Zoo, púštna dedinka aj tajomné katakomby: Jihlava je skvelým tipom pre rodinný výlet

2024-03-07 12:00:00 |   |    | 

Jihlava sa nachádza na rozhraní Moravy a Čiech a prichádza so zaujímavými možnosťami na využitie voľného času. Tie sa budú páčiť najmä rodinám s deťmi, ktoré si tam môžu užiť spoločný čas v moderných i historických atrakciách.



 

Hradby s Bránou Matky Božej

Centrum Jihlavy je obohnané pôvodnými hradbami. Tie tam stoja už od polovice 13. storočia, keď sa tak snažili chrániť novo vznikajúce mesto. Keďže sa nachádzalo v strategickej lokalite, potrebovali zabrániť prípadným prepadnutiam nepriateľov alebo zlodejov. Hradby spolu s piatimi vstupnými bránami postavili za hlbokou priekopou, cez ktorú spúšťali v prípade potreby padací most. Do súčasnosti sa podarilo zachovať len jednu z nich. Nazýva sa Brána Matky Božej a patrila medzi prvé, ktoré tam postavili. Neskôr bola kompletne renovovaná, pretože už nebola v dobrom stave. Dokonca mala narušené aj základy, čo sa taktiež podarilo odstrániť pri šikovnej renovácii. Aktuálne je už prístupná pre verejnosť a slúži na vyhliadku na centrum mesta a jeho okolie.

 

Jihlavské katakomby

Pod centrom Jihlavy sa nachádza systém podzemných chodieb, ktoré tam začali budovať v 14. storočí. Často sú umiestnené nad sebou a vytvárajú niekoľko poschodí. Dnes majú celkovú dĺžku až 25 kilometrov, čo je druhý najvyšší počet v Česku. V minulosti sa pôvodne využívali ako pivnice, v ktorých sa im darilo uchovať úrodu veľmi dlhý čas. Počas vojny sa tam zas obyvatelia ukrývali pred náletmi. V súčasnosti sú chodby z časti sprístupnené pre verejnosť. Nachádza sa tam tiež jedna veľmi zaujímavá časť, v ktorej uvidíte svetielkujúci strop. Tento úkaz sa deje vďaka špeciálnemu chemickému náteru. Druhou atrakciou v podzemí je Kryt civilnej obrany, ktorý vás zavedie späť do čias studenej vojny a ukáže vám, ako sa plánovali využívať tieto priestory.

 

Rodinný park, ktorý budú milovať najmä deti

Deti časom začne navštevovanie pamiatok nudiť. Spoločne s nimi si zvládnete pozrieť iba pár z nich a potom by sa už chceli viac zabávať. Preto si pred každým výletom pozrite aj rodinné atrakcie, ktoré ich hneď zaujmú a dobre sa tam vybláznia. V Jihlave je takouto zaujímavosťou park Robinson, ktorý tiež nazývajú ostrovom zábavy. Nachádza sa tam pätnásť typov rôznych atrakcií. Medzi nimi sú rôzne šmýkačky, pavúčia dráha, trampolíny, gladiátorské zápasy v nafukovacích guliach, pirátska miestnosť a komnata pre princezné. Pravidelne tam tiež organizujú zaujímavé podujatia alebo programy pre celé rodiny.

 

ZOO s dedinkou v púšti

Ďalšou skvelou atrakciou je tunajšia ZOO. Rozdelená je do piatich veľkých častí, ktoré predstavujú rôzne kontinenty. Dokopy tam žije až 200 rôznych druhov zvierat. Okrem exotických sa sústreďujú aj na vzácne chovy, ktoré ešte stále prebiehajú v Česku. Môžete si pozrieť niekoľko jedinečných plemien, ktoré sú typické pre túto lokalitu. Súčasťou ZOO je veľké detské ihrisko, tropický pavilón a veľkou zaujímavosťou je dedinka, ktorá imituje tie, čo sa nachádzajú na púšti.

 

Kláštor i niekoľko kostolov

Až do 18. storočia sa v Jihlave nachádzal kláštor, ktorý predstavoval dôležitú súčasť komunitného života. V súčasnosti sa už v tejto budove nachádza hotel s menšou galériou, mesto sa však stále môže pochváliť viacerými sakrálnymi pamiatkami. Medzi nimi je aj Kostol svätého Ignáca, ktorý postavil taliansky architekt.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa