Česko

Obrovský úspech českých sklárov: Ich diela žiaria vo filmovom hite plnom hollywoodskych hviezd!

Obrovský úspech českých sklárov:
2023-01-13 12:01:00

Práca českých sklárov je vychýrená po celom svete. Vďaka najnovšiemu filmovému hitu sa však o skvostných dielach z rúk talentovaných remeselníkov dozvedeli aj tí, ktorým doteraz toto krehké umenie unikalo. viac »

České hrady a zámky v zime rozhodne nespia: Tieto vítajú návštevníkov aj v mrazivom počasí

Loket, Česká republika
2023-01-09 12:00:00

Ak máte chuť navštíviť nejaký pekný hrad alebo zámok, ale netušíte, kde majú celoročne otvorené, nechajte sa inšpirovať našimi tipmi! Vybrali sme pre vás niekoľko hradov a zámkov, na ktoré sa môžete vypraviť bez predchádzajúcej rezervácie a dopriať si prehliadku, kedykoľvek budete chcieť. Pravidlo, že sa všetky pamiatky koncom októbra uložia na zimný spánok, už dávno neplatí. Otvorené dvere historických sídiel nájdete po celej Českej republike. viac »

Betlehem z kameňa: Hlboký les ukrýva českú verziu Angkor Watu

Braunov betlehem je prístupný
2023-01-05 13:00:00

Kde bolo tam bolo, v hlbokom lese vo východných Čechách, pri perle barokovej architektúry – Hospitalu Kuks, narazíte na skalu, na ktorej sa Jezuliatku klaňajú Traja králi a pastieri v sprievode tiav a koní. Tak nejako by mohla začať jeden z vianočných príbehov. Toto však nie je výjav z rozprávky, ale skutočnosť. viac »

Česi a Slováci majú spoločný betlehem: Pripomína priateľstvo našich krajín aj 30 rokov po rozdelení

Česi a Slováci majú spoločný
2023-01-01 10:00:00

Pred 30 rokmi sa Česko-Slovensko pokojnou cestou rozdelilo na dva samostatné štáty. Obyvatelia oboch krajín však k sebe majú naďalej veľmi blízko, najmä pre jazykov príbuznosť, rodinné väzby a 75-ročnú spoločnú históriu. Potvrdením vzájomného priateľstva je i unikátny česko-slovenský betlehem v obci Horní Lideč na hranici oboch krajín. viac »

V českom meste Dvůr Králové majú Vianoce po celý rok: Vyrábajú tam tie najkrajšie ozdoby

Populárny je Hurvínek, Spejbel
2022-12-28 12:00:00

Keď sa povie Dvůr Králové nad Labem, väčšine z nás sa vybaví svetoznáma zoologická záhrada so safari parkom, ktorá nemá v strednej Európe obdobu. Toto staré historické kráľovské mesto v Podkrkonošsku však toho ponúka oveľa viac. V roku 1603 sa stalo jedným z deviatich Kráľovských venných miest, ktoré slúžili ako zdroj príjmov pre manželky českých kráľov a ich právna forma zanikla až so vznikom Československa v roku 1918. A práve v tomto období započala v regióne výroba fúkaných sklenených vianočných ozdôb, ktoré sa tu ručne vyrábajú dodnes. viac »

Perlami obsypaný vianočný stromček: Kultové ozdoby vyrábajú na jedinom mieste sveta

Perličkové ozdoby z Poniklej
2022-12-24 13:00:00

V uplynulých dňoch ste azda všetci zdobili vianočný stromček, na ktorý ste vešali ozdoby od výmyslu sveta. Viacerí z vás otvorili aj zaprášený kufor, ktorý celý rok ležal v pivnici ukrývajúc sklenené vianočné ozdoby po vašich rodičoch či starých rodičov. Medzi týmito retro pokladmi sú s najväčšou pravdepodobnosťou aj hviezdy, zvončeky a ďalšie krehké figúrky z malých trblietavých perličiek, ktoré ste ako deti videli na vianočných stromčekoch u svojej babičky. Dodnes ich vyrába jediná firma na svete – firma Rautis z obce Poniklá na severe Čiech. viac »

Jedno z najkrajších miest sveta máme na skok: Praha je magická aj v zimnom období

Jedno z najkrajších miest sveta
2022-12-22 12:00:00

Ankety najrôznejších časopisov a cestovateľských portálov ju zaraďujú medzi najkrajšie mestá sveta. Pravidelne v rebríčkoch predbieha Paríž, Barcelonu, ba aj Rím. Oslňuje, vábi, je tajomná, až vyráža dych. V čom teda vyniká nad ostatnými metropolami a prečo by ste ju rozhodne mali navštíviť? viac »

Brno má novú atrakciu, záujem o ňu prejavil aj Hollywood!

Brno má novú atrakciu,
2022-12-11 01:00:00

Podzemné priestory boli od nepamäti príťažlivým fenoménom, do ktorého chceli ľudia nahliadnuť. Miesta ukryté pod povrchom, lákajú zvedavcov, ktorí chcú spoznať tajomstvá, schované pred ich zrakom. Moravská metropola Brno má šťastie na tri jedinečné podzemné priestory, ktoré chcú vidieť tisíce turistov. viac »

Zažite advent v Libereckom kraji: Je skutočne čarovný

Zažite advent v Libereckom
2022-12-03 12:00:00

Lyžiarske areály v severných Čechách sú pripravené na novú sezónu a Liberecký kraj láka na skvelé prepojenie, kedy spoznáte nielen stovky kilometrov zjazdoviek a bežkárskych trás, ale aj umenie miestnych sklárov. Liberecký kraj predstavil v Bratislave zimnú ponuku. viac »

Staromestskú vežu pri Karlovom moste čaká historicky najväčšia rekonštrukcia

Karlov most, Praha, Česká
2022-11-28 08:00:00

Staromestská mostová veža v historickom centre Prahy sa bude v nasledujúcich rokoch rekonštruovať. Obnova exteriéru a interiéru tejto gotickej stavby zo 14. storočia vyjde na niekoľko sto miliónov korún. Pre návštevníkov však zostane pamiatka po celý čas otvorená. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa