Doprava, lokalita, termín, strava. Preskúmali sme, čo je v Chorvátsku najvýhodnejšie

2024-06-04 00:00:00 |   |    | 

Aj tento rok bude Chorvátsko pre Slovákov jednou z najčastejších dovolenkových volieb. Pripravili sme preto malý manuál a porovnali, čo sa vám pri Jadranskom mori najviac oplatí.



 

Auto, autobus, vlak alebo lietadlo?

V minulosti bola táto voľba jasná. Všetci sme svorne nasadali do auta a rútili sa po diaľniciach smer Chorvátsko. Teraz už však od tejto možnosti čoraz viac dovolenkárov upúšťa a namiesto dlhého cestovania v aute si radšej volia inú možnosť.

Letecky sa slovenskí dovolenkári dostanú pravidelnou linkou Ryanairu do Zadaru, obyvatelia západného Slovenska zas môžu využiť lety z Viedne. Cestovná kancelária Satur lieta z Bratislavy a Košíc na chorvátsky ostrov Brač. Ak uprednostňujete rýchlosť, je toto pre vás jasná voľba. V sezóne však býva cena leteniek vyššia.

Pokiaľ si potrpíte na pohodlí, zvoľte si vlak. Rezervujte si ležadlový vozeň a ani nebudete vedieť ako, zrazu sa už len ráno zobudíte v Chorvátsku. Ďalšou výhodou je jednoduchšia preprava batožiny aj cena, ktorá je nižšia, ak si lístky kúpite v predstihu. Autobusové zájazdy zatiaľ zostávajú jednou z najlacnejších možností, ale musíte počítať s menším pohodlím. Auto je zase stále jasnou voľbou najmä pre rodiny s deťmi, ktoré majú viac batožiny, alebo potrebujú častejšie prestávky podľa seba.

 

Cestovná kancelária, alebo na vlastnú päsť?

Pri dovolenke v Chorvátsku veľa ľudí ťaží z kontaktov, ktoré tam nadobudli v minulosti. Ubytovanie si tak jednoducho vybavia na mieste, kde už boli a kde dokonca často za svoju vernosť dostávajú nejaké bonusy. No aj keď ste pri Jadranskom mori nikdy neboli, pri troche zručnosti si dovolenku dokážete vybaviť na vlastnú päsť a ušetriť tak náklady. Nezabudnite si však vopred pozrieť recenzie.

Cestovná kancelária je zas ideálna pre tých, ktorí potrebujú ušetriť čas a pri online rezerváciách nemajú potrebnú istotu. Profesionáli všetko vybavia za vás a sú zárukou služieb aj v prípade neočakávaných situáciách, napríklad živelných pohromách. Často tiež dokážu v hoteloch poskytnúť priaznivejšiu cenu.

 

Ostrov či pevnina?

I keď sú ostrovy ako Hvar, Brač či Krk veľmi obľúbené, stále je na nich oveľa menej turistov ako na pevnine. Ak teda uprednostňujete pokojnejšiu dovolenku, zvoľte túto alternatívu. Treba však myslieť na to, že vám vo väčšine prípadov náklady navýši preprava trajektom a tiež, že ste na nej závislí, takže sa nemôžete v prípade potreby len tak kedykoľvek vybrať domov.

Pevnina je rozhodne výhodnejšia pre tých, ktorí chcú chodiť na výlety a radi si pozrú aj tradičné chorvátske atrakcie. Z hľadiska presnej lokality je potom potrebné vyberať najmä podľa toho, čo máte počas pobytu pri mori najradšej a aké služby potrebujete počas dovolenky k dokonalému oddychu.

 

Jachta alebo klasické ubytovanie?

V posledných rokoch výrazne rastie obľuba prenájmu jácht v Chorvátsku. Ich cena je často porovnateľná s tým, čo zaplatíte v slušnejšom hoteli, no pomocou lode sa môžete presúvať, vidíte viac lokalít a je to nepochybne nezabudnuteľný zážitok. Túto alternatívu však zvážte, pokiaľ máte citlivý žalúdok, pretože inak vám celú dovolenku pokazí morská choroba. Taktiež je lepšie, ak si vopred vyskúšate kormidlovanie menšej lode, aby ste sa potom na otvorenom mori nedostali do problémov.

Klasické ubytovanie je vhodnejšie v prípade, ak si nepotrpíte na podobne nezvyčajné trávenie vašich výletov a máte radi zem pod nohami. Taktiež keď chcete ušetriť, môžete si nájsť bývanie v súkromí, čo sa nedá s prenájmom jachty porovnať. Výhodou je aj to, že máte oveľa väčšiu slobodu pohybu a môžete sa podľa nálady vybrať, kam sa vám zachce, čo je na lodi omnoho komplikovanejšie.

 

All Inclusive, polpenzia alebo vlastné stravovanie?

Už aj v Chorvátsku nájdete viacero hotelov, ktoré ponúkajú pohodlnejšie all inclusive dovolenky. V tejto destinácii to však pre našincov stále nie prvá voľba. Ak radi ochutnávate viac lokálnych špecialít, vyberte si vlastné stravovanie. Sami sa rozhodnete pre niektorý z podnikov s chutnou domácou stravou a lepšie tak korigujete svoje výdavky.

Polpenzia je ideálna pre tých, ktorí chodia počas dňa na rôzne výlety. No a keď chcete pohodlie a večer si radi posedíte pri drinkoch, určite vás najlacnejšie vyjde all inclusive. Opäť je v tomto prípade lepšie zvážiť ponuku cestovných kancelárií, ktoré majú s hotelmi zaujímavé dohody.

 

Jún, prázdniny či september?

V tomto prípade zvážte dva hlavné faktory – pokoj na dovolenke a teploty. V júni a septembri je samozrejme teplota vzduchu aj vody nižšia, kúpať sa ale obvykle bez problémov dá. Niektorí otužilci sa dokonca do mora pokojne ponoria už v apríli. Výhodou je aj to, že v tomto období je v Chorvátsku menej turistov, hoci v destináciách ako Split či Dubrovník pristávajú po celý rok výletné lode.

Mnoho ľudí sa ale samozrejme musí prispôsobiť školským prázdninám a ak nechcú, aby ich deti vymeškali vyučovanie, voľba je jasná. Ak cestujete autom, snažte sa aspoň vyhnúť najvyťaženejším dňom (piatok, sobota smerom tam, nedeľa smerom naspäť), inak sa môžete do cieľa dostať oveľa neskôr, ako ste dúfali.

 

More alebo vnútrozemie?

Možno ste si práve povedali, že toto je jednoduchá voľba. No nie každý túži len po dovolenke pri mori. Ak ste sa doposiaľ vyhýbali Chorvátsku práve z toho dôvodu, že trávite dni voľna radšej aktívnejšie, urobili ste chybu. Vo vnútrozemí máte veľa možností na spoznávanie prírodných krás, turistiku, splavy, či rôzne kultúrne pamiatky.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa