Spišská Nová Ves má prvú rozhľadňu: Ponúka výhľad na Tatry aj Spiš

2022-07-07 10:00:00 |   |    | 

Spišská Nová Ves sprístupnila verejnosti prvú mestskú rozhľadňu na Schulerlochu. Konštrukciu rozhľadne získalo mesto darom od Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, a. s.



 

Po tom, čo mesto zabezpečilo jej rozmontovanie a  prevoz z  Bošáce, sme ju očistili a natreli na červeno-bielo. Zafarbenie a výška veže vychádza z potrieb divízie Dopravného úradu, keďže sa v blízkosti nachádza spišskonovoveské letisko s dennou prevádzkou,“ uviedol Pavol Bečarik, primátor mesta.

Veža sa skladá zo šiestich štvormetrových častí a  strechy. Všetky rozmontované časti previezli lesnou prístupovou cestou z Novoveskej Huty na kopec Schulerloch. Celkové náklady na vyhliadkovú vežu dosiahli výšku 190-tisíc eur, na jej realizáciu prispela spoločnosť Nidec Embraco v Spišskej Novej Vsi sumou takmer 53-tisíc €.

Po dokončení prác na tejto stavbe prebehlo kolaudačné konanie a teraz môže byť rozhľadňa konečne sprístupnená verejnosti. Sme veľmi radi, že ju majú pred prázdninovým obdobím k dispozícii nielen obyvatelia mesta, ale stane sa ďalšou atrakciou pre návštevníkov metropoly stredného Spiša,“ hovorí P. Bečarik.

Rozhľadňa ponúka výhľady na Vysoké Tatry, Spišskú Novú Ves a široké okolie. Mesto tak zatraktívnilo prímestskú oddychovú zónu na juhu mesta, kde sa nachádza aj pútnické miesto s kaplnkou Panny Márie Karmelskej, malá jaskyňa Školská (Karasova) diera či multifunkčný areál na rôzne druhy športov.

K rozhľadni sa dostanete po zelenej značenej trase buď z Novoveskej Huty (zaparkovať môžete pri pohostinstve Poľovník) alebo od Tarče (domova dôchodcov). Obe trasy majú približne 4,5 km (cca 1 hod. chôdze). Prejsť sa môžete aj zo Sadovej ulice (BMZ) po červeno značenej trase (trasa prechádza okolo Kaplnky Panny Márie Karmelskej).

V súčasnosti prebieha v lokalite Schulerloch príprava značenia ďalších turistických a cyklistických trás.Okolie nášho mesta ponúka veľa turistických zážitkov, nehovoriac o tom, že sme bránou do Slovenského raja. Rozhľadňa bude lákadlom pre tých, čo chcú uvidieť naše mesto zvrchu a zároveň sa môžu pokochať výhľadom na Vysoké Tatry a stredný Spiš,“ dodal P. Bečarik.

Schulerloch – „Školská diera“ je časť historického územia za Spišskou Novou Vsou, ktoré bolo využívané na oddych, ale aj ako pútnické miesto či strelnica. Podľa archeológa Mariána Sojáka sa v tunajšej jaskyni Karasova diera našli záznamy zo 16. storočia alebo neúplný železný kosák z obdobia stredoveku. Tunajšia kaplnka je zasvätená Panne Márii Karmelskej a každé leto sa v nej koná odpustová slávnosť. V západnej časti sa nachádza strelnica, areál sa využíva pre viaceré druhy športov, v zime napr. aj bežecké lyžovanie. Okolie rozhľadne je vhodné nielen na turistiku, ale aj na cyklozjazdy alebo biatlon.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mestský úrad Spišská Nová Ves

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa