Čarovný Gemer tak trochu inak: Tri originálne výlety, aké ste ešte zrejme nezažili

2024-06-11 12:00:00 |   |    | 

Leto si pýta zážitky a tie nájdete aj na mnohých miestach na Slovensku. Posuňte tento rok svoje “hranice” ďalej, prekročte svoju komfortnú zónu a zažijete skvelé veci. Dlhšia cesta do východnejších častí Slovenska je sama o sebe dobrodružstvom, ktorým začína objavovanie nepoznaných miest a vôní jedného z najkrajších regiónov Slovenska - Gemera.



 

Ponorte sa do vône levandule

Polhodinu cesty východnejšie od Košíc zacítite príjemnú vôňu levandule z farmy rodiny Pirovcov v Moldave nad Bodvou. Fialovo kvitnúca rastlina ich očarila rovnako ako pred 2500 rokmi Egypťanov, ktorí ju používali pri mumifikácii tiel. Aj po toľkých rokoch stále využívame jej účinky na regeneráciu, oddych nášho organizmus či upokojenie pokožky.

Farma Zuzky a Ivana Pirovcov láka nielen včely a motýle, ale i okoloidúcich či milovníkov levandule. Na Východnom Slovensku snáď ani nenájdete väčších odborníkov na jej pestovanie, ktorému sa venujú už od roku 2014. Na ich nádhernom poli kvitne a rozvoniava viac ako 1400 sadeníc. Nájdete medzi nimi rôzne odrody, no prevláda levanduľa lekárska, z ktorej vyrábajú rôzne terapeutické pomôcky, sirupy, esenciálne oleje, džemy či dekoratívne a darčekové predmety.

Prechádzka levanduľovým poľom je len príjemným začiatkom. Počas návštevy farmy manželia Pirovci rozprávajú o jej pestovaní, strihaní, zbere i využití. Domov odchádzate s vlastnoručne vyrobeným levanduľovým vencom, kytičkou či voňavým vrecúškom alebo s nakúpenými domácimi výrobkami, ktoré vám budú počas najbližších mesiacov pripomínať nezabudnuteľnú atmosféru farmy v Moldave nad Bodvou.

 

Magická hlina - úžasný relax s nejasným výsledkom

Levanduľou rozvoniava aj záhrada keramikárky Amálky, ktorá tvorí vo svojej domácom ateliéri v obci Háj vzdialenej približne desať minút od Moldavy nad Bodvou. Amália Holíková sa venuje hrnčiarstvu už 22 rokov. Vyrába úžitkovú keramiku, kópie pravekej keramiky a stavia vypaľovacie pece na keramiku. Vďaka jej kurzom si vyskúšate kúsok umenia s hlinou, otestujete trpezlivosť pri práci na hrnčiarskom kruhu alebo svoju šikovnosť ručným modelovaním.

V ateliéri u Amálky zistíte, že práca s hlinou nie je len v štýle " ideme sa zablatiť", ale že ide o veľmi dômyselnú a cielenú činnosť, ktorá má svoje techniky. Amália tiež poodhalí tajomstvá rôznych spôsobov výpaľovania keramiky. Vrcholným zážitkom je najmú japonská technima výpalu RAKU. Keramika sa vypaľuje v plynovej peci do 1050 stupňov a ešte v žeravom stave sa pomocou klieští vyberá z pece a vkladá do pilín.

V tomto redukčnom prostredí dochádza k neopakovateľným zmenám farieb glazúry a povrchu, takže  ani samotný keramikár nikdy nevie, akými farbami bude hrať konečný výrobok. Každý výpal je jedno veľké prekvapenie a každý kúsok jedinečný. Kým RAKU prebieha v exteriéri, priamo v priestoroch atelieru sú návštevníkom po ruke až tri kruhy, z ktorých jeden je tradičný, drevený na nožný pohon. Zabrať teda dostanú všetky končatiny. 

 

Cesta sprevádzaná anjelmi

Po rozcvičke v ateliéri by bola škoda vynechať nádhernú a stále mnohými neobjavenú cestu do údolia Miglinc v Slovenskom krase s krásnym jabloňovým sadom v jej závere. Z obce Háj vedie po modrej značke takzvaná Anjelská cesta. Počas túry vám Gemer odkryje svoju nádhernú prírodu v podobne Jasovskej planiny i južnú časť Zádielskej planiny a časť svojej histórie s výhľadom na Turniansky hrad.

Túrou sprevádza Radoslav Medzihradský, IT človek, ktorý vo voľnom čase potrebuje relax v prírode. A nielen to, pripravuje túry pre turistov po celom Slovensku a práve Jasovská planina patrí medzi jeho najobľúbenejšie miesta, ktorými sprevádza.

Túra končí spomínaným údolím Miglinc, bývalým poľovníckym zámočkom rodiny Keglevichovcov z 19. storočia a pamätníkom padlých maďarských vojakov. Opekačka v rozľahlom jabloňovom sade je čerešničkou na torte celého výletu, ktorý trvá približne 1,5 hodiny a je vhodný aj pre rodiny s deťmi.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ts

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa