Čokoláda, čaj či grog: Objavte pútavé príbehy teplých nápojov z celého sveta
Vychutnajte si rozmanitosť teplých nápojov, ktoré vás príjemne zahrejú v nepriaznivých mrazivých dňoch. Ich pôvod siaha až ďaleko do histórie a viažu sa k nim rôzne zaujímavé príbehy. Každý nápoj prináša jedinečné chute, vône a spôsoby prípravy, odrážajúci rôznorodosť kultúr a tradícií. Vydajte sa na cestu časom naprieč kontinentami vďaka šálke dobrého čaju, punču alebo grogu.
Zahrejte sa nápojom bohov
Horúca čokoláda v sebe skrýva históriu siahajúcu až do doby dávneho Mexika. Mayovia tam zhruba okolo roku 1500 pr. n. l. začali vyrábať tzv. „horkú vodu“ tým, že zmiešali drvené kakaové bôby s vodou, kukuričnou múkou a chilli papričkami. Tento recept sa zachoval až k Aztékom, ktorí horúcu čokoládu považovali za známku bohatstva a začali ju prezývať „nápoj bohov“. Vtedy bola čokoláda konzumovaná v horkej podobe s korením, ako je chilli, škorica alebo vanilka.
S príchodom španielskych dobyvateľov sa recept dostal do Európy, kde sa stal favoritom medzi šľachtou. Postupne sa začali pridávať cukor a smotana, čo zmiernilo jej pôvodne horkú chuť. Dnes sa k nej najčastejšie dostaneme v podobe kakaového prášku, ktorý zmiešame s horúcou vodou či mliekom. Pre bohatší nápoj a zaujímavejšie chute pridajte kúsok kvalitnej čokolády či karamel, alebo sa inšpirujte u Aztékov škoricou, vanilkou s chilli papričkami. Pre tých, ktorí chcú experimentovať o niečo viac, pridajte mätu či levanduľu.
Čajová tradícia pochádzajúca z rozmaru anglickej vojvodkyne
Tradíciu pitia čierneho čaju, konkrétne tzv. „čaj o piatej“ je spojený s Anglickom. Tento zvyk pochádza z roku 1840, kedy bolo medzi smotánkou obvyklé servírovať len ľahký obed a večerať až okolo ôsmej hodiny. Vojvodkyňa Anna z Bedfordu premýšľala, ako zaplniť dlhý popoludňajší čas, pri ktorom často pociťovala pocit hladu, a prišla s nápadom servírovať v túto dobu čaj doplnený ľahkým občerstvením. Neskoršie začala k tomuto príjemnému popoludňajšiemu zvyku pozývať aj svoje priateľky a ponuku rozšírila o rôzne sendviče a sušienky.
Vrcholom celého stretnutia však zostával čaj, ktorý ostatným dámam rozlievala sama pani domu. Z týchto stretnutí sa čoskoro stala módna záležitosť obľúbená medzi ľuďmi z vyššej spoločnosti. Nemusíte však mať svoju vlastnú „Tea Lady“, ako sa v tejto dobe vravelo hosteskám, ktorých úlohou bolo čaj s občerstvením roznášať, aby ste si svoju popoludňajšiu šálku čaju vychutnali. Napríklad s čiernym čajom Lipton English Teatime si vychutnáte typickú chuť anglického „čaju o piatej“ aj u vás doma. Vyvážená zmes ponúka jemný a osviežujúci chuťový zážitok, ideálny pre chvíľku relaxu.
Rozmanitosť punča nepozná hraníc
Nápoj, ktorý má korene až v ďalekej Indii a vďaka britským kolonistom sa v 17. storočí rozšíril po celom svete, je punč. Jeho hindský názov panča predstavuje päť ingrediencií, z ktorých sa tento nápoj pôvodne tvoril - alkohol, citrusové šťavy, cukor, voda či čaj a korenie. Dnes sa jeho receptúra naprieč kontinentami líši.
V Nemecku je robený zo zmesi niekoľkých ovocných štiav a liehoviny či vína. V Mexiku sa nazýva bláznivou vodou a vlastne niet divu, pretože základ tvorí fermentovaná cukrová trstina spoločne s tequillou alebo mezcalom. Doplnená je tzv. aqua fresca, čo je nealkoholický nápoj z ovocia, vody a obilnín. U nás je typické punč pripravovať z čaju, červeného alebo bieleho vína, panáka alkoholu, ovocia, korenia a cukru.
Grog k nám doplával v 18. storočí
Pri cestovaní medzi kontinentami po mori si námorníci často dopriavali čistý rum ako súčasť denného prídelu. Mal ich za úlohu zahriať a uvoľniť v chladných zimných dňoch. Stal sa ale obľúbeným spoločníkom do takej miery, že to prinášalo viac škody než úžitku, a posádka bola často opitá a nedisciplinovaná.
Príbeh z roku 1740 pojednáva o posádke Royal Navy, kde anglický viceadmirál Edward Vernon prišiel s inovatívnym riešením a zriedil rum horúcou vodou. Vzhľadom k tomu, že Vernon nosieval pršiplášť vyrobený z grogénu, dostal prezývku "Old Grog", ktorá sa preniesla aj na samotný nápoj. Tak vznikol grog - teplý nápoj s rumom, ktorý si postupne našiel cestu i k civilistom. Od 19. storočia bol pod týmto názvom známy aj v Nemecku, odkedy sa rozšírili ďalej do celého sveta.
Zdieľať článok na Facebooku
Súvisiace články
Novinky.sk
Varenie a recepty
TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.