Moravský Jadran: Len dve hodinky od Slovenska môžete dovolenkovať takmer ako pri mori

2024-06-11 22:00:00 |   |    | 

Neobjavená perla Moravy. Aj tak by sme mohli nazvať Vranovskú priehradu, ktorá sa síce u českých susedov teší obrovskej popularite, u nás však zatiaľ také renomé nemá. Nachádza sa pritom len dve hodinky od Slovenska a ponúka všetko, čo od ideálnej dovolenky očakávate. Nádhernú prírodu, skvelé služby aj množstvo možností na zaujímavý program.



 

Vranovská priehrada bola vybudovaná na rieke Dyji v rokoch 1930 až 1934 a dnes je desiatou najväčšou v Českej republike. Patrí k najteplejším a najčistejším vodným nádržiam a krajina okolo nej láka nielen množstvom zaujímavých historických pamiatok, ale najmä prírodou. Jej krásu podčiarkuje tesné susedstvo Národného parku Podyjí, ktorého hranica začína len pár metrov od hrádze.

Tá je pozoruhodným stavebným dielom. Na dĺžku meria 300 metrov, na výšku 60 a ako vôbec prvá hrádza v republike bola stavaná metódou liateho betónu. Na svoju dobu bola vybudovaná v rekordne krátkom čase - za 3,5 roka, a niekoľko mesiacov potom trvalo napúšťanie. V roku 1934 tak mohla začať prevádzku vodná elektráreň, ale aj lodná doprava.

Ani dnes by bez vyhliadkovej plavby nebola návšteva Vranovskej priehrady kompletná. My sme nemali šťastie na počasie, napriek tomu bol výlet loďou mimoriadne príjemným zážitok. Práve z hladiny najlepšie uvidíte celé pobrežie – vrátane obľúbenej pláže, zaujímavých skalných stien, ale aj množstva chatiek.

Ako vysvetľuje naša sprievodkyňa, dnes sa tu už stavať nemôže, a najmä po pandémii koronavírusu tak ich cena veľmi narástla. Niet sa čo diviť, z jednej strany voda, z druhej hustý les - väčšie súkromie by majitelia domčekov veru len ťažko hľadali. Ak však dostanú chuť na spoločnosť, nie je nič ľahšie. Vranovská priehrada je totiž veľmi populárnou turistickou destináciou a predovšetkým v lete to tam veru poriadne „žije“.

Srdcom oblasti je najmä Vranovská pláž, ktorá sa vďaka čistej a teplej vode lemujúcej piesočnú pláž teší prezývke "Moravský Jadran“. Kvôli pozvoľnému vstupu do vody je obľúbená najmä medzi rodinami s deťmi, ktoré navyše v bezprostrednej blízkosti nájdu aj ubytovanie rôzneho typu a množstvo zábavy.

V reštaurácii s vyhliadkovou terasou býva cez prázdniny veľká detská herňa a každodenné animačné programy, veľmi obľúbené je aj letné kino, lanový park či jazda turistickým vláčikom. Ten spája Vranovskú pláž s vodnou elektrárňou, ktorá je verejne prístupná, a ďalej jeho trasa vedie do mestečka Vranov nad Dyjí s barokovým zámkom a zachádza až k rodinnému zábavnému areálu Vrunoffpark.

Malých a veľkých poteší aj niekoľko viacúčelových vonkajších ihrísk, obrie vzduchové trampolíny, tobogán či ďalšie vodné atrakcie. Priamo na mieste je aj požičovňa športových potrieb, takže si dovolenku pri Vranovskej priehrade môžete spestriť aj na horských bicykloch, kolobežkách, vodných bicykloch, paddleboardoch či surfoch.

Ak vás láka adrenalín, určite vyskúšajte aj "big-swing", teda skok na lane z Bielej lávky, ktorá patrí k symbolom celej priehrady. Visutý most cez Švajčiarsku zátoku meria 252 metrov a jeho dva nosné pylóny sa týčia do výšky 28 metrov. „Vranovský Golden Gate“ bol postavený v roku 1993 a nahradil pôvodný malý trajekt, ktorý už dnes kotví pri pláži a slúž iako originálny hudobný bar.

V hlavnej turistickej sezóne je ale Vranovská pláž dejiskom mnohých ďalších podujatí, čo tento rok platí ešte viac než kedykoľvek predtým. Priehrada totiž oslavuje okrúhle 90. výročie a pri tejto príležitosti je až do októbra pripravený zaujímavý program. Užiť si môžete bezplatné vstupy aj komentované prehliadky, ktoré vás dokonca zavedú na miesta, ktoré nebývajú bežne prístupné.

Deti navyše môžu počas návštevy zaujímavých miest zbierať pečiatky do špeciálneho Vranovského turistického pasu. Ak sa im podarí získať aspoň deväť, môžu svoj pas vymeniť za originálny darček. Každý bude navyše zaradený do žrebovania o Veľkú cenu – svoju budúcu dovolenku a zážitky na Vranovsku.

Výhry sú naozaj lákavé, traja šťastlivci získajú darčekový poukaz na ubytovanie, vouchery na vstupy či konzumácie, ale aj vyhliadkový let teplovzdušným balónom. A to je o dôvod viac navštíviť tento raj chatárov, rybárov, cyklistov a najmä turistov už toto leto.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa