécku: Relax, ktorý vás nebude nudiť

2024-06-19 14:00:00 |   |    | 

Grécko je ideálna a pre Európanov blízka destinácia na letnú dovolenku, pretože má viac ako 85 % slnečného svitu za rok, čo je ekvivalent 300 slnečných dní ročne. Pokiaľ ale od dovolenky očakávate viac než len nudné a celodenné vylihovanie na krásnej pláži s jemným pieskom a hľadáte výplň voľných dní iným originálnym spôsobom, máme pre vás zopár zaujímavých informácií, ktorých faktickú stránku si neskôr môžete overiť priamo na dovolenke v praxi.



Grécko je krajina, ktorá vás uchváti nielen svojím malebným a rajským prostredím, ale aj množstvom unikátnych faktov, o ktorých ste možno ani len netušili.

 

Grécko má viac ako 6000 ostrovov

 

Grécko nie je typická krajina, na akú ste z našich podmienok zvyknutí. Je obklopená množstvom vody, pretože sa skladá z viac ako 6000 ostrovov, rozprestierajúcich sa v Egejskom mori a patriacich medzi najobľúbenejšie destinácie na svete. Z tohto obrovského počtu je však obývaných len 200 z nich, kde vám ale každý ponúka unikátne zážitky, od tichých a odľahlých miest až po rušné turistické destinácie ideálne na perfektnú dovolenku.

  • Kréta je najväčší grécky ostrov, ktorý má rozlohu 8 836 km2 a je domovom viac ako 630 000 obyvateľov. Pre porovnanie, Halki je najmenší obývaný grécky ostrov s rozlohou iba 28 štvorcových kilometrov.
  •  

80 % Grécka tvoria hory

 

Krásne pobrežia, neuveriteľné mestá a priateľskí miestni obyvatelia sú len časťou toho, čo robí plánovanú dovolenku v Grécku atraktívnou. Vedeli ste však, že Grécko je aj krajinou hôr? 80 % územia Grécka je hornatého. Pokiaľ preto patríte k ľuďom, pre ktorých relax nekončí za hranicami dovolenkového rezortu a milujete aj spoznávanie okolia a jeho krás, Grécko je pre vás ideálne.

Ak sa chcete na konci romantickej a zaujímavej túry odmeniť nádhernými výhľadmi, neďaleko Atén sa nachádza jedno z najznámejších pohorí Grécka – Parnitha. Absolvovať tiež môžete  fakultatívny výlet do preslávenej rokliny Samaria, ktorá je najdlhšou v tejto časti sveta a meria viac ako 16 km. Charakter jej terénu a trasy je vhodný aj pre malé deti, takže ako rodinný výlet je to skvelá príležitosť, ako si oživiť dovolenku.

 

Nájdete tu romantické pláže s ružovým pieskom

 

Ak ste milovníkom plážového relaxu, vychutnať si ho v tejto oblasti môžete na jeho ružových plážach. Ide o pláže Elafonisi a Balos na Kréte, ktorých ružový piesok je výsledkom jemných kúskov mušlí, miešajúcich sa  s bielym pieskom, čo vytvára úžasný farebný efekt ozvláštňujúci vaše pocity z prostredia a oddychu v ňom.

 

Spoznáte krajinu výrazných chutí

 

Gréci patria medzi milovníkov vína. Vinárstvo tu má tradíciu už 4000 rokov a v súčasnosti je v krajine viac ako 600 vinárstiev. Aj typické jedlo v starovekom Grécku vždy zahŕňalo chlieb, olivy a víno, ktoré je inak po celom svete veľmi obľúbené pre svoju vysokú kvalitu a bohatú chuť.

Najdôležitejším jedlom dňa je tu obed, nazývaný "mezimeriano", ktorý sa obvykle skladá z viacerých chodov a je časom, keď sa rodina a priatelia stretávajú, aby si spoločne užili lahodný pokrm aj spoločnosť.

Grécko je známe aj ako krajina s najväčšou spotrebou olivového oleja na obyvateľa. Ročne ho vyprodukuje viac ako 400 000 ton, vďaka čomu sa radí medzi popredných svetových producentov. Zaujímavé ale je, že najmä v minulosti sa stránili konzumácie fazule, pretože verili, že obsahujú duše mŕtvych.

Ako vidíte, Grécko je fascinujúca krajina s bohatou históriou, kultúrou a prírodnými krásami. Či už preto plánujete jej návštevu pre oddych na pláži, dobrodružstvo v horách alebo kultúrne objavovanie, to svoje si tu s CK TipTravel určite nájde každý z vás.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 27. jún. 2024. Meniny má Ladislav, Ladislava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa