Tajomstvo ostrova Santorini: Prečo slávne Akrotiri prišlo o všetkých obyvateľov?

2024-06-23 23:59:00 |   |    | 

Na Santorini sa každý teší, ako si pozrie západ slnka a vychutná tie najkrajšie výhľady v krajine. Popri týchto hlavných atrakciách sa tam však nachádza aj veľa pamiatok, ktoré stoja za vašu pozornosť. Medzi ne nepochybne patrí Akrotiri, grécka verzia smutne slávnych Pompejí, ktorá leží neďaleko slávnej Červenej pláže.



 

Najvzácnejšia ukážka minojskej kultúry

Minojská kultúra je charakteristická najmä pre Krétu, postupne sa ale dostávala aj na ďalšie grécke ostrovy. Najlepšiu ukážku ich architektúry, ale tiež predmety dennej potreby dnes spoznáte v lokalite Akrotiri na juhu Santorini. Základy osídlenie podľa odhadov archeológov položili už 4500 rokov pred Kristom a postupne tu vzniklo bohaté mestečko. Okrem samotných budov to dokazujú aj vzácne fresky, ktoré tu kedysi zdobili najmä domy bohatších ľudí. Počas vykopávok sa podarilo odhaliť paláce, spoločenské budovy, ale aj súkromné domy rôznych kategórií.

 

Pochované po zemetrasení

Prečo teda Akrotiri zaniklo, keď išlo o tak úspešné mesto a oblasť? Môžu za to prírodné katastrofy, ktoré tam začali nadobúdať väčšiu silu. Kvôli tomu zostali jeho pozostatky dlhé storočia pod zemou a nikto o nich vôbec netušil. Po prvýkrát ich objavil francúzsky geológ, ktorému v roku 1867 domáci obyvatelia hlásili predmety, ktoré našli v miestnom lome. K úplnému odkrytiu mesta a jeho väčšiemu preskúmaniu došlo však až v 20. storočí. Vtedy tiež historici prišli s teóriou, že Akrotiri zrejme zasypalo v 16. storočí. V tomto období sa totiž v krátkom slede rokov udialo viacero zemetrasení, ktoré spôsobila erupčná činnosť sopky. Jedno z nich bolo natoľko silné, že už pred ním nebolo úniku. Kompletne pochovalo všetky budovy a na Santorini zrazu zostala len púštna krajina. I z toho dôvodu prirovnávajú Akrotiri k talianskym Pompejám, ktoré mali veľmi podobný osud a dnes sú taktiež obľúbenou atrakciou.

 

Ľudské pozostatky sa nenašli

Predsa však existuje jeden rozdiel medzi smutným osudom ľudí minojskej kultúry a príbehom, ktorý sa udial v Pompejách. Pre vedcov je prekvapením, že doposiaľ v celom archeologickom nálezisku nenašli pozostatky ani jediného človeka. To podľa nich vedie iba k jedinému vysvetleniu. Keďže sa situácia na ostrove v tomto období dlhodobo zhoršovala, zrejme obyvatelia odišli ešte pred posledným najničivejším výbuchom sopky. Z toho dôvodu sa síce podarilo odhaliť staré budovy, ale po ľuďoch tam nebolo ani stopy.

 

Zájdite aj do miestneho múzea

Veľká časť areálu je pod strechou, takže je prístupný aj v prípade zlého počasia. Okrem stavieb sa v ňom zachovali už len menej vzácne predmety. Uvidíte tam najmä veľké džbány a rôzne typy nástenných malieb. Pokiaľ chcete vidieť tie najvzácnejšie nálezy a taktiež najkrajšie fresky, v tom prípade by ste mali zájsť aj do hlavného historického múzea na ostrove. Tam vystavujú viacero vzácnych artefaktov už od doby bronzovej.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 28. jún. 2024. Meniny má Beáta.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa