Perla Chorvátska na vlastnej koži: Domáci nám prezradili svoje tajné tipy, toto v bedekeri nenájdete!

2024-06-20 13:00:00 |   |    | 

Kúpanie v mori, prechádzky malebnými starými uličkami, obdivovanie pamiatok a posedenie pri skvelom jedle a pití. Ak vyzerá vaša vysnená dovolenka práve takto, no nemáte času nazvyš, máme pre vás skvelý tip. V chorvátskom Splite totiž nájdete všetky dovolenkové lákadlá len kúsok od seba, a tak si tam stihnete dobiť baterky aj za pár dní.



 

Autom, vlakom, autobusom

Split leží približne 770 kilometrov od Bratislavy a cesta autom vám tak bude trvať asi 8 hodín. Počas letnej sezóny sa ale do centra Dalmácie pohodlne dopravíte aj inými spôsobmi. RegioJet a Flixbus prevádzkujú nočné autobusové linky, ktoré večer vyrážajú z Bratislavy a do Splitu prichádzajú ráno, a veľmi obľúbenou alternatívou je aj vlak, ktorý až do 5. októbra premáva trikrát týždenne.

Z Bratislavy sa vyráža vždy v stredu, piatok a nedeľu popoludní a príjazd do Splitu je naplánovaný na 8:20. Opačným smerom vlak odchádza vždy v pondelok, štvrtok a sobotu o 17:29 a do stanice Bratislava - Nové Mesto príde okolo 11:00 h. Tento spôsob dopravy sme vyskúšali aj my a strávili v Splite predĺžený víkend.

 

Priamo v prístave

V piatok popoludní sme vyrazili a v sobotu ráno sme už boli pri mori. Železničná stanica v Splite síce počas nášho príjazdu zívala prázdnotou a na pohľad príliš neohúrila, nedajte však na prvý dojem. Stačí prejsť pár metrov cez hlavnú budovu a odrazu vás pohltí až šokujúci ruch.

Nádražie sa totiž nachádza hneď pri autobusovej stanici a prístave a aj v pomerne skorých raných hodinách je ulica plná ľudí a áut. Mnohí mieria na trajekty, ktoré zo Splitu pravidelne premávajú na ostrovy Hvar, Brač, Korčulu či Mljet, my však zostávame v meste, ktoré je na víkendový pobyt priam ideálne.

 

Auto vám chýbať nebude

Jednou z výhod Splitu je jeho rozloha. Hoci sa jedná o druhé najväčšie mesto Chorvátska, jeho centrum je pomerne komorné a veľkosťou pripomína Bratislavu. O chvíľu sa v ňom teda budete vyznať ako doma a navyše vôbec nebudete potrebovať auto.

To však rozhodne neznamená, že sa v metropole Dalmácie budete nudiť! Práve naopak – mesto má malebné centrum, skvelú gastronómiu, vychádzkové trasy popri mori aj na vyhliadku a v pešej dostupnosti sú aj typické chorvátske pláže, kde sa dá kúpať. Najmä milovníkov histórie ale doslova nadchne.

 

Cesta do histórie

Hoci bola oblasť Splitu už v 2. či 3. storočí pr. n. l. gréckou kolóniou, jej rozvoj sa spája najmä s rímskym cisárom Diokleciánom, ktorý si na tomto mieste dal okolo roku 300 vybudovať honosnú vilu. Okolo nej postupne vyrástlo mesto, kde sa vystriedalo množstvo panovníkov.

Split bol súčasťou Byzantskej ríše, v stredoveku mal autonómiu ako slobodné mesto a neskôr sa  dostal pod vplyv Benátskej republiky. Po roku 1813 patril k Habsburskej monarchii, ktorú o storočie neskôr vystriedala Juhoslávia.

Zaujímavý je aj pôvod názvu mesta. Ako nám vysvetlila sprievodkyňa, slovo Split sa postupne vyvinulo z gréckeho aspalathos, čo je označenie pre ker spartium s drobnými žltými kvetmi, ktorý v meste rastie dodnes.

 

Najvýznamnejšia pamiatka

Práve staroveký Diokleciánov palác na brehu mora je tou najvýznamnejšou atrakciou Splitu. Má  štvoruholníkový pôdorys, rozlohu vyše 30-tisíc m² a nesie prvky antickej vily a opevneného tábora.

K jeho najkrajším častiam patria podzemné priestory, Kupiterov chrám a najmä tzv. peristil, námestie pred mauzóleom, kde bol Dioklecián pôvodne pochovaný. Dodnes je to obľúbené miesto schôdzok, rôznych predstavení či romantických posedení v kaviarni.

Diokleciánov palác totiž na rozdiel od iných rímskych pamiatok stále žije. Ešte nedávno v jeho priestoroch sídlili niektoré úrady a obvodové múry navyše postupne začlenili do obydlí, takže sa v nich stále býva.

 

Bývanie s výhodami

Ceny sú tu však astronomické -  štvorizbový byt sme napríklad videli v ponuke za 650-tisíc eur. Nový majiteľ ho ale môže využiť aj na podnikanie, na ubytovacích platformách nájdete viacero ponúk na prenájom izby priamo medzi starobylými múrmi.

My sme však zvolili inú možnosť a predĺžený víkend strávili v Cornaro Hotel Split, ktorý má skvelú centrálnu polohu, no na rozdiel od paláca tam ale v noci vládne relatívny pokoj. To sa o antickej stavbe povedať nedá. Okrem toho, že ňou neustále prúdia davy turistov, nachádza sa priamo na promenáde, a tá je cez deň aj večer tou najrušnejšou časťou mesta.

 

Srdce mesta

Široká promenáda Riva je najobľúbenejším a najdôležitejším verejným miestom v Splite. Z jednej strany ju lemuje more, z druhej honosné fasády budov vo francúzskom štýle, ktoré vznikli pred dvoma storočiami. Dnes v ich prízemiach sídlia reštaurácie a kaviarne, kde sme dokonca videli obedovať chorvátskeho prezidenta.

Pohodovú atmosféru ale cítiť všade. Posaďte sa trebárs so zmrzlinou v ruke na niektorú z nábrežných lavičiek, pozorujte trajekty (a pri troche šťastia aj obrovské výletné lode) a užívajte si danú chvíľu aj čarovné miesto na maximum.

Počas našej návštevy vrcholili prípravy na najväčšiu oslavu roka (deň mesta a sviatok sv. Domniusa, ktorý je jeho patrónom), na promenáde preto bolo množstvo stánkov s tradičnými výrobkami a na veľkom pódiu pri nádhernej budove Prokurative sa konali rôzne koncerty.

 

Slávni športovci

Práve na Rive zvyknú domáci bujaro oslavovať aj početné športové úspechy. Hoci má Split len okolo 160-tisíc obyvateľov, je domovom množstva slávnych športovcov. Niektorí dokonca hovoria, že žiadne iné mesto na svete nemá toľko medailistov na obyvateľa. Dôkazom je aj chodník slávy na konci promenády, kde má každý víťaz tabuľku so svojím menom. Momentálne ich je takmer sto.

Športoví nadšenci neobídu ani futbalový štadión HNK Hajduk či sídlo slávneho klubu KK Split (ex KK Jugoplastika), ktorý Medzinárodná basketbalová federácia ​​vyhlásila za najlepší tím 20. storočia a kde herne vyrastal aj legendárny Toni Kukoč.

Ak dávate prednosť tenisu, zájdite si pozrieť prímorské kurty TK Split vo Firule, kde začali svoju kariéru až štyria tenisti z top 10 - Nikola Pilić, Željko Franulović, Goran Ivanišević a Mario Ančić.

 

Stredoveké námestíčko

To, že je Split skutočne kráľom chorvátskeho športu, sme sa napokon presvedčili sami. Počas obeda na hlavnom námestí Narodni trg (Pjaca) nás sprievodca Vjeran upozornil na jedného zo zamestnancov, ktorý pred pár rokmi tiež získal medailu na olympiáde. Zo slávy sa ale žiť nedá, a tak pracuje na recepcii v najstaršej splitskej kaviarni Central (Santa Lucija).

Tá sídli na rovnakej adrese od roku 1776, samotné námestia ale vzniklo už v 13. storočí ako prvá osídlená časť Splitu mimo Diokleciánovho paláce. K jeho dominantám patrí gotická budova radnice, hodinová veža s 24 číslicami aj Morpurgo, jedno z najstarších kníhkupectiev sveta, ktoré sa od svojho vzniku v roku 1860 takmer nezmenilo.

 

Malebné uličky

Od Pjace sa všetkými smermi rozbiehajú úzke kamenné uličky, ktoré lemujú rôznye obchodíky. Okrem tých tradičných sme medzi nimi videli aj predajne vianočných ozdôb, gumených kačičiek od výmyslu sveta či suvenírmi s tematikou seriálu Hra o tróny, ktorý sa nakrúcal v Splite. Tomu je v meste venované aj malé múzeum.

Prekvapil nás však tiež veľký počet zmrzlinární. Hoci tu ale povestný sladoled ponúkajú doslova na každom kroku, pred jednou predajňou sa neustále hadil dlhý rad ľudí. Sladoledarnica Emiliana má totiž medzi domácimi povesť tej najlepšej, čo potvrdzujú aj hodnotenia na internete.

My to posúdiť nevieme. Hoci sa zmrzlináreň nachádzala len kúsok od hotela, a tak sme okolo nej denne prešli hneď niekoľkokrát, stále bolo treba čakať aj pol hodinu. Studenú pochúťku sme si teda dali inde a radšej čas trávili ďalším objavovaním zákutí v Splite.

 

Ďalšie pamiatky

Neďaleko spomínanej zmrzlinárne napríklad stoja pozostatky benediktínskeho kláštora z 11. storočia, majestátna socha biskupa Grgura Ninskeho, ktorej pre šťastie všetci šúchajú palec na nohe, ale najmä monumentálna antická Zlatá brána (Ponta Aurea), kadiaľ mohol do Diokleciánovho paláca vstupovať len cisár a členovia jeho rodiny.

Kúsok za ňou sa k nebu týči aj ďalšia zo známych dominánt Splitu – katedrála sv. Domnia (Sveti Duje). Tú tvorí pôvodné mauzóleum pre ostatky cisára, ktoré bolo v 7. storočí premenené na kresťanský kostol, zvonica z roku 1100 a chór, pristavaný k pôvodným budovám v 17. storočí.

 

Odpočinok s výhľadom

Už od založenia mesta ale v Splite žili aj židia. Dodnes v centre zostala synagóga, atraktívny je však predovšetkým ich cintorín, založený v roku 1573. Nachádza sa na vrchu Marjan a dodnes obsahuje 700 náhrobných kameňov, kam návštevníci ukladajú kamienky.

Vstupná brána na cintorín sa nachádza pri budove, ktorá v minulosti fungovala ako márnica, dnes je z nej už ale kaviareň, a sa môžete so šálkou v ruke kochať tým najkrajším výhľadom na Split.

Najkratšia cesta na vyhliadku vedie po schodisku s asi 300 schodmi, krajšou alternatívou je ale postupné stúpanie nahor cez starú rybársku štvrť Varos. Vo viacerých kamenných domčekoch ponúkajú ubytovanie alebo posedenie pri dobrom jedle a pití, takže sa môžete zastaviť aj na dlhšie.

 

Split na jazyku

Gastronómia v Splite je podobne ako v celom Chorvátsku na veľmi vysokej úrovni. V reštauráciách varia z čerstvých lokálnych surovín, a tak na tanieri nechýbajú najmä ryby a morské plody.

My okrem spomínanej Sante Lucije na Pjaci odporúčame aj reštauráciu Makarun na vnútornom námestí starého domu, michelinskú Zrno Soli pri prístave plachetníc či podnik s názvom Bila Zora, ktorá možno neosloví svojím exteriérom, no vďaka skvelému jedlu sa medzi domácimi teší obrovskej popularite.

Žiaden kulinár by nemal obísť ani lokálny trh medzi Diokleciánovým palácom a prístavom, kde nakúpite čerstvé ovocie, zeleninu, ale aj olivový olej, domáce sirupy, sušené figy či netradičný karob (svätojánsky chlieb), ktoré môžete vziať domov ako suvenír.

 

Pláže na skok

Trhovisko tvorí záver promenády Riva, od ktorého sa za 15 – 20 minút pešo dostanete aj k plážam Bačvice a Firule. Jedna trasa vedie okolo stanice a prístavu, druhá krížom cez rovnomennú štvrť s pokojnou atmosférou a krásnymi starými vilami.

Časť pláží je vybetónovaných, časť má štrkový povrch a pri oboch sa nachádzajú podniky s občerstvením. Aj pred začiatkom sezóny v mori uvidíte otužilcov, ktorí hrajú obľúbenú miestnu hru picigin a odvážne sa vrhajú za loptičkou, ktorá nesmie padnúť do vody.

 

Výlety do okolia

My sme v Splite strávili predĺžený víkend, vy však rozhodne môžete zostať dlhšie. V samotnom meste je stále čo objavovať, vďaka svojej centrálnej polohe je však tiež ideálnou základňou na výlety do okolia.

Len kúsok za hranicou mesta sa nachádza Solin, najväčšia archeologická lokalita Chorvátska, a ak budete pokračovať čosi vyše 10 kilometrov ďalej, prídete do jedného z najkrajších chorvátskych miest Trogir, ktoré sa teší prezývke „Malé Benátky“.

 

Viac fotografií nájdete tu:

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 27. jún. 2024. Meniny má Ladislav, Ladislava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa