Dokonale čistý vzduch, liečivá voda a ajurvéda: Z Vysočiny odídete ako znovuzrodení

2023-10-17 10:00:00 |   |    | 

Hoci je Vysočina na pomedzí Moravy a Českej republiky krajom s najvyšším počtom UNESCO pamiatok v Českej republike, množstvo návštevníkov láka najmä nádherná nedotknutá príroda. V jej srdci sme objavili aj jedno unikátne miesto, kde môžete nové sily načerpať úplne výnimočným spôsobom.



 

Kúsok Indie na skok od Slovenska, aj tak by sa dal charakterizovať Resort sv. Kateřiny ukrytý v srdci nádhernej Vysočiny. Obklopený hustými lesmi priam nabáda odložiť mobil, zhlboka vdýchnuť dokonale čistý vzduch, nechať svojim vnútrom pretiecť miestnu liečivú vodu a poláskať svoje telo i dušu tak, ako si zaslúži. Dnes už k tomu na tomto mieste využívajú nielen vzácne dary tunajšej prírody, ale aj stáročné múdrosti ľudí z omnoho vzdialenejších kútov sveta.

 

Ideál vody

Pramene liečivej vody využívali ľudia už oddávna, prvé kúpele, letohrádok aj kaplnka boli na tomto mieste vybudované už v prvej polovici 16. storočia. K výraznejšiemu rozvoju potom došlo na prelome 18. a 19. storočia a najmä po roku 1810, keď bol vybudovaný poschodový kamenný dom s pätnástimi kúpeľnými komorami, tančiarňou a jedálňou. V sezóne tam prichádzali ordinovať uznávaní lekári, a tak sa tam dostal aj Antonín Čapek s rodinou, vrátane synov, neskoršieho spisovateľa Karla a maliara Josefa.

V roku 1895 vykonali profesori Huepe a Gintl rozsiahly chemický a bakteriologický výskum vody prameňa sv. Kataríny a nazvali ho "ideálom vody", pretože pôsobí blahodarne na kožu aj nervovú sústavu a posilňuje výkony srdca, pľúc a tráviacej sústavy. Kúpele boli propagované aj ako klimatické - v priaznivej nadmorskej výške 710 až 730 metrov, uprostred ihličnatých lesov, už po niekoľkých dňoch pociťujú pacienti blahodarný účinok prostredia.

S blížiacou sa prvou svetovou vojnou však aj napriek tomu nastal pozvoľný úpadok kúpeľov, ktorý ešte urýchlili ničivé požiare v rokoch 1917 a 1939. Po zoštátnení bola v areáli zahájená prevádzka detskej ozdravovne, ktorá slúžila najmä pacientom s ochoreniami dýchacích ciest. Dnes sem však prichádzajú aj ľudia s mnohými inými trápeniami. Keď v roku 2006 kúpil kúpele súkromný podnikateľ, k ozdravným účinkom vody a vzduchu pridal aj postupy prastarej prírodnej medicíny z južnej Indie – ajurvédy.

 

Veda o živote

Ajurvéda, teda „veda o živote“ je päťtisíc rokov stará indická medicína, často nazývaná aj „matkou všetkých metód" a od roku 1982 uznaná Svetovou zdravotníckou organizáciou ako účinný liečebný systém. Je to ucelený holistický systém, ktorý má odlišný prístup k liečeniu ako západná medicína, lebo nerozlišuje medzi prevenciou a liečením a berie do úvahy všetko, čo človeka ovplyvňuje. Životné prostredie, zdravá strava, pohyb, duchovný život, to všetko pomáha na ceste k dosiahnutiu vnútornej rovnováhy.

V rezorte sv. Kataríny ňou sprevádzajú odborníci priamo z ďalekej Keraly – ajurvédsky lekár, kuchár aj tím terapeutov. Tí od marca 2019 pôsobia v špeciálnom pavilóne, ktorý získal Českú cenu za architektúru. Drevená konštrukcia sa vznáša na stovke mohutných žulových pilierov, pochádzajúcich z neďalekého lomu. Sklenené opláštenie pavilónu umocňuje pocit bezprostredného kontaktu s okolitou prírodou a ako balzam na dušu pôsobí aj meditačná záhrada s vodopádom a sochami hinduistických bohov.

Pavilón vo svojom vnútri ukrýva časť určenú pre wellness a spa so saunou, vírivkami či bazénmi a druhú ajurvédsku časť so špecializovanými terapeutickými miestnosťami, ktorých súčasťou sú aj parné kabíny pre intenzívne vstrebanie liečebných olejov. Masérske stoly sú vyrobené z mahagónového dreva a dovezené priamo z indickej Keraly, kam sa vďaka vôňam, zvukom a najmä šikovným rukám terapeutov ľahko v mysli prenesiete aj vy.

 

Aktívny odpočinok

Nesmierne dôležitý je však aj aktívny oddych, ku ktorému nájdete v rezorte množstvo rôznych príležitostí. V lete sa dá kúpať v jazierku, celoročne sú potom k dispozícii skupinové cvičenia, golf, kolektívne športy či jazda na koni. Okolie je ideálne pre cykloturistiku.

Najobľúbenejšie sú však samozrejme prechádzky, počas ktorých môžete obdivovať aj niekoľko zaujímavých stavieb, najmä barokový kostol od slávneho architekta Kiliána Ignáca Dientzenhofera, kaplnku pri prameni či nádherne zdobený pôvodný pavilón so secesnými prvkami.

Obľúbeným cieľom je aj replika megalitickej stavby na neďalekej lúke, ktorú tvorí 33 kameňov (menhirov) rozmiestnených v tvare kruhu s obvodom 108 metrov a jeden ďalší uprostred. Boli postavené v roku 2014 a ich účelom je pomôcť ľuďom v intenzívnej hlbokej relaxácii, meditácii a ozdraveniu využívajúc silu stredového kameňa umocnenú obvodovými kameňmi aj silu ich vzájomného pôsobenia.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa