Novým hitom gastronómie je levanduľová káva: Má jej pitie nejaký prínos?

2024-04-04 16:30:00 |   |    | 

Jar je tu a spolu s ňou prichádza obdobie, kedy levanduľa nielen rozkvitne, ale kedy si nájde cestu aj do obľúbeného ranného nápoja mnohých ľudí. Levanduľová káva je čím ďalej tým obľúbenejšia a tento trend zatiaľ nejaví známky toho, že by začínal opadávať - najmä vďaka tomu, že spoločnosť Starbucks nedávno uviedla na trh kávu Iced Lavender Oat Milk Latte, ktorá obsahuje patentovaný levanduľový prášok, napísal server Yahoo! News.



 

Levanduľové latté je k dostaniu aj on-line a v ďalších kaviarňach, napríklad v Alfred Coffee, ktorá do niektorých svojich nápojov používa domáci levanduľový sirup a levanduľový čaj. Má okrem sladkých kvetinových tónov a kofeínu, ktoré tieto nápoje poskytujú, pitie levanduľovej kávy nejaké výhody? A aké účinky má samotná levanduľa?

Levanduľa je známa predovšetkým pre svoje upokojujúce účinky. Už dlho sa používa v bylinnej medicíne, kde pôsobí antioxidačne, protizápalovo a antibakteriálne. Americká dietologička Erin Davisová hovorí, že levanduľa obsahuje účinné rastlinné zlúčeniny, ako je linalool, ktoré boli po generácie vyhľadávané pre svoju schopnosť uvoľniť nervový systém.

Výskumy ukazujú, že levanduľová aromaterapia, teda vdychovanie levanduľovej vône, môže podporiť lepší spánok a pomôcť znížiť stres aj krvný tlak. Môže dokonca zmierniť bolesti spojené s pôrodom a rakovinou. Existujú aj dôkazy o tom, že levanduľová aromaterapia môže pomôcť znížiť úzkosť a depresiu.

Má ale pitie levanduľovej kávy nejaké blahodárne účinky? "Nie nevyhnutne," hovoria odborníci. "Aj keď vám vôňa levandule môže pripomínať jar, pridanie levandule do kofeínového nápoja nemusí mať veľký prínos," hovorí Erin Davisová.

Káva sama o sebe obsahuje antioxidanty a má protizápalové vlastnosti, spoločne s možnými zdravotnými prínosmi, ako je zníženie rizika cukrovky druhého typu a ochrana pečene. Americká dietologička Lauren Manakerová však varuje, že kávové nápoje, najmä tie s kofeínom, môžu u niektorých ľudí vyvolať pocit úzkosti a negatívne ovplyvniť ich spánok. Nie je jasné, či levanduľa môže tieto účinky zmierniť a pôsobiť proti nim.

"Nie je známe, či relaxačné vlastnosti levandule prevažujú nad povzbudzujúcimi vlastnosťami kofeínu," povedala Megan Byrdová, diétologička a blogerka na webe Coffee Copycat. Z výživového hľadiska sa levanduľové kávy často pripravujú s mliekom alebo jeho alternatívami, čo im dodáva určité množstvo bielkovín, vitamínov a minerálov.

Treba však mať na pamäti, že väčšina levanduľových sirupov alebo práškov obsahuje pomerne veľa cukru – v latté Starbucks s levanduľovým ovseným mliekom vo veľkosti „venti“, teda 710 mililitrov, je ho až 26 gramov.

Možno by tiež stálo za to vymeniť levanduľovú kávu za levanduľový bylinný čaj: Dospelí vo veku 60 rokov a viac potom, čo dva týždne pili dvakrát denne levanduľový čaj, uvádzali, že cítia menej depresií a úzkosti. Lauren Manakerová dodáva, že levanduľa môže napomáhať tráveniu, pomáha upokojiť žalúdočné problémy a zmierniť príznaky nadúvania a zažívacích ťažkostí.

Koľko levandule vlastne v levanduľových kávach je? Starbucks nezverejnil presné množstvo levandule vo svojom patentovanom levanduľovom prášku. Podľa internetových stránok tohto kaviarenského reťazca obsahuje cukor, soľ, prírodnú levanduľovú arómu, farbivo z mrkvy a čiernych ríbezlí a sójový olej.

Levanduľový prášok sa obvykle vyrába rozmixovaním levanduľových kvietkov na jemný prášok a môže obsahovať levanduľový esenciálny olej, ktorý dodá viac vône.

Nie je však isté, že každý produkt obsahuje skutočnú levanduľu – podľa Erin Davisovej sa obsah levandule v sirupoch a práškoch u jednotlivých značiek líši. "Existujú výrobky, ktoré levanduľu skutočne obsahujú, ale väčšina z nich sa levanduľu len podobá vďaka pridaným umelým vôňam a príchutiam," uviedla.

"Potom, čo som si sama vyrobila levanduľový sirup z pravých levanduľových kvetov, bolo úplne zjavné, že v kupovanom levanduľovom sirupe nie je skutočná levanduľa. Je to veľmi podobné ako pri zázvorovom pive," povedala Megan Byrdová.

Ako teda najlepšie levanduľu použiť? Pokiaľ si chcete oddýchnuť a uvoľniť sa s pomocou levandule, môžete vyskúšať jej účinky v čaji alebo ako doplnok stravy, alebo vdychovať jej vôňu.

Erin Davisová odporúča dať levanduľový esenciálny olej do difuzéra alebo jednoducho umiestniť niekoľko kvapiek na obliečku vankúša, aby ste si dopriali pokojný spánok. Odborníci však odporúčajú vyberať výrobky, ktoré obsahujú skutočnú levanduľu, a nie umelé arómy.

A ak túžite po povzbudzujúcom nápoji s príjemnou vôňou, potom môžete pokojne levanduľovú kávu vyskúšať.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK / Yahoo! News

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa