Príroda

Vianočný ostrov sa chystá na migráciu desiatok miliónov krabov k pobrežiu

Vianočný ostrov sa chystá
2023-12-28 16:30:00

Vianočný ostrov, ktorý je odľahlým zámorským územím Austrálie, sa chystá na pravidelnú migráciu desiatok miliónov krabov. Tie sa so začiatkom obdobia dažďov premiestňujú z vnútrozemského pralesa k pobrežiu. Pracovníci tamojšieho národného parku mesiace pripravovali zátarasy, ktorými sa snažia prúd kôrovcov k moru usmerniť. Vodičov kvôli tomu čakajú uzávierky, napísal server denníka The Guardian. viac »

VIDEO: Slon na Srí Lanke vnikol oknom do auta s turistami, hľadal niečo na jedenie

VIDEO: Slon na Srí
2023-12-17 08:00:00

Nečakané dobrodružstvo zažila austrálska rodina, ktorá sa v prenajatom aute s vodičom vydala na safari po srílanskom Národnom parku Jala. Medzi stromami sa nečakane vynoril slon, dobehol k autu, klom rozbil okno a strčil dovnútra chobot, ktorým hľadal niečo na jedenie, napísal spravodajský server BBC News. viac »

Fantastická správa z Jadranu: Do mora sa vrátil lastúrnik na pokraji vyhynutia

Fantastická správa z Jadranu:
2023-12-16 12:00:00

Obrovský lastúrnik stehnovka nádherná, ktorý sa ocitol na pokraji vyhynutia, sa podľa morských biológov vrátil do vôd pri Chorvátsku, kde jeho počty výrazne vzrástli. Táto mušľa, ktorá môže dorásť až do jedného metra, začala vymierať kvôli šíreniu smrtiaceho patogénu v niektorých častiach Stredozemného mora okolo roku 2016. Napísala to agentúra Reuters, podľa ktorej chorvátski vedci donedávna evidovali v ich časti Jadranského mora iba desať stehnoviek nádherných. viac »

Ekologická katastrofa: V Zimbabwe kvôli suchu zahynulo už najmenej 100 slonov

Ekologická katastrofa: V Zimbabwe
2023-12-12 18:00:00

V dôsledku nedostatku vody zahynulo v africkej krajine Zimbabwe už najmenej 100 slonov, informoval v pondelok Medzinárodný fond na ochranu zvierat (IFAW). Podľa IFAW "dlhšie obdobie sucha zmenšilo kedysi hojné vodné zdroje na bahnité kaluže" v Hwange, najväčšom národnom parku v Zimbabwe. viac »

Operený génius zvieracej ríše: Čimango falklandský sa vyrovná najmúdrejším vtákom (VIDEO)

Operený génius zvieracej ríše:
2023-12-06 12:00:00

Keď je reč o najinteligentnejších zástupcoch vtáčej ríše, pozornosť sa dlhodobo upiera predovšetkým na papagáje a vrany. Výsledky nedávneho experimentu však naznačujú, že niektoré ďalšie druhy sú v tomto smere podceňované. Ako sľubný kandidát sa ukázal čimango falklandský, vták z čeľade sokolovitých žijúci na Falklandských ostrovoch, píše denník The New York Times (NYT). viac »

Vedci objavili vzácneho krta: 80 rokov si mysleli, že vyhynul

Vedci objavili vzácneho krta:
2023-12-05 13:00:00

Vedci v Juhoafrickej republike tvrdia, že znovu objavili vzácny druh zlatokrta so zlatisto trblietavou srsťou a schopnosťou takmer "plávať" v piesočných dunách, ktorý nebol videný viac ako 80 rokov a bol považovaný za vyhynutého. Informovala o tom agentúra AP. viac »

Zaujímavé zistenie vedcov: Šimpanzy používajú vojenskú taktiku

Zaujímavé zistenie vedcov: Šimpanzy
2023-11-21 09:00:00

Vedci zistili, že šimpanzy žijúce na Pobreží Slonoviny využívajú výzvedné misie, aby sa vyhli potenciálne smrtiacim konfliktom s konkurenčnými skupinami. TASR informuje na základe správy portálu Live Science. viac »

Austrálčana zovrel do čeľustí krokodíl. Zachránil sa tým, že ho uhryzol do oka

Austrálčana zovrel do čeľustí
2023-11-20 09:00:00

Ak krokodíl zovrie človeka do čeľustí, je šanca na prežitie veľmi malá. Teraz sa medzi týchto šťastlivcov zaradil Austrálčan Colin Deveraux, chovateľ dobytka zo Severného teritória, ktorý sa ubránil útoku slanovodného krokodíla tým, že ho uhryzol do oka. viac »

Obrovskej karibskej žabe hrozí vyhynutie: Zaplatí za svoju výbornú chuť tú najvyššiu cenu?

Obrovskej karibskej žabe hrozí
2023-11-18 12:00:00

Obrovská žaba Leptodactylus fallax (česky hvízdalka antilská) bola kedysi na karibskom ostrove Dominika úplne bežným druhom a jej prezývka "horské kura" súvisela s chuťou jej mäsa, ktoré sa medzi obyvateľmi považovalo za pochúťku. Nedávny prieskum zoológov ale ukázal, že obojživelník je na pokraji vyhynutia, vo voľnej prírode vedci našli už iba 21 jedincov, napísal server stanice CNN. viac »

Švajčiarski vedci šokujú: Slimáky vraj môžu byť pre ľudí smrteľne nebezpečné

Švajčiarski vedci šokujú: Slimáky
2023-11-16 09:00:00

Obrie africké ulitníky, ktorí sa v Európe v posledných rokoch tešia veľkej obľube ako domáci miláčikovia, môžu byť pre ľudské zdravie nebezpečné, varuje tím vedcov z univerzity vo švajčiarskom Lausanne. Oblovky (achatiny) žravé alebo oblovky obrovské totiž môžu prenášať hlísty, ktoré u človeka predstavujú riziko zápalu mozgových blán, píše agentúra DPA. viac »


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa